Σάββατο 31 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Κυβερνητική απόφαση - πρόκληση

Κατάφωρη αλλοίωση της ομόφωνης απόφασης της Διακομματικής Επιτροπής από την κυβέρνηση

Απόφαση - εμπαιγμός, που αποσκοπεί στην αναπαραγωγή του δικομματισμού και την περιθωριοποίηση των μικρότερων κομμάτων, ιδίως του ΚΚΕ, εξέδωσε χτες η κυβέρνηση, σχετικά με τον τρόπο προβολής της προεκλογικής εκστρατείας των πολιτικών δυνάμεων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Αλλοιώνοντας την ομόφωνη απόφαση της Διακομματικής Επιτροπής, που ασχολήθηκε με το ζήτημα, άφησε στη "διακριτική ευχέρεια" των ιδιωτικών καναλιών τη μετάδοση της μιας ωριαίας συνέντευξης Τύπου των αρχηγών των κομμάτων και της προεκλογικής συγκέντρωσης του κάθε κόμματος, την ισότιμη παρουσίαση των κομμάτων στα τηλεοπτικά "παράθυρα" και τα δελτία ειδήσεων και την προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων υποψηφίων βουλευτών.Αφησε, δηλαδή, στους ιδιωτικούς σταθμούς ανοιχτό το δρόμο, να συνεχίσουν να αποκλείουν "νόμιμα" από τα προγράμματά τους τις δυνάμεις που αντιτίθενται στο σημερινό πολιτικοοικονομικό κατεστημένο. Κάτι που σαφέστατα ευνοεί του δύο βασικούς εταίρους του δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ), αλλά και τα πολιτικά τους συμπληρώματα (ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ).

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της "κεντροαριστεράς" και των "εκσυγχρονιστών" παρέβλεψε τη χτεσινή, ομόφωνη απόφαση της Διακομματικής Επιτροπής και αποφάσισε η προεκλογική συγκέντρωση που κάθε κόμμα θα αποφασίσει να μεταδοθεί από την τηλεόραση, να μεταδοθεί υποχρεωτικά από την κρατική τηλεόραση και προαιρετικά από την ιδιωτική. Η Διακομματική είχε αποφασίσει την προηγούμενη Πέμπτη, η συγκέντρωση να μεταδοθεί υποχρεωτικά και από την ιδιωτική. Το ίδιο ισχύει και για τη μια από τις δύο συνεντεύξεις Τύπου των αρχηγών κομμάτων ή συνασπισμών, παρά τα αντίθετα συμφωνηθέντα. Επιπλέον, ενώ η Διακομματική είχε αποφασίσει ότι και οι ιδιωτικοί σταθμοί είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζουν αναλογικά εκπροσώπους κομμάτων στα "παράθυρα" των δελτίων ειδήσεων και το ίδιο πνεύμα να διέπει τα δελτία γενικά, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι ιδιωτικοί σταθμοί απλά "οφείλουν να μεριμνούν" για τα παραπάνω. Τέλος, στην απόφαση δεν αναφέρεται λέξη για την προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων υποψηφίων βουλευτών από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ η Διακομματική είχε αποφασίσει να επιτραπεί ένα διαφημιστικό μήνυμα, μέγιστης διάρκειας ενός λεπτού, για κάθε υποψήφιο από κάθε κανάλι.

Οι αλλοιώσεις αυτές μπορούν να εξηγήσουν, ίσως, τη σημαντική καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην κοινοποίηση της απόφασης. Μιας απόφασης που υπογράφτηκε από τους υπουργούς Εσωτερικών και Τύπου από χτες το πρωί, πριν ακόμα παραδώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους στους νέους, υπηρεσιακούς υπουργούς. Απόφασης, που τελικά κοινοποιήθηκε αργά, χτες, το βράδυ. Μάλιστα, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών απέδιδε την καθυστέρηση σε "τεχνικές διορθώσεις" στο κείμενο της απόφασης. Διορθώσεις που, τελικά, αποσκοπούσαν στην ουσιαστική αλλοίωση της απόφασης της Διακομματικής Επιτροπής.

  • Οπως δήλωσε στο "Ρ" η γεν. γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, η κοινή υπουργική απόφαση θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με προχτεσινή ημερομηνία και η ισχύς της θα είναι από χτες. Αυτό σημαίνει ότι η εφαρμογή της ξεκινά, πρακτικά, από σήμερα. Η εφαρμογή αποτελεί και το κύριο ζήτημα, καθώς μένει να διαπιστωθεί κατά πόσο τα ιδιωτικά κανάλια θα σεβαστούν την απόφαση και θα την τηρήσουν. Αν όχι, πώς θα κινηθούν τα αρμόδια όργανα για να επιβάλουν την εφαρμογή της, καθώς και κυρώσεις στους παραβαίνοντες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ