Παρασκευή 27 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΟΧΙ στο "διάλογο" της υποταγής και του ξεπουλήματος

Καλεί τα σωματεία να οργανώσουν την αντίσταση των εργαζομένων με επιτροπές αγώνα, με στόχο ένα πλατύ μέτωπο για τη σωτηρία του εθνικού αερομεταφορέα και την αποτροπή του εργασιακού μεσαίωνα

Με χτεσινή της ανακοίνωση η ΕΣΚ,καταγγέλλει ότι οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ πάνε συνειδητά σε "σικέ διάλογο", με προσυμφωνημένες λύσεις, εκμεταλλευόμενες την αγωνία των εργαζομένων και την αβεβαιότητά τους για το εργασιακό τους μέλλον.

"Προσχεδιασμένα επιλέγουν τη λογική του "μικρότερου κακού" και τη λογική "να βάλουμε πλάτη", αν και γνωρίζουν ότι μια τέτοια πορεία είναι αδιέξοδη",υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι ο εκπρόσωπος της παράταξης ανάγκαστηκε να αποχωρήσει από τις συναντήσεις, καθώς η στάση της διοίκησης της ΟΑ, αλλά και της πλειοψηφίας της ΟΣΠΑ, δεν άφηναν κανένα άλλο περιθώριο. Κι αυτό, γιατί, από την πρώτη συνάντηση φάνηκε ότι πλειοψηφία της ΟΣΠΑ υποχώρησε από τις ομόφωνες αποφάσεις του συνεδρίου της Ομοσπονδίας, που, εκτός από την απόρριψη στο σύνολό τους των κυβερνητικών θέσεων, ήταν:

α) Η άμεση εφαρμογή των γενικών διατάξεων του Κανονισμού Εργασίας που συμφωνήθηκε μεταξύ του ΔΣ της ΟΑ και της ΟΣΠΑ το 1995.

β) Η συγκρότηση κοινής επιτροπής ΟΑ - ΟΣΠΑ για τον εμπεριστατωμένο καθορισμό των αναγκών της εταιρίας σε προσωπικό.

γ) Η έναρξη συζήτησης για τη μετεγκατάσταση της ΟΑ και των θυγατρικών της στα Σπάτα, με το σύνολο των δραστηριοτήτων της, με ευθύνη και δαπάνες του κράτους.

δ) Η έναρξη συζητήσεων για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης ("χάντλιγκ") και την αντιμετώπιση των συνεπειών απ' αυτό το ενδεχόμενο.

Αθετούν ομόφωνες αποφάσεις

Στο ΔΣ της ΟΣΠΑ στις 24 Μάρτη 1998 - τονίζει η ΕΣΚ - ο εκπρόσωπος της παράταξης Σωκρ. Μαντζουράνης δήλωσε εγγράφως ότι αν δεν τηρηθούν απ' όλους οι ομόφωνες αποφάσεις του συνεδρίου, δεν έχει κανείς δικαίωμα να μετέχει σε κανέναν διάλογο.Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, αν και αναγκάστηκαν να δεσμευτούν ότι θα τις τηρήσουν, δυστυχώς αθέτησαν τη δέσμευσή τους, όταν από την πρώτη συνάντηση, η διοίκηση της ΟΑ ρητά και κατηγορηματικά ξεκαθάρισε ότι δεν αποδέχεται τις προτάσεις της ΟΣΠΑ και ότι θεωρεί βάση συζήτησης το κείμενο του νέου κανονισμού εργασίας και την αναζήτηση τρόπων μείωσης του εργατικού κόστους.

"Με κυνικό τρόπο ζητήθηκε από τους εκπροσώπους της ΟΣΠΑ - υπογραμμίζει η ΕΣΚ - να συμφωνήσει στην πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, ενώ κάθε προσπάθεια αντίκρουσης των παράλογων απαιτήσεων, η διοίκηση την απέρριπτε με τη στερεότυπη απάντηση ότι έχει κόστος για την εταιρία"! Η στάση αυτή της διοίκησης ανάγκασε τον εκπρόσωπο της ΕΣΚ να αποχωρήσει, εκφράζοντας τη ριζική του διαφωνία σ' αυτές τις μεθοδεύσεις. Αντίθετα, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, δέσμιες της λογικής πρέπει "να δώσουν και οι εργαζόμενοι", συνέχισαν τη συζήτηση.

Ιδιωτικοποίηση

"Κυβέρνηση, διοίκηση, αντιπολίτευση και ΕΕ, δε θέλουν την εξυγίανση και την ανάπτυξη της εταιρίας. Θέλουν την ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, εργαζόμενους - ομήρους και συνδικάτα "υπάκουα", ώστε να κάνουν ελκυστική την εταιρία για τον ιδιώτη, αφού ο τελικός κυβερνητικός στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση του εθνικού αερομεφορέα", υπογραμμίζει η ΕΣΚ και σημειώνει τις τεράστιες ευθύνες της πλειοψηφίας της ΟΣΠΑ, που συνειδητά πάει το συνδικαλιστικό κίνημα "σε σικέ διάλογο με προσυμφωνημένες λύσεις".

Η ΕΣΚ καλεί, έστω και τώρα, τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ να αποχωρήσουν αμέσως από το "διάλογο" της "υποταγής" και του "ξεπουλήματος" και να μη "παζαρέψουν τι και πόσα θα δώσουν οι εργαζόμενοι". Επίσης, καλεί τα σωματεία να οργανώσουν την αντίσταση των εργαζομένων και κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά να πρωτοστατήσει στην οργάνωση της αντίστασης από τα κάτω, με επιτροπές αγώνα και κάθε πρόσφορο τρόπο και μέσο, ώστε να συγκροτηθεί ένα πλατύ μέτωπο αντίστασης και σωτηρίας του εθνικού αερομεταφορέα.

Τέλος, η ΕΣΚ δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα διαθέσει όλες της τις δυνάμεις για την ενεργοποίηση των εργαζομένων και το συντονισμό του αγώνα με τους εργαζόμενους στις άλλες ΔΕΚΟ και γενικότερα το εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Σημειώνεται ότι χτες το απόγευμα η ΕΣΚ συγκάλεσε ανοιχτή συζήτηση - ενημέρωση για το θέμα της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", στο δημαρχείο του Ελληνικού.

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση των μελών της Επαγγελματικής Ενωσης Αέρος Ελλάδος (διοικητικοί υπάλληλοι της ΟΑ), για να καθορίσει ο κλάδος την από δω και πέρα στάση του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ