Παρασκευή 27 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πάγωσαν Πελοπόννησος και Στερεά

Αποκλεισμένα χωριά, δε γίνονται δρομολόγια ενώ μεγάλες είναι οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες

Οι πρωτοφανείς άσχημες καιρικές συνθήκες έχουν παραλύσει την Πελοπόννησο, η οποία έχει σχεδόν αποκοπεί τόσο από την υπόλοιπη χώρα, όσο και οι περιοχές μεταξύ τους.

Λόγω των ισχυρών ανέμων έχει κλείσει το πορθμείο Ρίου - Αντιρρίου και έχει διακοπεί η συγκοινωνία προς τα νησιά του Ιονίου, ενώ τεράστιες είναι οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες, σε κτίρια και σπίτια.

Στην Αχαϊα οι σφοδρές χιονοπτώσεις έχουν διακόψει τη συγκοινωνία με τα Καλάβρυτα και τα ορεινά χωριά. Κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι Αιγίου - Φτέρης - Καλαβρύτων και Αιγίου - Διακοφτού - Καλαβρύτων καθώς και ο δρόμος από Χαλανδρίτσα - Κλειτορία. Στα ορεινά χωριά το ύψος του χιονιού έφτανε και τα 70 εκατοστά. Βιβλικές καταστροφές έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες καθώς η σταφιδοπαραγωγή έχει πληγεί κατά 100%, ενώ τεράστιες ζημιές έχουν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί και οι παραγωγοί εσπεριδοειδών. Ζημιές προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι σε σπίτια σεισμοπλήκτων και στο αθλητικό κέντρο "Δ. Τόφαλος" στην Πάτρα. Τα περισσότερα σχολεία του νομού δε λειτούργησαν είτε λόγω χιονιού είτε επειδή είχαν πλημμυρίσει.

Ζημιές έχουν προκληθεί στις αγροτικές καλλιέργειες της νότιας και ορεινής Ηλείας,ενώ έχουν διακοπεί οι συγκοινωνίες προς διάφορα χωριά.

Σε κατάσταση ;;;;;;;πολιορκίας βρίσκεται από την Τετάρτη η Αρκαδία,καθώς οι σφοδρές χιονοπτώσεις απέκλεισαν τη σήραγγα του Αρτεμισίου με αποτέλεσμα να αποκλειστούν πολλοί οδηγοί μέχρι αργά χτες το βράδυ, όταν άνοιξε η μια λωρίδα της σήραγγας. Η Τρίπολη παρέμενε μέχρι χτες αποκομμένη τόσο από την Αθήνα όσο και από τη Σπάρτη και τον Πύργο.

Στην Κορινθία τεράστιες είναι οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες. Ολοσχερώς έχει καταστραφεί η φετινή παραγωγή βερίκοκων συνολικά σε 20.000 στρέμματα. Η κυκλοφορία προς την ορεινή Κορινθία δε γίνεται.

Ανάλογες καταστροφές προκλήθηκαν και στη Μεσσηνία,κυρίως στους ελαιοπαραγωγούς.

Στη Στερεά Ελλάδα

Το πολύ κρύο, οι δυνατές ανεμοθύελλες, η συνεχής χιονόπτωση στις ορεινές περιοχές της Ευρυτανίας και Φωκίδας, στο Δομοκό Φθιώτιδας, Βόρεια Εύβοια (περιοχή Ιστιαίας) και Νότια Εύβοια (περιοχή Κάβο Ντόρο) καθώς και οι συνεχείς πτώσεις της τάσης του ρεύματος, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της χτεσινής μέρας.

Ανεξέλεγκτη εμφανίζεται η κατάσταση σε όλη την Ευρυτανία και τη Φωκίδα, στην ορεινή Παρνασσίδα και Δωρίδα. Στην Ευρυτανία τα πάντα είναι αποκλεισμένα από το χιόνι, ακόμα και μέσα στο Καρπενήσι, ενώ τα σχολεία παραμένουν από χτες κλειστά.

Κλειστή παραμένει και η Εθνική Οδός Καρπενησίου - Αγρινίου. Η περιοχή Φουρνών και Αγράφων παραμένει αποκλεισμένη.

Στη Φωκίδα παραμένει κλειστός ο Εθνικός Δρόμος Αμφισσας - Λαμίας στο 51ο χλμ. και Λιβαδειάς - Αμφισσας λόγω χιονοπτώσεων, ενώ πάνω από 26 χωριά της Παρνασσίδας και Δωρίδας είναι αποκλεισμένα και περισσότερα είναι τα χωριά που έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι.

Στη Βοιωτία από χτες το πρωί σημειώνονται συχνές διακοπές ρεύματος, που σε συνδυασμό με την κακή κατάσταση του καιρού είχαν αποτέλεσμα να μη λειτουργήσουν σχολεία σε πολλά χωριά.

Κλειστός από χτες το πρωί ήταν ο εθνικός προς Αράχωβα στη θέση Ζεμενό. Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία από Ερυθρές προς Κάζα και από τη διασταύρωση Δεσφίνας και στον επαρχιακό δρόμο προς τα Δερβενοχώρια Θηβών.

Στην Εύβοια, βορράς και νότος του νομού "υπέφεραν" από χιονοπτώσεις και διακοπές ρεύματος, ενώ η Χαλκίδα ήταν χωρίς ρεύμα το μεγαλύτερο διάστημα της μέρας. Η περιοχή Ιστιαίας προς βορρά και Κάβο Ντόρο στη Νότια Εύβοια είναι αποκλεισμένες από το χιόνι.

Στη Φθιώτιδα τέλος είχε διακοπεί η κυκλοφορία στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Αμφίκλειας προς το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, χωριά Σπερχειάδας και Μακρακώμης. Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία στην παλιά Εθνική Οδός Λαμίας - Λιβαδιάς και Λαμίας - Δομοκού από το 12ο έως το 16ο χιλιόμετρο, ΕΟ Θερμοπυλών - Ιτέας από το 8ο έως το 23ο χλμ., παλιά ΕΟ Λαμίας - Λάρισας από το 22ο έως το 40ό χλμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ