Σάββατο 31 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαράδεκτο υπόμνημα της ΚΕΔΚΕ

Ενα απαράδεκτο υπόμνημα παρέδωσε στα κόμματα το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), τα μέλη του οποίου πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ. Παραβλέποντας τις πραγματικές ανάγκες του θεσμού, ζητά μέτρα για την αποδυνάμωση, ουσιαστικά, της ΤΑ, δεν επιρρίπτει στις κυβερνήσεις του δικομματισμού τις ευθύνες που τις βαρύνουν και κάνει σαφή την πρόθεσή του για χαράτσωμα των δημοτών, μέσω της δυνητικής φορολογίας.

Στο υπόμνημά του το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ ζητά, μεταξύ άλλων, την ενεργοποίηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Αντί, δηλαδή, να προσπαθεί για τη θεσμική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) προκειμένου να προβάλλει και να προασπίσει τα λαϊκά συμφέροντα, απαιτεί να ενισχυθεί ένας μηχανισμός που αποσκοπεί στην εξασφάλιση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης για τη χωρίς αντιδράσεις επιβολή των πιο αντιδραστικών πολιτικών.

Ζητά την ενίσχυση των Συμβουλίων Περιοχής, που εξυπηρετούν τα σχέδια των κυβερνήσεων του δικομματισμού καθώς προωθούν τις απόψεις τους στην περιφέρεια και αντικαθιστούν τους αιρετούς της ΤΑ. Αποδέχεται το νόμο 1828/89, που διέπει τα οικονομικά της ΤΑ και περιορίζει την "αγωνιστική διεκδίκησή" της στα έσοδα από το φόρο εισοδήματος παρελθόντων οικονομικών ετών, που δεν έχουν αποδοθεί, όπως έπρεπε, στην ΤΑ.

Ο νόμος, όμως, έχει αποδειχτεί αναποτελεσματικός και έχει καταστρατηγηθεί από τις κυβερνήσεις, όπως έγινε με την απαλλαγή από την καταβολή τελών κυκλοφορίας από τους κατόχους καταλυτικών αυτοκινήτων, τελών που κατά το 50% αποδίδονται στην ΤΑ. Απαλλαγή που οδήγησε στην απώλεια 3 δισεκατομμυρίων δραχμών. Ο νόμος καταστρατηγήθηκε και με την παρακράτηση, από τις κυβερνήσεις, 720 δισ. στην περίοδο '90 - '96. Ποσό που αφορά και τους φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και εισοδήματος ειδικών κατηγοριών που "ξέχασε" το ΔΣ.

Επιπλέον, αποδέχεται το νόμο, καθώς δίνει τη δυνατότητα επιβολής φόρων. "Λογική" που ακολουθούν οι προσκείμενες σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Πολιτική Ανοιξη και ΣΥΝ δημοτικές παρατάξεις, αλλά και διοικήσεις νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, όπως αυτή της Βοιωτίας. Εξάλλου, μπορεί το ΔΣ να σημείωσε ότι πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά των φόρων που αποδίδονται από το κράτος στην ΤΑ, αλλά πέρα από τις ήπιες εκφράσεις δεν κατέκρινε το εξευτελιστικό 2%, περίπου, από τον κρατικό προϋπολογισμό που δίνεται στην ΤΑ.

Τέλος, το ΔΣ αναφέρει ότι το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που εισπράττουν οι δήμοι χρειάζεται "επανεξέταση". Και αυτό ενώ την επιβολή του ΤΑΠ και την αντικατάσταση του παλαιότερου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας τη ζητούσε η ίδια η ΚΕΔΚΕ. Και να σημειωθεί ότι η επιβολή του ΤΑΠ αντί του ΦΑΠ, αποτέλεσε μια καθαρά ταξική επιλογή, καθώς ο ΦΑΠ προέβλεπε φορολογικούς συντελεστές ανάλογους με τη συνολική περιουσία του κάθε ιδιοκτήτη ακινήτων. Αντίθετα, ο ΤΑΠ ευνοεί τη μεγάλη ιδιοκτησία και ρίχνει όλο το βάρος στους μικροϊδιοκτήτες, καθώς η φορολόγηση γίνεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά και δε λαμβάνεται υπόψη το σύνολο της περιουσίας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μεγαλοϊδιοκτήτης με ακίνητη περιουσία αξίας 500 εκατομμυρίων, με το ΦΑΠ κατέβαλε 6,75 εκατομμύρια, με το ΤΑΠ καταβάλλει μόλις 174 χιλιάδες. Μάλιστα το ΔΣ δε διευκρινίζει προς ποια κατεύθυνση θα είναι η επανεξέταση και γίνεται έτσι σαφές ότι τα "σπασμένα" θα τα πληρώσουν πάλι οι μικροϊδιοκτήτες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μονάδα είσπραξης» για το ΦΑΠ του 2010 (2013-09-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2002-04-30 00:00:00.0)
Κυβερνητικό "φέσι" ενός τρισ. δραχμών στην Αυτοδιοίκηση! (1998-10-06 00:00:00.0)
Παίρνει από τους πολλούς (1998-03-27 00:00:00.0)
Διά μέσου των δήμων οι νέοι φόροι (1996-10-10 00:00:00.0)
Προβληματική η πολιτική για τα ενοίκια κατοικιών (1995-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ