Παρασκευή 27 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανοχύρωτη χώρα!

Μια διήμερη κακοκαιρία στάθηκε και πάλι αρκετή για να σκορπίσει στη μισή Ελλάδα την απόγνωση, μετατρέποντας ολόκληρες περιοχές σε λίμνες, βυθίζοντας το Λεκανοπέδιο Αττικής και την Εύβοια για αρκετές ώρες στο πλήρες σκοτάδι, αποκλείοντας χωριά, δρόμους και κάθε θαλάσσια ή εναέρια συγκοινωνία...

Ούτε δύο μέρες δεν κράτησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν από το απόγευμα της Τρίτης, αλλά στάθηκαν ικανά για να παραλύσουν τη μισή Ελλάδα... Επρόκειτο σίγουρα για ισχυρό κύμα κακοκαιρίας, αλλά όχι πρωτοφανές. Για τη "Δαντική κόλαση", όμως, που επακολούθησε υπεύθυνη δεν είναι μόνο η ένταση του καιρικού αυτού φαινομένου. Για μια ακόμη φορά η κρατική μηχανή βρέθηκε απροετοίμαστη και ασυντόνιστη, κάτω από την καθοδήγηση μιας ανάλγητης και - λίαν επιεικώς - αδρανούς κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που έδειχνε να τα έχει χάσει πολύ περισσότερο από όσους έπαθαν τις καταστροφές. Ετσι, κάθε είδους "Ξενοκράτες" και άλλα υποτιθέμενα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, αποδείχτηκαν σχέδια επί χάρτου χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα. Και φτάσαμε στο σημείο να μείνουν εγκλωβισμένα για 24 περίπου ώρες πάνω από 100 άτομα στη σήραγγα του Αρτεμισίου με μόλις ένα μέτρο χιόνι!

Και, βέβαια, το αποτρόπαιο πρόσωπο της κυβερνητικής αναλγησίας ουδόλως μπορεί να διασώσει η Κυβερνητική Επιτροπή που συγκάλεσε εκτάκτως ο πρωθυπουργός χτες το απόγευμα, κατόπιν εορτής...

Οι ευθύνες της κυβέρνησης, όμως, όσο βαριές και αν είναι, δεν είναι μόνο αυτές. Είναι τουλάχιστον εγκληματικές, αν αναλογιστεί κανείς τις παραλείψεις της, που έχουν σχέση με τις εξαγγελίες της για αντιπλημμυρικά και άλλα έργα που είτε καρκινοβατούν για αρκετά χρόνια, είτε - στην καλύτερη περίπτωση - η εκτέλεσή τους δεν έχει ολοκληρωθεί παρά τις υποσχέσεις.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ασφαλώς αυτή της περιοχής των Ανω Λιοσίων, όπου μια έκταση 5.000 στρεμμάτων ξανάγινε λίμνη - όπως ακριβώς και πριν 4 χρόνια - με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν 1.000 σπίτια. Κι όμως, για την περιοχή αυτή εδώ και τέσσερα χρόνια περίσσεψαν οι υποσχέσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και διαφόρων κυβερνητικών κλιμακίων για την εκτέλεση αντιπλημμυρικών και άλλων έργων. Θα τολμήσουν, άραγε, όλοι αυτοί να ξαναντικρίσουν στα μάτια και από κοντά τους κατοίκους; Πολύ φοβούμαστε πως ναι. Γιατί το θράσος τους είναι απύθμενο και η κάλπικη φαρέτρα της κοροϊδίας τους αστείρευτη... Με την ίδια θρασύτητα θα απευθυνθούν και στους κατοίκους του υπόλοιπου Θριάσιου κι ας βρίσκονται τα αντιπλημμυρικά έργα που τους υποσχέθηκαν ακόμη στις μελέτες. Ανενδοίαστα, δε θα διστάσουν να πουν "η φύση εκδικείται", όταν η πολιτική τους δεν έχει παραδώσει ούτε ένα ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό έργο στην Αττική κι όταν η ίδια αυτή πολιτική τους προκαλεί τα μπαζώματα των ρεμάτων, την αποψίλωση των δασών και την έξαρση των καταπατήσεων και της κάθε είδους αυθαιρεσίας κατά του περιβάλλοντος, που επιτείνουν, αν δεν προκαλούν, τις καταστροφικές θεομηνίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ