Παρασκευή 18 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
26ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Νοθεία και εκφυλισμός με τη σφραγίδα της πλειοψηφίας

Αποκαλυπτική του ρόλου ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομης Παρέμβασης» η χτεσινή πρώτη μέρα των εργασιών

Ο απόλυτος εκφυλισμός τον οποίο συνειδητά προσπαθούν να επιβάλλουν στις οργανωτικές και άλλες διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος οι δυνάμεις της συναίνεσης και της υποταγής, εκφράστηκε χτες κατά την πρώτη μέρα του 26ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Εκφυλισμός που έχει να κάνει τόσο με την ανάδειξη αντιπροσώπων που δεν έχουν καμία σχέση με το κίνημα, τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους, όσο και με τις ίδιες τις εργασίες του συνεδρίου.

Την ίδια ώρα, με τις τοποθετήσεις τους στο συνέδριο, τόσο οι εκπρόσωποι του δικομματισμού, όσο και οι εκπρόσωποί τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, ύμνησαν την ταξική συνεργασία, επιβεβαιώνοντας το πόσο επικίνδυνη είναι η πολιτική και η τακτική τους για τους εργαζόμενους, τα πραγματικά συμφέροντα και τις ανάγκες τους. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ από την πλευρά του αρκέστηκε στην απλή απαρίθμηση των προβλημάτων των εργαζομένων, ενώ η «Αυτόνομη Παρέμβαση» είχε ενεργότατο ρόλο τόσο στη νόθευση του συνεδρίου, όσο και στη στήριξη των αποφάσεων της πλειοψηφίας όλο το προηγούμενο διάστημα.

Στον αντίποδα αυτής της λογικής ήταν η τοποθέτηση του Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που μίλησε στο συνέδριο εκ μέρους του Κόμματος.

Δεν εμφανίστηκαν στο συνέδριο

Η πλειοψηφία των αντιπροσώπων που ανήκουν στις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» έλειπαν χτες από το συνέδριο, αν και ήταν η πρώτη μέρα των εργασιών. Οταν μπήκε το ζήτημα της νομιμοποίησης των συνέδρων, ήρθαν σε αντιπαράθεση η πρόταση της πλειοψηφίας της Διοίκησης του ΕΚΑ που ζητούσε τη νομιμοποίηση των νόθων αντιπροσώπων και η πρόταση της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» για τη νομιμοποίησή τους και ταυτόχρονα νομιμοποίηση του σωματείου μισθωτών τεχνικών.

Το αποτέλεσμα ήταν το συνέδριο να εγκρίνει την πρόταση της ΔΑΣ, καθώς οι αντιπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων ήταν άπαντες παρόντες σε αντίθεση με τους αντιπροσώπους της πλειοψηφίας. Μπροστά σ' αυτή την εξέλιξη και στην αδυναμία των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και ΑΠ να νομιμοποιήσουν τους νόθους αντιπροσώπους, οι παρατάξεις της συναίνεσης εκφύλισαν τη διαδικασία, εγκαταλείποντας την αίθουσα, με αποτέλεσμα να διακοπεί το συνέδριο. Ο επικεφαλής της ΔΑΣ και γραμματέας του ΕΚΑ, Γιώργος Πέρρος, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ότι «η απόφαση του συνεδρίου ισχύει, δηλαδή να μη συμμετέχουν οι νόθοι αντιπρόσωποι κι από την άλλη να νομιμοποιηθούν οι αντιπρόσωποι του σωματείου μισθωτών τεχνικών».

Υμνοι στην ταξική συνεργασία

Προμήνυμα του εκφυλισμού, ήταν η αντιπαράθεση των εκπροσώπων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο, για το ποιος εξυπηρετεί καλύτερα το στόχο της ανταγωνιστικότητας και εξασφαλίζει την ταξική υποταγή. Ο ΓΓ του υπουργείου Απασχόλησης Δ. Κοντός, χαρακτήρισε τα συνδικάτα φορείς θεσμικής διαβούλευσης για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Κόλλιας, υποστήριξε ένθερμα τον «κοινωνικό διάλογο» που θα εξυπηρετεί το στόχο της ανταγωνιστικότητας. Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου ουσιαστικά υποστήριξε ότι το κόμμα της είναι πιο ικανό να επιτύχει τους στόχους αυτούς. Από κοντά, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΚΑ Γρ. Φελώνης κι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, που αναλώθηκαν σε μια εξαντλητική απαρίθμηση των δεινών που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ, βγάζοντας επί της ουσίας λάδι το συνένοχο ΠΑΣΟΚ και την πολιτική του.

Ο Γρ. Φελώνης μεταξύ άλλων χαρακτήρισε νίκη του συνδικαλιστικού κινήματος την κλαδική σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ για την απελευθέρωση του ωραρίου και ο Γ. Παναγόπουλος τόνισε ότι το θεσμικό πλαίσιο για το τζογάρισμα των αποθεματικών είναι επαρκές. Τέλος ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Παν. Λαφαζάνης ήταν πολύ συγκεκριμένος σε ό,τι αφορά τις διαπιστώσεις για τα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά απολύτως αόριστος για τη στάση του ΣΥΝ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι ηγεσίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ διέλυσαν το συνέδριο όταν είδαν ότι δεν περνούν οι νόθοι!(2019-11-05 00:00:00.0)
«Νομιμοποίηση» της νοθείας και της παρουσίας της εργοδοσίας στα συνδικάτα(2019-05-23 00:00:00.0)
Αποκρούστηκε και η νέα απόπειρα για νόθο συνέδριο(2018-06-05 00:00:00.0)
Επιχείρηση νοθείας καταγγέλλει η ΔΑΣ(2018-02-08 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η επίχειρηση αλλοίωσης των συσχετισμών(2017-02-11 00:00:00.0)
Διαπαραταξιακή αλλοίωση της θέλησης των εργαζομένων(2004-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ