Παρασκευή 27 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ"
"Στημένος διάλογος" με προσυμφωνημένες λύσεις
  • Οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ "συζητούν" διολισθαίνοντας από το ομόφωνο ψήφισμα του συνεδρίου της ΟΣΠΑ
  • Αποχώρησαν ΕΣΚ και "Διακλαδική Συνεργασία" μετά την προκλητική άρνηση της διοίκησης της ΟΑ να συζητηθούν οι προτάσεις των εργαζομένων

Σε "σικέ" εξελίσσονται οι συναντήσεις της διοίκησης της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" (ΟΑ) και εκπροσώπων των εργαζομένων, που άρχισαν την περασμένη Τρίτη και προβλέπεται να ολοκληρωθούν το αργότερο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Στη συνάντηση της περασμένης Τρίτης, που άρχισε το μεσημέρι, διακόπηκε και επαναλήφθηκε το απόγευμα, συζητήθηκαν κυρίως διαδικαστικά θέματα και μετείχαν εκπρόσωποι απ' όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις, ενώ από τη συνάντηση της Τετάρτης αποχώρησαν οι συνδικαλιστές της ΕΣΚ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) και της "Διακλαδικής Συνεργασίας" (πρόσκειται στο "ΣΥΝ"), μετά την προκλητική άρνηση της διοίκησης της ΟΑ να συζητηθούν οι προτάσεις των εργαζομένων για την επιβίωση του εθνικού αερομεταφορέα και τη διασφάλιση των εργασιακού τους μέλλοντος.

Με δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΕΣΚ στο ΔΣ της ΟΣΠΑ, Σωκρ. Μαντζουράνης,επισήμανε τη ριζική διαφωνία της παράταξης σε συζητήσεις για την παραχώρηση εργασιακών δικαιωμάτων και πρόσθεσε ότι η λογική του "μικρότερου κακού" που ακολουθεί το προεδρείο της ΟΣΠΑ, θα έχει ως επακόλουθο να περάσουν τελικά όλα τα μέτρα της κυβέρνησης ενάντια στην ΟΑ και τους εργαζόμενους. "Αν σήμερα δώσουμε κάτι, αύριο θα τα δώσουμε όλα",υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της ΕΣΚ και κάλεσε το ΔΣ της ΟΣΠΑ να θέσει ως προϋπόθεση για συνέχιση των συζητήσεων το ομόφωνο ψήφισμα του πρόσφατου συνεδρίου της Ομοσπονδίας. Ανάλογη δήλωση αποχώρησης έκανε και ο εκπρόσωπος της "Διακλαδικής Συνεργασίας", επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης την περασμένη Τρίτη, διαπιστώθηκε "διολίσθηση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΣΠΑ από το ομόφωνο ψήφισμα του συνεδρίου".

Υπενθυμίζεται ότι στο συνέδριο της ΟΣΠΑ, που έγινε στις 22 Μάρτη 1998, αποφασίστηκε ομόφωνα η απόρριψη των κυβερνητικών μέτρων στο σύνολό τους (Γενικές και ειδικές διατάξεις κανονισμού προσωπικού και "πρόγραμμα εξυγίανσης" και ότι απαραίτητες και βασικές προϋποθέσεις για ν' αρχίσουν οι συναντήσεις, είναι να μείνουν εκτός κάθε συζήτησης θέματα που αφορούν μείωση αποδοχών, ανατροπή εργασιακών σχέσεων, κατάργηση ΣΣΕ και πρακτικών συμφωνίας, καθώς και αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΟΑ και των θυγατρικών της.

Σημειώνεται ότι η προγραμματισμένη για χτες το απόγευμα τρίτη συνάντηση μεταξύ της διοίκησης και της επιτροπής των εργαζομένων, στην οποία μετέχουν πλέον μόνο εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, αναβλήθηκε για σήμερα το πρωί. Αντικείμενο της συνάντησης είναι η συζήτηση για τις ειδικές διατάξεις του νέου γενικού κανονισμού εργασίας, που έχουν απορρίψει ομόφωνα οι εργαζόμενοι! Δηλαδή οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ θα "παζαρέψουν" με τη διοίκηση της ΟΑ αν θα μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων κατά 30%, αν θα απολυθούν εργαζόμενοι, αν θα δουλεύουν με ελαστικό και διακεκομμένο ωράριο μέχρι 55 ώρες την εβδομάδα και πολλά άλλα, που γυρίζουν τις εργασιακές σχέσεις στην εποχή του Μεσαίωνα.

Η ΟΣΠΑ

Με ανακοίνωσή της η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΣΠΑ, για να δικαιολογήσει τη συμμετοχή της στις συναντήσεις, αναφέρει ότι οι προτάσεις της "αντιμετωπίστηκαν κατ' αρχήν θετικά από την πλευρά της διοίκησης",η οποία συμφώνησε: Να αποσύρει τη διάταξη του κανονισμού που προέβλεπε την κατάργηση όλου του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις εργασιακές σχέσεις (νόμους, ΣΣΕ, πρακτικά συμφωνίας κλπ). Να προχωρήσει στη ρύθμιση των χρεών του Δημοσίου προς την ΟΑ και στην άμεση πρόσληψη εποχικού προσωπικού, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στις πτήσεις ενόψει του Πάσχα, μετά και από το κύμα υποβολής αιτήσεων για πρόωρη συνταξιοδότηση. Να αποτελέσει βάση συζήτησης για την οργανωτική αναδιάρθρωση της ΟΑ η μελέτη "Μακένζι". Και τέλος, αναφέρει η ΟΣΠΑ, η διοίκηση της ΟΑ διέψευσε το ενδεχόμενο αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΟΑ. Οπως είναι αυταπόδεικτο, ακόμα και από την ανακοίνωση της ΟΣΠΑ, επί της ουσίας η διοίκηση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει βήμα πίσω από την κυβερνητική πολιτική, πέρα από κάποιους ελιγμούς τακτικής, όπως αυτός της απόσυρσης του άρθρου 2. Αλλωστε και για το θέμα αυτό, είπε ότι θα επαναδιατυπωθεί και όχι ότι θα καταργηθεί.

Πάντως, όσον αφορά τα όσα λέει η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΣΠΑ για τη "διάψευση" από την κυβέρνηση των σχετικών με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, την άμεση πρόσληψη εποχικού προσωπικού και τη ρύθμιση των χρεών του δημοσίου, εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι στοχεύουν μόνο στην παγίδευση του συνδικαλιστικού κινήματος και είναι προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζομένων.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση, ασκώντας την προσφιλή της πολιτική, του ωμού και απροκάλυπτου εκβιασμού, διαδίδει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία διοίκησης και εργαζομένων, θα προχωρήσει αμέσως στην εφαρμογή των νέων κανονισμών εργασίας με νομοθετική ρύθμιση!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο πραξικόπημα από ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ (2003-11-29 00:00:00.0)
Πογκρόμ απολύσεων (2003-10-25 00:00:00.0)
Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό (2001-04-26 00:00:00.0)
"Χοντραίνει" το παρασκήνιο για ξεπούλημα (1998-06-04 00:00:00.0)
Αγωνιστική απεργιακή απάντηση (1998-04-07 00:00:00.0)
ΟΧΙ στο "διάλογο" της υποταγής και του ξεπουλήματος (1998-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ