Παρασκευή 27 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Μπλακ άουτ" στη ΔΕΗ!

Ευρισκόμενη σταθερά εν μέσω μεθοδεύσεων, με στόχο την ιδιωτικοποίηση και με τα αναπτυξιακά της προγράμματα "παγωμένα" εδώ και δεκαετίες, η ΔΕΗ αποδείχτηκε ανίκανη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις συνέπειες της κακοκαιρίας

Σε αλλεπάλληλα "μπλακ άουτ", που βυθίζουν τη χώρα στο σκοτάδι, οδηγεί η κυβερνητική πολιτική συστηματικής υποβάθμισης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Μετά από δεκαετίες πλήρους παγώματος των αναπτυξιακών προγραμμάτων της ΔΕΗ - στα πλαίσια των μεθοδεύσεων για ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα - είναι πλέον ανίκανη να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις φυσικών φαινομένων, που με μια διαφορετική πολιτική θα φάνταζαν υποθέσεις ρουτίνας. Ετσι, από το βράδυ της Τετάρτης, σημειώθηκαν αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα, μέχρι που χτες το μεσημέρι επήλθε και γενικευμένη διακοπή σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής.

Μέχρι τις 12 το μεσημέρι χτες, από τις τέσσερις γραμμές (δύο διπλής κατευθύνσεως) του συστήματος Βορρά - Νότου, είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας οι τρεις, κάτι που, σύμφωνα με τους αρμόδιους της ΔΕΗ, συνέβη για πρώτη φορά. Συγκεκριμένα δε λειτουργούσαν λόγω βλάβης, οι γραμμές Λάρυμνα - Αχαρνές και Δίστομο - Κουμουνδούρος, ενώ εκτός λειτουργίας τέθηκαν και δύο γραμμές της Μεγαλόπολης ισχύος 150 μεγαβάτ. Μέχρι εκείνη τη στιγμή όλα τα συνεργεία τεχνικών της ΔΕΗ ήταν σε επιφυλακή, προσπαθώντας να πετύχουν την ομαλή τροφοδοσία της Αττικής από Κερατσίνι, Λαύριο και Αλιβέρι, ενώ προς αποφυγή "μπλακ άουτ" είχαν προγραμματιστεί και εκ περιτροπής τρίωρες διακοπές σε διάφορες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Στις 2.10 μ.μ. όμως, το εν λειτουργία σύστημα της ΔΕΗ δεν άντεξε, με αποτέλεσμα ολόκληρη η Αττική και ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Στερεάς να βυθιστούν στο σκοτάδι. Η ηλεκτροδότηση άρχισε να αποκαθίσταται σταδιακά, και - σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Ανάπτυξης - μέχρι τις 11 μ.μ. επρόκειτο να καλυφθεί το 50% των αναγκών της Αττικής, αρχής γενομένης από νοσηλευτικά ιδρύματα, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τρόλεϊ, δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς κλπ. Ωστόσο, προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της Αττικής, σύμφωνα με τους τεχνικούς της ΔΕΗ, θα υπάρχουν για 10 ημέρες ακόμη, διάστημα που θεωρείται απαραίτητο για την αποκατάσταση των ζημιών που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία. Γεγονός είναι ότι οι καταναλωτές θα υποστούν για μια ακόμη φορά την ανεύθυνη κυβερνητική πολιτική που στοχεύει ουσιαστικά στην απαξίωση και υποβάθμιση της ΔΕΗ σε όφελος των ιδιωτών που βρίσκονται ήδη στο κατώφλι της εισόδου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι χτεσινές δηλώσεις εξάλλου της υπουργού Ανάπτυξης είναι ενδεικτικές της παραπέρα υιοθέτησης αυτής της πολιτικής. Η Β. Παπανδρέου επιχείρησε να επιρρίψει ευθύνες στους κατοίκους της περιοχής Κρυονερίου, που αντιδρούν στην τρίτη γραμμή Βορρά - Νότου, η οποία κρίνεται απαραίτητη για την ισορροπία του συστήματος, αλλά και στο Συμβούλιο της Επικρατείας που αποφάνθηκε υπέρ των διαμαρτυρομένων κατοίκων. Γι' αυτό που επιμελώς απέφυγε να μιλήσει είναι οι καθυστερήσεις σε έργα της ΔΕΗ, όπως για παράδειγμα η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Ιταλίας, που εκκρεμεί από τη δεκαετία του 1980, η καθυστέρηση στο έργο του φυσικού αερίου, η οποία έχει καταστήσει εκτός λειτουργίας το σταθμό του Μικρού Λαυρίου, που είναι έτοιμος εδώ και δύο χρόνια, καθώς και μια σειρά έργων προτεραιότητας της Επιχείρησης, τα οποία αλλάζουν ή παγώνουν, γιατί κάποια συμφέροντα υπαγορεύουν άλλες επιλογές. Επίσης, απέφυγε να τοποθετηθεί στο πρόβλημα που έθεσαν χτες στην ίδια και που επανειλημμένως έχουν θέσει στελέχη της ΕΤΕ - ΔΕΗ, για προσλήψεις 8,5 χιλιάδων τεχνικών που έχει ανάγκη η Επιχείρηση, για να μπορεί να λειτουργήσει ομαλά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ