Πέμπτη 26 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Προσπάθεια αποκλεισμού των ταξικών δυνάμεων

Σε μια απροκάλυπτη μεθόδευση, με σκοπό να αποκλειστούν οι αντιπρόσωποι του ταξικού πόλου του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, από το 24ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, προχώρησε χτες η πλειοψηφία της διοίκησης (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ). Συγκεκριμένα, στη χτεσινή συνεδρίαση για τη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων στο συνέδριο του ΕΚΑ, που θα γίνει από τις 4 έως 6 Μάη, η πλειοψηφία της διοίκησης, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση τη δικαστική προσπάθεια της ΠΑΣΚΕ να πλήξει την ταξική δράση του Συνδικάτου Οικοδόμων με αμφισβήτηση των τελευταίων αρχαιρεσιών, πρόβαλλε «προβλήματα» στη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων - οικοδόμων!

Αμεση ήταν η αντίδραση των συνδικαλιστών της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ), οι οποίοι κατήγγειλαν την πλειοψηφία του ΕΚΑ για απαράδεκτες και καθοδηγούμενες μεθοδεύσεις και αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, δηλώνοντας ότι «οι μηχανισμοί και οι μεθοδεύσεις δεν είναι σε θέση να ανακόψουν την ανοδική πορεία του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος».

Στελέχη της ΔΑΣ Αθήνας επισήμαναν στο «Ριζοσπάστη» ότι οποιαδήποτε ενέργεια παρεμπόδισης των οικοδόμων να πάρουν μέρος στο Συνέδριο του ΕΚΑ, δεν αποτελεί απλά μια ακόμα αντιδημοκρατική ενέργεια, αλλά αποτελεί συνειδητή προβοκάτσια, η οποία δε θα μείνει αναπάντητη από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Τέτοιες μεθοδεύσεις δεν πρόκειται να περάσουν!

Να υπενθυμίσουμε ότι η επίθεση στο Συνδικάτο Οικοδόμων ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 1999 μετά τις εκλογές του Συνδικάτου, στις οποίες ψήφισαν 18.500 οικοδόμοι και το 94% υπερψήφισε τον Πανοικοδομικό Ενωτικό Συνδυασμό. Μετά τις εκλογές, η παράταξη της ΠΑΣΚΕ, μέσω του συνδικαλιστή Χ. Καραγιάννη, ανησυχώντας για την παραπέρα ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων σε αυτό, προχώρησε αρχικά σε αγωγή κατά του αποτελέσματος των εκλογών του Συνδικάτου. Η αγωγή, όμως, κατέρρευσε στο δικαστήριο τον Γενάρη του 2000, λόγω απουσίας στοιχείων και αδυναμίας των μαρτύρων κατηγορίας, αθωώνοντας το Συνδικάτο. Στη συνέχεια, η ΠΑΣΚΕ άσκησε έφεση η εκδίκαση της οποίας αναβλήθηκε για το τέλος Απρίλη.

Οι ταξικές δυνάμεις του Συνδικάτου Αθήνας, από την αρχή είχαν καταγγείλει, ότι στόχος της ΠΑΣΚΕ, αλλά και των μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών είναι να κάμψουν την αγωνιστική και ταξική δράση του Συνδικάτου και να εμποδίσουν τη συμμετοχή των αντιπροσώπων του ταξικού πόλου στο συνέδριο της Ομοσπονδίας και του ΕΚΑ.

Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωση η ΔΑΣ, η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΑ «συνεπής στη γραμμή της συναίνεσης, του συμβιβασμού και της εξυπηρέτησης της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και εργοδοσίας, προσπαθεί να περιορίσει και να φιμώσει, χρησιμοποιώντας τερτίπια, τη φωνή του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, τα σωματεία εκείνα που ακολουθούν συνεπή ταξική πορεία και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Δεν μπορούν να χωνέψουν τη συνεπή στάση του Συνδικάτου Οικοδόμων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, την πρωτοπορία τους στους αγώνες, στην απεργία, στην κατάληψη, στη διαδήλωση».

«Θέλουν να κάνουν συνέδριο, υπογραμμίζει, κατά εικόνα και ομοίωσή τους. Γι' αυτό δεν έχουν αντίρρηση να συμμετέχουν οι δικοί τους. Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, οι άνθρωποι της μεγαλοεργοδοσίας, οι μηχανισμοί τρομοκράτησης των εργαζομένων στα Σούπερ Μάρκετ, οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί των τραπεζιτών».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωση η ΔΑΣ καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία «να δώσουν απάντηση σε αυτές τις μεθοδεύσεις, πυκνώνοντας τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, συνεχίζοντας τον αγώνα για την υπεράσπιση των κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μπει φρένο στα σχέδια εκφυλισμού του Συνεδρίου (2020-01-25 00:00:00.0)
Αποκαλύφθηκαν νέα κρούσματα καραμπινάτης νοθείας (2018-10-20 00:00:00.0)
Νοθεία και εκφυλισμός με τη σφραγίδα της πλειοψηφίας (2007-05-18 00:00:00.0)
Υπερασπίστηκαν το ταξικό τους Συνδικάτο (2006-12-29 00:00:00.0)
Με κυρίαρχο τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό (2004-05-05 00:00:00.0)
Εμποδίζουν τη μαζική συμμετοχή των οικοδόμων (2002-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ