Παρασκευή 27 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τεράστιες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες

Ο,τι δεν κατέστρεψε ο παγετός ήρθε να αποτελειώσει η ανεμοθύελλα. Προ των ευθυνών της η κυβέρνηση για το θέμα των αποζημιώσεων

Τεράστιες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες, σε θερμοκήπια και αγροτικές εγκαταστάσεις έχει προκαλέσει η σφοδρή κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας. Ο,τι γλίτωσε από τον παγετό στις αρχές τις βδομάδας, ήρθε να αποτελειώσει η ανεμοθύελλα και οι καταιγίδες των δύο προηγούμενων ημερών και οι πληγέντες αγρότες βρίσκονται πλέον σε απόγνωση.

Σύμφωνα με τις πρώτες πρόχειρες εκτιμήσεις, από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Γεωργίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και παραγόντων του ΕΛΓΑ, το ύψος των ζημιών συνολικά ξεπερνά τα 70 δισ. δραχμές και το νούμερο αυτό αναμένεται να μεγαλώσει κατά πολύ, μετά την πλήρη καταγραφή των καταστροφών σε όλες τις πληγείσες περιοχές. Οι μεγαλύτερες ζημιές έχουν σημειωθεί στις δενδρώδεις καλλιέργειες όπου ξεριζώθηκαν χιλιάδες δέντρα, κι ακολουθούν τεύτλα, σιτηρά, αμπέλια και κηπευτικά. Επίσης πολύ μεγάλες ζημιές έγιναν σε θερμοκήπια, καθώς και σε αποθήκες και σταβλικές εγκαταστάσεις.

Στη Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο η ανεμοθύελλα αποτελείωσε ό,τι δεν "έκαψε" ο παγετός. Στην Αιτωλοακαρνανία, καταστράφηκαν δεκάδες θερμοκήπια και πάμπολλα φυτώρια με φιντάνι, ενώ ξεριζώθηκαν και πολλά δέντρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιοχή της Τριχωνίδας, όπου η ανεμοθύελλα "θέρισε" πορτοκαλιές και λεμονιές και όσες δεν ξεριζώθηκαν έμειναν χωρίς φύλλωμα και μόνο με σπασμένα κλαδιά. Μεγάλες ζημιές σε θερμοκήπια έγιναν και στην Πελοπόννησο. Σε Μεσσηνία - Ηλεία - Κορινθία ξεριζώθηκαν πολλά ελαιόδεντρα, ενώ εκτιμάται ότι από τον παγετό έπαθαν μεγάλες ζημιές τα αμπέλια (σταφίδα και κρασοστάφυλο). Στο Αργος εκτός των άλλων, έγιναν μεγάλες ζημιές στις βερικοκιές, ενώ στην Αρκαδία "πάγωσαν" τα πάντα.

Στην Κρήτη μεγάλες ζημιές υπέστησαν τα θερμοκήπια κηπευτικών και ανθοκομικών προϊόντων. Τις μεγαλύτερες καταστροφές φαίνεται ότι υπέστησαν οι περιοχές Μεσσαράς, Βιάνου, Θραψανού και Αυλής στο Νομό Ηρακλείου και εκτιμάται ότι οι ζημιές ξεπερνούν τα 15 δισ. δραχμές. Στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου μεγάλες ζημιές έγιναν από τον παγετό στα αμπέλια (π.χ., Σαντορίνη) ενώ στη Νάξο "κάηκε" η πατατοκαλλιέργεια.

Στη Θεσσαλία, οι μεγαλύτερες ζημιές έγιναν στις αμυγδαλιές που φτάνουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%, καθώς επίσης και στα τεύτλα και τα σιτηρά. Μεγάλες ζημιές για τις δύο τελευταίες καλλιέργειες σημειώθηκαν και στη Μακεδονία και στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας τεράστιες καταστροφές έγιναν στις ροδακινιές. Εκτιμάται ότι στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα πρέπει να ξανασπαρθούν το 50% των εκτάσεων με τεύτλα. Ακόμα, στον πολύπαθο Νομό Εβρου, μετά τις καταστροφές στη βαμβακοκαλλιέργεια, ήρθε η σειρά των σιτηρών από τον παγετό και εκτιμάται ότι το ύψος των ζημιών στα σιτηρά ξεπερνά το 1 δισ. δραχμές.

Η κατάσταση αυτή αναμένεται να έχει δραματικές επιπτώσεις στους πληγέντες αγρότες της χώρας, αφού πολλές από τις ζημιές με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, όπως για παράδειγμα οι καταστροφές στις εγκαταστάσεις των θερμοκηπίων. Από την άλλη, η πολιτική διάλυσης και οικονομικού "στραγγαλισμού" του ΕΛΓΑ που έχει χαράξει η κυβέρνηση προκείμενου να παραχωρήσει τις γεωργικές ασφαλίσεις στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, αναμένεται να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα σε βάρος των αγροτών. Και το σίγουρο είναι ότι παρά τις όποιες δηλώσεις γίνουν από την κυβέρνηση, μέσα στις επόμενες μέρες για λόγους εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού των αγροτών, είναι σίγουρο ότι η καταβολή των όποιων αποζημιώσεων θα γίνει μετά την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να αποζημιωθούν πλήρως οι παραγωγοί (2020-05-06 00:00:00.0)
Σημαντικές ζημιές από τον παγετό (2012-02-04 00:00:00.0)
Μεγάλη καταστροφή στα μήλα (2006-11-07 00:00:00.0)
Σε απόγνωση οι αγρότες (2004-02-17 00:00:00.0)
Καταστροφές από τη χαλαζόπτωση (2003-07-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ