Τρίτη 27 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Προεκλογικός Προκρούστης των εργατικών δικαιωμάτων

Εγκρίθηκαν 5.962 θέσεις που θα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες

Στην υλοποίηση της γενίκευσης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στο δημόσιο τομέα προχωρά η κυβέρνηση με την έγκριση 5.962 ευέλικτων θέσεων εργασίας σε όλες τις βαθμίδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για θέσεις που συνδυάζουν τις πιο αντεργατικές ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις και αντικαθιστούν σταδιακά θέσεις πλήρους, σταθερής και μόνιμης εργασίας που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ταυτόχρονα, μέσω της διαδικασίας αυτής προωθείται η παραπέρα ιδιωτικοποίηση τομέων και υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα.

Από τις 5.962 θέσεις οι 4.332 αφορούν στους δήμους, οι 1.309 στις νομαρχίες και οι 321 στις περιφέρειες. Οι εργαζόμενοι που θα καλύψουν τις θέσεις αυτές δε θα προσληφθούν από το δημόσιο αλλά από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, θα δουλεύουν μέχρι και 20 ώρες τη βδομάδα και η σύμβασή τους δε θα μπορεί να υπερβαίνει τους 24 μήνες. Δηλαδή, πρόκειται για ένα συνδυασμό μερικής απασχόλησης, διευθέτησης χρόνου εργασίας (ο εργαζόμενος μπορεί τη μία μέρα να δουλεύει δέκα ώρες και την άλλη δύο) αλλά και προσωρινής απασχόλησης. Η συντριπτική πλειοψηφία των προσλήψεων γίνεται σε τομείς κοινωνικού περιεχομένου, όπως εξυπηρέτηση ηλικιωμένων, φροντίδα παιδιών, φύλαξη σχολείων, καθαριότητα, περιβάλλον κ.ά.

Δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι αυτοί θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσα από δημοτικές επιχειρήσεις, αναπτυξιακές εταιρίες, είναι προφανής η μεθόδευση της κυβέρνησης για σταδιακή μετακύληση του οικονομικού κόστους αυτών των υπηρεσιών στους ίδιους τους πολίτες. Οπως αυτό ήδη συμβαίνει με τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, τις συνδρομές σε πολιτιστικά, αθλητικά και άλλα τμήματα δήμων.

Ανάμεσα στις θέσεις ευέλικτης και φθηνής απασχόλησης υπάρχουν και περιπτώσεις προσλήψεων στη θέση εργαζομένων που είχαν απολυθεί λίγους μήνες πριν!

  • Στο Δήμο Νέας Ιωνίας, όπου έχουν απολυθεί 25 εργαζόμενοι, 18 απ' τον τομέα της Κοινωνικής Μέριμνας και 7 από το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού (ΚΔΑΠ), προκηρύσσονται 48 θέσεις ευέλικτης απασχόλησης. Ανάμεσα στις 48 αυτές θέσεις οι 25 είναι στον τομέα της Κοινωνικής Μέριμνας και 2 στο ΚΔΑΠ!
  • Στο Δήμο Ανω Λιοσίων, όπου έγιναν μαζικές απολύσεις (675 το καλοκαίρι και 500 ένα μήνα πριν), σήμερα προκηρύσσονται 17 θέσεις ευέλικτης απασχόλησης με ορισμένες από αυτές να αντικαθιστούν θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ