Παρασκευή 27 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η φιέστα

Ενας τεράστιος σταυρός στο πιο ψηλό σημείο του ορίζοντα. Σύμβολο πίστης, καρτερικότητας και ελπίδας. Εκεί, ανταμώνει η ελπίδα των παιδιών, με την επιμονή και την υπομονή των μεγάλων. Η ζωή και ο θάνατος. Τριγύρω η εγκατάλειψη. Και το χιόνι μαύρο, σαν να πενθεί το χρόνο που σταμάτησε στο μεσοπόλεμο. Και μόνο τα άλογα του Δ. Καλαμαρά, περήφανα, να φωνάζουν: αφήστε το όνειρο να ανθίσει. Αυτή είναι η Φλώρινα. Ενας μαρμαρωμένος βασιλιάς όλη η περιοχή, ξεχασμένος, παραιτημένος.

Επίσκεψη στη Μελίτη, ένα από τα λίγα χωριά της περιοχής που αντιστέκονται ακόμη στην ερήμωση. Οσοι δεν αναζήτησαν το "american dream", δίνουν καθημερινά τη μάχη για τη ζωή στον τόπο τους. Στη μέση η κεντρική πλατεία, εκεί που ακόμη ίπταται το δράμα του Εμφύλιου, ο πόνος και η ελπίδα της ξενιτιάς, έμελλε να παιχτεί η φάρσα, λίγες μέρες πριν από την κατραπακιά της υποτίμησης. Η "εξουσία" ένιωθε την ανάγκη να κάνει το "κομμάτι της". Να εμφανιστεί λαοπρόβλητη, δεκτική και απαραίτητη για τους κατοίκους της περιοχής. Γιατί ξέρει πολύ καλά ότι κρατάει στα χέρια της τις ελπίδες τους, γιατί ξέρει πολύ καλά ότι η δουλιά για τους Φλωρινιώτες παραμένει και σήμερα ένα όραμα. Εστησε, λοιπόν, "παράσταση", την οποία μάλιστα φρόντισαν ειδικοί που κατέβηκαν από την πρωτεύουσα.

Ηταν όλοι παρόντες. Τα παιδιά με παραδοσιακές φορεσιές, παρατεταγμένα στη σειρά να κρυώνουνε, αλλά έτοιμα να χορέψουν, να τραγουδήσουν, μαζί με τους πατεράδες, τις μανάδες και τις γιαγιάδες. Να δηλώσουν ότι θέλουν να ζήσουν στον τόπο τους με αξιοπρέπεια. Γιατί αυτό ζήτησαν. Εκεί και ο κλήρος, και ο στρατός και η αστυνομία, για να αποκτήσει η "παράσταση" το πρέπον χρώμα. Σε εντεταλμένο καθήκον και οι εκκλησιές, με τις καμπάνες να ηχούνε φάλτσα τη χαρά. Για να αφεθούν όλα στη λεία της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και της εθνοκαπηλίας.

Ο χειμώνας εδώ στη Φλώρινα έχει βρει το απάγκιο του. Δύσκολα ξεκουνάει. Ομως οι κάτοικοι έχουν μάθει να ζούνε μαζί του, έχουν συμφιλιωθεί. Αυτό που δεν αντέχεται είναι ο χειμώνας της εγκατάλειψης και προπαντός δεν εξαγνίζεται με ωραία λόγια, υποσχέσεις και συνθήματα του τύπου "οι ακρίτες δεν είναι ποινή, είναι τιμή". Η εξουσία θα παρελάσει, θα τάξει, θα ξεχάσει. Η παράσταση θα λάβει τέλος. Επιστροφή στην πραγματικότητα της εγκατάλειψης, με αναπτερωμένη την ελπίδα για ζωή. Σε λίγο, όπως και πριν, όλα θα τελούν υπό τη σκιά της λήθης της πολιτείας.

Και μεις θα επιστρέψουμε στην πόλη, με μια προφητική φράση από τον Αγγελόπουλο του 1970 ("ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ") να έχει καρφωθεί στο μυαλό μας: "Οταν τα χωριά ερημώσουν και στις πόλεις τα πράγματα δε θα είναι καλά"...

Χρύσα ΛΙΑΓΚΟΥ

Υ. Γ. Το σημερινό σημείωμα είναι λίγο καθυστερημένο. Οι εικόνες αυτές, όμως, μού ξανάρθαν στο μυαλό, καθώς προχθές βράδυ και χτες όλη μέρα άκουγα και πάλι τους αρμόδιους, να αραδιάζουν τα ...μέτρα, που πήραν και παίρνουν, για να μην πνιγεί η Αττική από μια λίγο μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη νεροποντή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ