Σάββατο 31 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εξω από τη γυάλα

Την αυστηρότητά τους θα εξαντλήσουν οι δήμαρχοι του δικομματισμού για όσους πολιτικούς φορείς δε συμμορφωθούν "προς τας υποδείξεις", που αποφάσισαν για την... ευπρεπέστερη διεξαγωγή των εκλογών.

Η θέση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας διατυπώθηκε στον μέχρι χτες υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Ακη Τσοχατζόπουλο και είναι σαφής: "Η αφισορύπανση, τα αεροπανό, τα σπρέι και οι θορυβώδεις μεγαφωνικές εγκαταστάσεις πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν για τις προεκλογικές περιόδους από δω και μπρος". Ο υπουργός φυσικά υπερθεμάτισε.

Παράλληλα, η ΚΕΔΚΕ απευθύνει έκκληση στην πολιτεία και στα κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ να κρατήσουν μια ισότιμη στάση απέναντι στα πολιτικά κόμματα που μετέχουν στις εκλογές. Φυσικά η ΚΕΔΚΕ δε λέει πώς θα γίνει αυτό, αλλά το... εύχεται. Διαπιστώνει ότι η διοργάνωση μεγάλων συγκεντρώσεων στα αστικά κέντρα έχει παρέλθει. Αυτό βέβαια ισχύει για τις συγκεντρώσεις - πανηγύρια που διοργανώνουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Συγκεντρώσεις σε στιλ ρωμαϊκών θριάμβων όπου οι μεταφερόμενοι οπαδοί περιφέρονται άσκοπα χωρίς να ακούν, αλλά έχουν την αίσθηση της δύναμης και της υπεροχής απέναντι στον "αντίπαλο" τον οποίο θα"συντρίψουν" την Κυριακή των εκλογών. Συγκεντρώσεις εντυπώσεων όπου ο καθένας ακούει τα πάντα και τίποτα.

Σήμερα οι εντυπώσεις δημιουργούνται μέσα από την αποσπασματική εικόνα που δίνει για την πραγματικότητα η τηλεόραση. Καρέκαρέ το γεγονός "προσφέρεται" στον τηλεθεατή απονευρωμένο ή με την ένταση που θέλουν όσοι διευθύνουν τα κανάλια.

Ομως, υπάρχουν και οι συγκεντρώσεις στις οποίες οι συμμετέχοντες παρακολουθούν τον ομιλητή, έχουν άποψη, θέση. Παίρνουν μέρος σε κάτι κοινό μαζί με άλλους ανθρώπους έξω από τα ντουβάρια του σπιτιού τους όπου ο απομονωμένος, παθητικός τηλεθεατής με το τηλεκοντρόλ αλλάζει με ρυθμό ζαλάδας τα κανάλια για να δει τα ίδια και τα ίδια. Ανταλλάσσουν πληροφορίες, γνώμες, ιδέες. Συμμετέχουν πραγματικά, δεν ακούνε παθητικά.

Αυτού του είδους οι συγκεντρώσεις είναι στο στόχαστρο εκείνων που θέλουν να κάνουν τον πολίτη ακόμα πιο αδιάφορο. Να τον κλείσουν στο σπίτι του και να ακούει άκριτα ό,τι σαβούρα τον μπουκώνουν.

***

Η ΚΕΔΚΕ είναι υπέρ του οργανωμένου δημοκρατικού διαλόγου. Ετσι ισχυρίζεται τουλάχιστον θεωρώντας δημοκρατικό διάλογο τον πειθαρχημένο και συντεταγμένο "διάλογο" που κάνουν τα κανάλια. Τηλεθεατές και ομιλητές, στοιχημένοι σαν στρατιωτάκια στη γραμμή, συζητούν δήθεν θέματα που καθορίζονται από δημοσιογράφους - κυνηγούς της θεαματικότητας αλλά και μεγαλοδημοσιογράφους - λάτρεις της παχουλής τσέπης και των παιχνιδιών εξουσίας, που παίζουν με μεγαλοεπιχειρηματίες και πολιτικούς.

***

Το ΚΚΕ διοργανώνει τις συγκεντρώσεις του στους δρόμους όπου συναντώνται άνθρωποι και ιδέες. Στις περιοδείες τους οι υποψήφιοι βουλευτές του Κόμματος συζητούν ανοιχτά με το λαό. Πόρταπόρτα τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ κουβεντιάζουν ανοιχτά τις θέσεις του. Σε μια προσωπική επαφή όπου αναζητούν την αντίθετη γνώμη του συναδέλφου, του γείτονα. Εκεί όπου συναντιούνται τα βλέμματα. Πρόσωπο με πρόσωπο. Εκεί όπου πρωταγωνιστεί η γνώμη του απλού πολίτη. Εκεί που η πολιτική άποψη βγαίνει έξω από τη γυάλα όπου κολυμπούν τα χρυσόψαρα του δικομματισμού.

Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ