Τρίτη 27 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πονηρές μεθοδεύσεις

Δεν αρκεί στην κυβέρνηση που με πρόσφατο νόμο ψήφισε το νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Με το χτεσινό, που συζητήθηκε στην Επιτροπή, «παγώνουν» και οι συντάξεις τους και προσαρμόζονται στο νέο φτωχολόγιο. Επιπλέον, η κυβέρνηση προχωρά ακόμα ένα βήμα και επιδιώκει και νομοθετικά να έχει λυμένα τα χέρια της, ώστε χωρίς καμία δέσμευση να αποφασίζει τα πάντα γύρω από τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Ετσι, με την παράγραφο 2 του άρθρου 4 αυτού του νομοσχεδίου απαλείφει την όποια δικλείδα ασφαλείας για τα συνταξιοδοτικά και μισθολογικά ζητήματα είχε τεθεί κάτω από την πίεση των εργαζομένων. Οπως επί λέξει αναφέρεται σ' αυτήν την παράγραφο, «με τις διατάξεις της παραγράφου 2 ορίζεται ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο γνωμοδοτεί για νομοσχέδια μισθών και συντάξεων μόνο μετά από σχετικά ερωτήματα του καθ' ύλην αρμοδίου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών».

Κοντολογίς, δηλαδή, τα προαναφερόμενα νομοσχέδια που αυτεπάγγελτα τα έκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο και καθόριζε τη συνταγματικότητά τους και κατά συνέπεια την εισαγωγή ή μη εισαγωγή τους στη Βουλή, με αυτή τη διάταξη παρακάμπτεται.

Σημειώνεται ότι ήδη η κυβέρνηση έχει δείξει δείγμα γραφής για το πώς θέλει να εκμεταλλευτεί το «ελεύθερο». Ο υπουργός Οικονομίας με νομοσχέδιό του, την περασμένη άνοιξη, ζητούσε την αποσύνδεση των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων από το μισθό, το οποίο όμως νομοσχέδιο τού το απέρριψε το Ελεγκτικό Συνέδριο ως αντισυνταγματικό. Είναι σαφές ότι αμέσως μετά την ψήφιση μιας τέτοιας διάταξης και αμέσως μετά τις εκλογές, το νομοσχέδιο που θα αποσυνδέει τις συντάξεις από το μισθό θα επανέλθει. Η εκάστοτε κυβέρνηση θα παρακάμπτει τις συνταγματικώς κατοχυρωμένες διατάξεις για το ύψος και τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Οι συντάξεις θα γίνουν βορά στην ασύδοτη κερδοφορία του κεφαλαίου.


Δημήτρης Αγκαβανάκης
Στέλεχος του ΠΑΜΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ