Τρίτη 27 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
30ό ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Διαπαραταξιακή αλλοίωση της θέλησης των εργαζομένων

Ο εκφυλισμός, οι συνοπτικές διαδικασίες και οι κραυγαλέες παρανομίες για την αλλοίωση της θέλησης των εργαζομένων ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα του 30ού Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Οι συνδικαλιστές των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, που πλειοψηφούν στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, σε αγαστή συνεργασία και παραβιάζοντας κατάφωρα το καταστατικό, αλληλοσυγκάλυψαν οι μεν τους νόθους αντιπροσώπους των δε, προκειμένου η συνδικαλιστική οργάνωση να συνεχίσει να αποτελεί υπονομευτή των εργατικών αγώνων, σύμμαχο των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των κομμάτων της ολιγαρχίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, προπύργιο της αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής. Από κοντά και η παράταξη της Αυτόνομης Παρέμβασης (ΑΠ), έσπευσε να δώσει άλλοθι στις παρανομίες, χαρακτηρίζοντας, μέσω των εκπροσώπων της, ως... «άγονο τακτικισμό» την καταγγελία της αγωνιστικής παράταξης της Δημοκρατικής Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης, ενταγμένης στη δύναμη του ΠΑΜΕ, για το όργιο της νοθείας και την καθαρή της θέση για τη μη νομιμοποίηση των νόθων.

Οι νόθοι αντιπρόσωποι, σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία που παρουσίασε ο γραμματέας του ΕΚ Πειραιά Μ. Νουφαρίτσης, εκπρόσωπος της ΔΕΣΚ, υπολογίζονται στους 58 σε ένα «σώμα» 290 συνέδρων! Από αυτούς οι 40 είναι αντιπρόσωποι 7 ναυτεργατικών σωματείων και είναι εκλεγμένοι με το καλπονοθευτικό πλειοψηφικό σύστημα, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτήν της Ενωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού. Οι υπόλοιποι σύνεδροι προέρχονται από σωματεία των οποίων οι εκλογές έγιναν εκπρόθεσμα ή στα καταστατικά τους περιέχονται διατάξεις που παραβιάζουν το καταστατικό του ΕΚΠ, όπως συμβαίνει με το σωματείο των εργαζομένων στους ΗΣΑΠ.

Τον απολογισμό και προγραμματισμό δράσης του Εργατικού Κέντρου παρουσίασε ο πρόεδρός του Π. Κυριακού. Εναν απολογισμό «πλούσιο» σε εκδόσεις ανακοινώσεων, συμμετοχών σε... ημερίδες και βέβαια μπόλικο «κοινωνικό διάλογο», τον οποίο επικρότησε στη συνέχεια με το χαιρετισμό του ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος.

Τις θέσεις και τις προτάσεις της ΔΕΣΚ παρουσίασε ο Γ. Μανουσογιαννάκης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην πλούσια αγωνιστική δράση της παράταξης και του ΠΑΜΕ, σε αντιδιαστολή με τη ...«δράση» της πλειοψηφίας της διοίκησης, επισήμανε ότι «η ίδια η ζωή φέρνει μπροστά μας την αντιπαράθεση των δύο γραμμών μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Από τη μια οι ταξικές δυνάμεις που αντιστέκονται, αντιπαλεύουν και διεκδικούν. Από την άλλη η γραμμή των δυνάμεων της συναίνεσης και του συμβιβασμού, των δεξιώσεων και των ημερίδων, που φέρνει τα γνωστά αποτελέσματα του χτυπήματος των εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτή η γραμμή πρέπει να αποδυναμωθεί, να συρρικνωθεί και να δυναμώσει η γραμμή της πάλης και του αγώνα. Πρέπει οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν στις γραμμές του ΠΑΜΕ και ταυτόχρονα να καταδικάσουν και με την ψήφο τους αυτή την πολιτική».

Ενδεικτικό των... διαδικασιών του Συνεδρίου είναι το γεγονός ότι οι εργασίες της πρώτης μέρας ολοκληρώθηκαν στις 2.15 το μεσημέρι αντί για τις 7 το βράδυ που προβλέπεται στο πρόγραμμα.

Στο Συνέδριο παραβρέθηκε, απευθύνοντας αγωνιστικό κάλεσμα, ο γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ Ν. Σοφιανός. Παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν, επίσης, εκπρόσωποι και βουλευτές άλλων κομμάτων, συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες της Κύπρου, ο δήμαρχος και ο νομάρχης Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ