Παρασκευή 27 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
7Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντεπίθεση για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής

Αρχισε χτες το βράδυ, σε πανηγυρικό κλίμα, στο κατάμεστο από γυναίκες συνεδριακό κέντρο του ΟΛΠ, το 7ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.Εργαζόμενες, άνεργες, αγρότισσες, συνταξιούχες, αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης, γυναίκες της γενιάς του Πολυτεχνείου, αλλά και νεότερες, από πόλεις και χωριά όλης της Ελλάδας δίνουν το "παρών" αυτές τις μέρες σε ένα ραντεβού αντίστασης ενάντια στη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων, που πρώτες τις γυναίκες θα βάλει στο περιθώριο της κοινωνίας.

Την αναγκαιότητα της συλλογικής δράσης και αντίδρασης, της οργανωμένης αντεπίθεσης των γυναικών επισήμανε στην εναρκτήρια ομιλία της η πρόεδρος της ΟΓΕ Καλλιόπη Μπουντούρογλου.Γιατί, όπως είπε, είναι αυτές, "οι καθημερινές γυναίκες της πληρωμένης και απλήρωτης εργασίας, οι γυναίκες της διπλής και τριπλής καταπίεσης που βρίσκονται στο στόχαστρο της επέλασης κατά των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων".

"Σήμερα", τόνισε, "δεν είναι δυνατό να προωθήσουμε κανένα αίτημά μας, αν δεν το συνδέσουμε με την κυρίαρχη πολιτική, αν δε βάζουμε στόχο ανατροπής αυτής της πολιτικής. Σήμερα, δεν είναι δυνατό να καταγράφουμε μόνο και να καταγγέλλουμε την αυξανόμενη ανεργία, την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, της υγείας, την πληρωμή που μας επιβάλλουν στους παιδικούς σταθμούς, τα χαράτσια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να υποστηρίζουμε συγχρόνως το "όραμα" της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Στο σημείο αυτό η ομιλήτρια έκανε κριτική σε όσες γυναικείες οργανώσεις αρκούνται στις διαπιστώσεις και καταγραφές των προβλημάτων, χωρίς να αναζητούν τις αιτίες και τους υπεύθυνους και προπαντός, χωρίς να χαράζουν προοπτικές αγώνα ενάντια στις πολιτικές που προωθούνται σε βάρος των γυναικών.

"Σήμερα", είπε, "το γυναικείο κίνημα δεν είναι πρόθυμο, όπως παλιά, να αντισταθεί ενωμένο ακόμη και για να κρατηθούν κατακτήσεις για τις οποίες αγωνίστηκε ενωμένο. Στην πλειοψηφία του εδώ και μερικά χρόνια έχει υιοθετήσει τον "επιδοτούμενο φεμινισμό", αρκείται στις επιδοτούμενες διοργανώσεις μακριά από τις γυναίκες, τις πολλές γυναίκες, που απογοητευμένες απομακρύνονται από τις οργανωμένες γυναικείες δυνάμεις".

"Εμείς", κατέληξε, "θα συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην ενότητα του γυναικείου κινήματος και θα προσπαθήσουμε γι' αυτήν σε όσα ζητήματα μας ενώνουν". Ανάμεσα στις προτεραιότητες που θέτει σήμερα η ΟΓΕ είναι η υπόθεση της ειρήνης, ενόψει μάλιστα των επικίνδυνων εξελίξεων στα Βαλκάνια, τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά, η κοινωνική πολιτική, η ερασιτεχνική πολιτιστική δημιουργία ανάμεσα στις γυναίκες και μια πιο στενή συνεργασία με τις γυναικείες επιτροπές του συνδικαλιστικού κινήματος. "Δεν πρέπει να μένουμε αδιάφορες και ανεκτικές σε συναινέσεις και "συναντιλήψεις" που βλάπτουν τα συμφέροντα των γυναικών" είπε η ομιλήτρια.

Εκ μέρους του απερχόμενου προεδρείου της ΟΓΕ χαιρέτισε η αντιπρόεδρος Ασπα Μανδηλαρά.

Γυναίκες και λαϊκό μέτωπο

Η Ελένη Μπέλλου στο χαιρετισμό της εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι το συνέδριο "γίνεται σε μια εποχή που η λαϊκή δυσαρέσκεια μεγαλώνει και θα φουντώσει και η διαδικασία αυτή βρίσκεται στην αρχή της. Οι κατακτήσεις πλήττονται ανελέητα από το μεγάλο κεφάλαιο, στόχος είναι η απαξίωση της εργατικής δύναμης σε οποιοδήποτε τομέα σε αυτό στοχεύει η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, του κοινωνικού κράτους, οι αναδιαρθρώσεις στην παιδεία και στην κοινωνική πρόνοια. Το γυναικείο κίνημα μπορεί να ενώσει γυναίκες διαφορετικών κοινωνικών ομάδων και τάξεων που έχουν κοινά συμφέροντα ενάντια στα μονοπώλια και να συμβάλει στην ανάπτυξη πλατιού λαϊκού μετώπου πάλης".

Χαιρετισμούς απηύθυνε, επίσης, η εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ Χριστίνα Αντωνοπούλου και ο δήμαρχος Πειραιά Στ. Λογοθέτης.Στο συνέδριο παρέστησαν ο Χρήστος Λαζαρίδης νομαρχιακός σύμβουλος και εκπρόσωπος του ΕΣΥΝ, η Ελπίδα Παντελάκη νομαρχιακή σύμβουλος Πειραιά, ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος,η Βέρα Νικολαϊδου υποψήφια δήμαρχος Νίκαιας και η υποψήφια δήμαρχος Κερατσινίου Ελένη Παπαδοπούλου.Η επίτιμη πρόεδρος της ΟΓΕ Αλεξάνδρα Δεμερούκα,η εκπρόσωπος της Αδέσμευτης Κίνησης Γυναικών Μάτα Καλουδάκη,ο Βασίλης Κολοβός πρόεδρος της ΠΟΘΑ, η Ευδοκία Λιβαδά πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Κερατσινίου, η Αννα Νεοφύρου εκ μέρους της ΠΟΓΟ που διετραγώδησε την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, όπου έχει αυξηθεί η ανεργία στις γυναίκες και στους νέους, ηΑγγέλα Νταϊφά - Φρατζεσκάκη εκ μέρους της Παναθηναϊκής Οργάνωση Γυναικών, η σκηνοθέτης Τέρψη Κολοζώφ,η Μαρία Λαμπρινού εκ μέρους του τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Ισοτιμία και Χειραφέτηση της Γυναίκας και εκπρόσωποι ξένων αντιπροσωπειών όπως η Α. Βικτόροβα μέλος του Προεδρείου της Πανρωσικής Ενωσης Γυναικών και μέλος της Δούμας, εκπρόσωποι απ' την Πορτογαλία, την Κύπρο, το Ισραήλ κ.α. Επίσης αναμένονται και άλλες αντιπροσωπείες, που θα έρθουν σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ