Πέμπτη 26 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό

Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό συγκροτήθηκε στην τεχνική βάση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), με απόφαση του ΔΣ της Ενωσης Πτυχιούχων Τεχνικών Αεροπλάνων ΟΑ (ΕΠΤΑΟΑ).

Η Επιτροπή είναι ανοιχτή και για τη συμμετοχή άλλων σωματείων ή μεμονωμένων συνδικαλιστών, καθώς και εργαζομένων από όλους τους άλλους κλάδους.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε κάτω από την ανάγκη ενεργοποίησης των εργαζομένων, προκειμένου να υπάρξει αντίσταση στην πολιτική της κυβέρνησης και για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και γενικότερα.

Το ΔΣ της ΕΠΤΑΟΑ με την απόφασή του αυτή επιδιώκει το συντονισμό των εργαζομένων στην ΟΑ, αφού απ' ό,τι φαίνεται η συνδικαλιστική ηγεσία του χώρου δεν είναι διατεθειμένη να τεθεί επικεφαλής και μαζί με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα, να αντιμετωπίσει την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία προκαλεί προβλήματα τόσο στους εργαζόμενους στον εθνικό αερομεταφορέα, όσο και στους εργαζόμενους της χώρας γενικότερα.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι της ΟΑ έχουν ήδη πληγεί από το νομοσχέδιο Σιούφα (ΝΔ) σε ό,τι αφορά στην επικουρική τους ασφάλιση (ΤΕΑΠΑΕ), όπου απαιτούνται πλέον 30 χρόνια επικουρικής ασφάλισης προκειμένου να πάρουν τη σύνταξη από το επικουρικό, ενώ και στους ηλεκτρονικούς μηχανικούς, που είναι ασφαλισμένοι στο ΤΕΑΙΕ, ήδη έχει εφαρμοστεί σ' αυτούς η επικουρική τους ασφάλιση να μην υπερβαίνει το 20% της κύριας, με σημαντική μείωση της σύνταξης από το επικουρικό τους ταμείο.

Στις αρχές της επόμενης βδομάδας θα γίνει ανοιχτή συγκέντρωση, με πρωτοβουλία του ΔΣ της ΕΠΤΑΟΑ, προκειμένου να ενταχθούν στην επιτροπή όσοι επιθυμούν και να τεθεί συγκεκριμένο πλαίσιο για τη δράση της.

Προωθούνται τα σχέδια μείωσης του προσωπικού

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση επιμένει στη μείωση του προσωπικού της ΟΑ και στην περαιτέρω ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον εθνικό αερομεταφορέα, ώστε να γίνει ακόμα πιο ελκυστικό το ξεπούλημα στους ιδιώτες.

Την εμμονή αυτή της κυβέρνησης επαναβεβαίωσε ο υπουργός Μεταφορών, Χρ. Βερελής, κατά την προχτεσινή συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ).

Στη συνάντηση αυτή, που έγινε παρουσία των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας, του εκπροσώπου της «Φερστ Μπόστον» (σύμβουλος ιδιωτικοποίησης) και εκπροσώπου του δικηγορικού γραφείου Μπερνίτσα, που ασχολείται με το καθεστώς που θα διέπει την ΟΑ μετά το ξεπούλημα, η κυβέρνηση δεν άνοιξε τα χαρτιά της και προσδιόρισε νέα συνάντηση για μετά τις 14 του Μάη, που υπολογίζει να έχει στη διάθεσή της τις προσφορές των υποψήφιων «μνηστήρων» της ΟΑ.

Πάντως, ο υπουργός είχε ξεκαθαρίσει ήδη από την προηγούμενη συνάντηση με την ΟΣΠΑ ότι δεν πρόκειται να δεχτεί οποιαδήποτε συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση και για την αποικιοκρατική σύμβαση του αεροδρομίου Σπάτων, που πλήττουν καίρια τόσο τον όμιλο εταιριών της ΟΑ όσο και τους εργαζόμενους. Παράλληλα, είχε καταστήσει σαφές ότι συζητά μόνο για μείωση προσωπικού και αλλαγές προς το χειρότερο των κανονισμών εργασίας. Με την υπουργική αυτή στάση είχαν διαφωνήσει ριζικά τα στελέχη της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» (ΕΣΚ) και είχαν προτείνει στο ΔΣ της ΟΣΠΑ να απορρίψει τον προκάτ διάλογο, να οξύνει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις. Η πρόταση απορρίφθηκε από τις άλλες παρατάξεις και υποστηρίχτηκε μόνο από τον εκπρόσωπο της «Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Τεχνικών».

Στα αξιοσημείωτα της προχτεσινής συνάντησης συγκαταλέγεται η στάση της πλειοψηφίας της ΟΣΠΑ, η οποία έδειξε να... αιφνιδιάζεται όταν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης επιχείρησαν να ανοίξουν το θέμα της μείωσης του προσωπικού. Με παρέμβασή του ο Γ. Φιλίππου, εκπρόσωπος της ΕΣΚ, επισήμανε ότι δεν μπορεί να τίθεται θέμα μείωσης προσωπικού, όταν, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της ΟΑ, η εταιρία χρειάζεται περισσότερο μόνιμο προσωπικό. Ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ επιχείρησε να θέσει θέμα διασφάλισης του ασφαλιστικού καθεστώτος στην ΟΑ, αλλά η απάντηση ότι και η «Ολυμπιακή» θα αντιμετωπιστεί μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής δεν άφησε περιθώρια... διαλόγου.

Ο Γ. Φιλίππου υπογραμμίζει ότι και από την προχτεσινή συνάντηση επιβεβαιώθηκε η θέση της ΕΣΚ ότι δεν έχει νόημα ο διάλογος-απάτη, που γίνεται στη βάση της αποδοχής της ιδιωτικοποίησης της ΟΑ. Καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση με τη στήριξη της πλειοψηφίας της ΟΣΠΑ επιχειρεί να προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού και σε ανατροπές των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων και υπογραμμίζει: «Μετά και από αυτό, γίνεται σαφές ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να πιέσουν την ηγεσία της ΟΣΠΑ να μη συμμετέχει στο διάλογο -απάτη, αλλά να παλέψει για την ανατροπή της ιδιωτικοποίησης και τη διασφάλιση, αλλά και διεύρυνση των εργατικών κατακτήσεων. Η σημερινή κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για τους εργαζόμενους να στείλουν μήνυμα ότι δε δέχονται αυτή την πολιτική και είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για την ανατροπή τους. Κάτι, άλλωστε, που φαίνεται από τις μαζικές συγκεντρώσεις και την αγωνιστική ανταπόκριση που συναντούν οι εκπρόσωποι του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος κατά τις περιοδείες τους στους χώρους δουλιάς στην ΟΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ