Τρίτη 27 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Στο ψυγείο της λιτότητας οι συντάξεις

Καταψήφισε χτες στη Βουλή επί της αρχής το νομοσχέδιο που τιτλοφορείται «Αναπροσαρμογή συντάξεων του δημοσίου», το ΚΚΕ, ενώ ο βουλευτής του, Αγγελος Τζέκης, έκανε λόγο για παροχή αυξήσεων μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων. Το νομοσχέδιο υποστηρίχτηκε χτες μόνον από τους κυβερνητικούς βουλευτές ενώ ιδιαίτερη αίσθηση δημιούργησε η προσωπική ρύθμιση για την παροχή πλήρους συνταξιοδότησης προϊσταμένου του υπουργείου Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στο θέμα του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, ο Αγγελος Τζέκης έκανε λόγο για «ένα μισθολόγιο που δεν είναι σύμφωνο με τα αιτήματα του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος» και που «υπολείπεται από τις ανάγκες που έχει σήμερα ο δημόσιος υπάλληλος». Επίσης τόνισε ότι με βάση το νομοθέτημα «δε γίνεται δεκτό το αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος για το συνυπολογισμό των επιδομάτων στη βάση υπολογισμού της σύνταξης». Παράλληλα ο βουλευτής του ΚΚΕ, αναφερόμενος στο άρθρο, αναφέρει ότι «μόνο μετά από αίτημα του υπουργού Οικονομίας θα γνωμοδοτεί το Ελεγκτικό Συνέδριο» για τα μισθολογικά των δημοσίων υπαλλήλων και υπογράμμισε ότι αυτό «έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα». Επίσης αναφέρθηκε και σε παλιότερες προτάσεις της κυβέρνησης προκειμένου να αποσυνδεθεί η αύξηση των συντάξεων του δημοσίου από το μισθολόγιο, τις οποίες δεν έκανε αποδεκτές το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ειδικά για τις ρυθμίσεις που αφορούν τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, ο Αγγελος Τζέκης τάχτηκε κατά της κατάργησης πρόσθετων παροχών που είχαν μπει πρόσφατα σε εφαρμογή, αν και επεσήμανε πως και «οι διατάξεις αυτές δεν έλυναν το πρόβλημα των χαμηλών τους συντάξεων». Τέλος ο βουλευτής του ΚΚΕ, χαρακτήρισε «χαριστική ρύθμιση» άρθρο του νομοσχεδίου που προβλέπει την παροχή σύνταξης ίση με τη σύνταξη 35 χρόνων υπηρεσίας στον προϊστάμενο του ΥΠΕΞ Χαρίλαο Ζαχαριάδη. Οπως χαρακτηριστικά επεσήμανε «δεν ξέρω σε ποια θέση βρέθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία και βρήκε την ασφάλεια στη χούντα» τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να ανταμείβουμε εκείνους που δέχτηκαν να δώσουν τις υπηρεσίες τους στο στρατιωτικό καθεστώς» σημειώνοντας πως «καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει την παρούσα διάταξη». Με ιδιαίτερη έμφαση στα άρθρα που αφορούν τη γνωμοδότηση του ελεγκτικού συνεδρίου και την υπόθεση του Χ. Ζαχαριάδη καταψήφισε το νομοθέτημα η ΝΔ ενώ ο βουλευτής της Γιώργος Αλογοσκούφης έκανε λόγο για «άθλιες και φωτογραφικές διατάξεις». Κατά του νομοσχεδίου τάχτηκε και ο ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ