Παρασκευή 27 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΡΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Παίρνει από τους πολλούς

Σε έντονη αναστάτωση βρίσκονται οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής εξαιτίας της εφαρμογής του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Το θέμα αυτό συζητείται σε πολλά δημοτικά συμβούλια, ενώ συζητήθηκε ήδη και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Ανατολικής Αττικής, παρουσία πολλών κατοίκων της γύρω περιοχής που ζητούσαν από τους Νομαρχιακούς Συμβούλους να παρέμβουν, ώστε να καταργηθούν οι αντιλαϊκές διατάξεις αυτού του φορολογικού νόμου.

Στις αντιλαϊκές αυτές διατάξεις αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος της ΝΑΣ, Ν. Στεφανίδης,ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε:

"Ο νόμος αυτός δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και της πραγματικά μεγάλης περιουσίας.

Με το νόμο αυτό ουσιαστικά η κυβέρνηση προσδιορίζει και βάζει τιμή όχι με βάση τη χρήση, αλλά τη δυνατότητα χρήσης της περιουσίας.

Με την πολιτική αυτή ουσιαστικά πάει να αρπάξει από τους πολλούς και να δώσει στους λίγους και η ιδιοκτησία ουσιαστικά πάει να αλλάξει χέρια και να περάσει σε μεγάλες εταιρίες ή μεγάλους ιδιοκτήτες.

Το θέμα κατά την άποψή μας πρέπει να συζητηθεί στο σύνολό του σαν θέμα που αφορά το φορολογικό σύστημα και πόσο αυτό επιβάλλεται, τι πάει, αλλά και ποιους πάει να εξυπηρετήσει. Είναι γνωστό ότι φόρος ακίνητης περιουσίας υπήρχε από το 1975 με έσοδα μηδέν. Υπήρχε από το 1982. Αποπέμφθηκε τότε ο υπουργός ο οποίος δήλωνε ότι τα έσοδα από το ΦΑΠ έπρεπε να είναι 22 δισ. Το δε 1992 ήταν μόνο 11 δισ. Τι έγινε; Εκείνη την εποχή καταργήθηκε ο ΦΑΠ και υποτίθεται ότι αντικαταστάθηκε από τον ΤΑΠ. Μα είναι καινούριος φόρος. Είναι ένας φόρος που επιβάλλεται σε κάθε ιδιοκτησία, χωρίς απαλλαγή, χωρίς απαλλασσόμενο όριο, χωρίς κοινωνική απαλλαγή, που ακόμη και ο φόρος εισοδήματος περιέχει. Ουσιαστικά απαλλάσσει τους μεγαλοϊδιοκτήτες. Ισχύει μάλιστα και ο ΤΑΠ και έτσι στην ουσία έχουμε διπλή φορολόγηση. Μικρό παράδειγμα από την ημερίδα του ΤΕΕ: 500 εκατομμύρια αντικειμενικής αξίας ακίνητη περιουσία νομικού προσώπου, που έπρεπε να πληρώσει φόρο 6 εκατομμύρια 750 χιλιάδες δραχμές το χρόνο, με τον ΤΑΠ πλήρωσε 175 χιλιάδες δραχμές. Στην προκειμένη περίπτωση η διαφορά πληρώνεται από κάποιους που μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν. Επίσης η Ομοσπονδία εφοριακών σε συνέντευξη Τύπου είχε δηλώσει ότι 150 δισ. δραχμές χαρίζονται από τις υποθέσεις του ΦΑΠ που είναι ανέλεγκτες και με ειδική εγκύκλιο ο κ. Μάνος ουσιαστικά τους τα χάρισε. Ενα χάρισμα που αφορά 10 χιλιάδες μεγαλοϊδιοκτήτες και είχαν βεβαιωθεί 40 δισ. φόροι το 1993. Εκείνη την εποχή, αλλά και σήμερα τι λέμε σε σχέση με τον ΤΑΠ, που θα έλυνε υποτίθεται το πρόβλημα των οικονομικών της ΤΑ; Επιβάλλεται ένας νέος φόρος χωρίς καμιά κοινωνική απαλλαγή. Απαλλάσσονται ουσιαστικά οι μεγαλοϊδιοκτήτες και επιβαρύνονται οι μικροϊδιοκτήτες.

Με το νόμο αυτό η ΤΑ οδηγείται στο να προτείνει την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, να συμμετέχει, να εγκρίνει, να υπερακοντίζει την πολιτική σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης και οικονομικής αυτοδυναμίας".

Ο ομιλητής κατήγγειλε επίσης την προσπάθεια αυτή ως ακριβές αντίγραφο των οδηγιών του Μάαστριχτ. Σοβαρές ευθύνες, τόνισε, έχει και η ΚΕΔΚΕ η οποία δέχτηκε το σταμάτημα της ταχτικής επιχορήγησης προς την ΤΑ, εξαναγκάζοντάς την ουσιαστικά να αναπληρώσει τις απώλειες εσόδων της με επιβολή πρόσθετης φορολογίας σε βάρος των εργαζομένων.

"Εμείς, τόνισε ο Ν. Στεφανίδης, θέλουμε να δηλώσουμε ότι είμαστε σύμφωνοι με μία απόφαση η οποία θα στηρίζεται στην εξής κατεύθυνση: Θα υπολογίζεται στο σύνολό της η ακίνητη περιουσία κάθε ιδιοκτήτη. Θα έχει κοινωνική απαλλαγή, δηλαδή αφορολόγητο όριο. Θα είναι ανοδικά κλιμακούμενη πάνω από το αφορολόγητο. Θα απαλλάσσει τελείως αυτούς που αποδεδειγμένα χρησιμοποιούν τα κτήματά τους για αγροτική καλλιέργεια. Θα αποδίδονται αυτά τα έσοδα στην ΤΑ σύμφωνα με τις κοινωνικές ανάγκες και όχι σύμφωνα με την αξία της ακίνητης περιουσίας που υπάρχει σε κάθε περιοχή".

Τελικά το ΝΣ επιφυλάχτηκε να διαμορφώσει πρόταση προς την κυβέρνηση, αφού εξετάσει σε βάθος το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Ρ. ΜΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ