Πέμπτη 26 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στην υπηρεσία της «Αθήνα 2004» οι δήμοι

Μπορεί στην αίσθηση του χρόνου να μην υπήρχε...«συναντίληψη» - αφού η υπουργός Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου χρειάστηκε να περιμένει μισή ώρα την πρόεδρο του «Αθήνα 2004», Γ. Δασκαλάκη, για να υπογράψουν το λεγόμενο «Μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης», που αποτελεί το σχέδιο συμμετοχής της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης στην υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων - όμως η ταύτιση στην πολιτική εκχώρησης ουσιαστικά των δράσεων των δήμων στην ανώνυμη εταιρία «Αθήνα 2004», είναι εμφανής.

Οπως εμφανής είναι και η αντίδραση φορέων και κατοίκων των περιοχών, στα όρια των οποίων θα κατασκευαστούν ολυμπιακά έργα - «όχι αιτία καταστροφής του Αμαρουσίου οι Ολυμπιακοί Αγώνες», έγραφε το πανό εκπροσώπων της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων και Φορέων της πόλης, που συγκεντρώθηκαν έξω από το παλιό δημαρχείο, όπου υπεγράφη το μνημόνιο. Τη διαπίστωση συνόδευε το αίτημα, «ο δήμος στους Αμαρουσιώτες».

Το επιχειρησιακό σχέδιο για το σχεδιασμό των δράσεων του υπουργείου Εσωτερικών και «Αθήνα 2004», προσδιορίζει ουσιαστικά τους τομείς «συνεργασίας» της δημόσιας διοίκησης και των δήμων με την οργανωτική επιτροπή των αγώνων. Δηλαδή, επιβάλλει στους δήμους που θα φιλοξενήσουν ολυμπιακά έργα και δράσεις ή σχετίζονται με οποιοδήποτε τρόπο με τους αγώνες, τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούν προς χάρη των αγώνων.

Μάλιστα, την... εθνική ιδέα, θα χρηματοδοτήσουν με το ποσό των 100 δισ. δρχ. οι ίδιοι οι δήμοι (το συνολικό εκτιμώμενο κόστος του προγράμματος είναι 140 δισ. δρχ.), αφού - όπως σημειώνεται στο επιχειρησιακό σχέδιο - οι δράσεις θα επιχορηγηθούν από το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Δηλαδή, τους πόρους που αποδίδονται υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για δράσεις αναγκαίες για τους δημότες, θα διατεθούν στην «Αθήνα 2004»... Τα υπόλοιπα 40 δισ. δρχ. θα τα βάλει η «Αθήνα 2004».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στις πολλές αναπτυξιακές δράσεις που συμπεριλαμβάνονται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο υπάρχουν - ως τίτλος χωρίς επεξηγήσεις - τα Περιαστικά Δάση της Αττικής, την εκμετάλλευση των οποίων διεκδικούν εδώ και πολλά χρόνια επιχειρηματίες. Μήπως, οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν ένα καλό πρόσχημα για την παράδοση των περιαστικών δασών σε ιδιώτες;

Αυτές, όπως σημειώνονται και στο επιχειρησιακό σχέδιο, αφορούν - ανάμεσα σε άλλα - την καθαριότητα, τις συγκοινωνίες, την ασφάλεια των πολιτών (γι' αυτό θα θεωρούμαστε όλοι ύποπτοι), την ενημέρωση της κοινής γνώμης, τον εθελοντισμό, την «οριοθέτηση και αποτροπή της αισθητικής υποβάθμισης των δημοσίων χώρων από την ανεξέλεγκτη χρήση διαφημιστικών πινακίδων». Στόχος, όμως, κυβέρνησης και Οργανωτικής Επιτροπής είναι η αποκλειστική διαφήμιση των χορηγών της ΔΟΕ και της «Αθήνα 2004».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ