Παρασκευή 27 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ

Eίχαμε προειδοποιήσει: Η ξενοφοβική, ρατσιστική υστερία, με αφορμή την εγκληματικότητα, μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτα φαινόμενα και άκρως επικίνδυνες καταστάσεις. Διαβλέπαμε πως οι επίσημες και ανεπίσημες εκκλήσεις για ένταση της αστυνομοκρατίας και της κρατικής βίας αφορούσαν στην αναβίωση του "πας μη Ελλην βάρβαρος". Εντοπίζαμε τις "φωλιές του φιδιού", απ' όπου πετάγονταν οι διχαλωτές γλωσσίδες κι έχυναν το δηλητήριο στο κοινωνικό σώμα της Ελλάδας. Αναφέραμε τις αιτίες και κατονομάζαμε τους ηθικούς αυτουργούς του εγκλήματος. Φωνάζαμε πως η πολιτεία και οι πολίτες δε δικαιούνται και δεν πρέπει να ενεργούν με σπασμωδικές κινήσεις, υπό το κράτος της υπερβολής και του αποπροσανατολισμού των ΜΜΕ.

"Φωνή βοώντος εν τη ερήμω". Κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση, ΜΜΕ, ακόμα και η Δικαιοσύνη και η Εκκλησία, συνέχιζαν στον ολισθηρό και επικίνδυνο δρόμο της καλλιέργειας κλίματος ξενοφοβίας και ρατσισμού.

Ο αρμόδιος υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίος, να προτρέπει τους πολίτες να αυτοπροστατευτούν, που - στη συγκεκριμένη συγκυρία - εκ των πραγμάτων, σημαίνει ν' αυτοδικήσουν. Βουλευτές της ΝΔ να εμφανίζονται αγριότεροι των κυβερνώντων, ζητώντας την "κεφαλήν επί πίνακι" των λαθρομεταναστών. Τα ΜΜΕ να προβάλλουν νυχθημερόν το έγκλημα, τις κραυγές μίσους - καταπνίγοντας κάθε διαφορετική νηφάλια φωνή - δημιουργώντας κλίμα τρόμου και καλώντας, ουσιαστικά, τους πολίτες "να πάρουν το νόμο στα χέρια τους". Ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να συντάσσεται, εμμέσως πλην σαφώς, με την αντιαλβανική υστερία. Ο δεσπότης Θεσσαλονίκης να απαιτεί να διωχτούν, "εδώ και τώρα", όλοι οι ξένοι από τη χώρα μας, χαρακτηρίζοντας συλλήβδην τους Τούρκους, τους Αλβανούς, τους Σκοπιανούς, εχθρούς των Ελλήνων.

***

Mέσα σ' αυτό το εφιαλτικό κλίμα που διαμορφώθηκε, άρχισαν να εμφανίζονται σύλλογοι ληστευθέντων και παλικαράδες πρόεδροι κοινοτήτων, που επιβάλλουν"στρατιωτικό νόμο", απαγορεύοντας την κυκλοφορία των μεταναστών μετά τη δύση του ηλίου. Στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις, στήνονται τρομοκρατικά αστυνομικά μπλόκα και στα χωριά της ελληνικής επαρχίας επικρατεί ο "νόμος του Φαρ Ουέστ". Στη θέση της λογικής και της ψυχραιμίας, ο θυμός, το μίσος και η διάθεση για αντεκδίκηση κατά "δικαίων και αδίκων". Το "κράτος του νόμου" να μετατρέπεται σε ζούγκλα του "οφθαλμόν αντί οφθαλμού". Η Ελλάδα του πολιτισμού και της φιλοξενίας να μεταλλάσσεται σε "απαγορευμένο τόπο" για τους αλλοεθνείς.

Αλλά και τώρα οι ηθικοί αυτουργοί δε φαίνεται να ανησυχούν. Οι κυβερνώντες απλώς ψιθυρίζουν κάποιες ενστάσεις για "ακραία φαινόμενα". Τα ΜΜΕ συνεχίζουν με τίτλους περί "ξεσπάσματος πολέμου με τους Αλβανούς" και "αρματολούς εναντίον κλεφτών", με τηλεοπτικά ρεπορτάζ με οπλοφόρους, εν εξαλλοσύνη. Κάποιοι από τους ηθικούς αυτουργούς προκαλούν, εμφανιζόμενοι εκ των υστέρων τιμητές, κατηγορώντας πολίτες, που - λόγω αγνοίας ή και ροπής και εν μέσω του κλίματος τρόμου - υπάκουσαν στις εκκλήσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης για "αυτοπροστασία" και στις προτροπές των ΜΜΕ "να πάρουν το νόμο στα χέρια τους". Εμετική υποκρισία κι επικίνδυνη αλητεία μαζί.

Υποκριτές κι αλιτήριοι είναι εκείνοι, που άνοιξαν τα σύνορα για ανεξέλεγκτη είσοδο των λαθρομεταναστών, αφού πρώτα βοήθησαν με το παραπάνω για την ανατροπή του σοσιαλισμού στις γειτονικές χώρες και την, εξ αυτού, διόγκωση του κύματος οικονομικής μετανάστευσης προς την Ελλάδα. Υποκριτές και αλιτήριοι είναι εκείνοι, που σήμερα δεν παίρνουν μέτρα για τη φύλαξη των συνόρων, για να εισάγεται στη χώρα μας φτηνό και χωρίς δικαιώματα εργατικό δυναμικό, κρατώντας, έτσι, χαμηλά τα μεροκάματα των Ελλήνων εργαζομένων κι εξασφαλίζοντας ξένο "εφεδρικό στρατό ανέργων", που δε λαμβάνουν μέτρα για το χτύπημα της οργανωμένης εγκληματικότητας - ντόπιας και εισαγόμενης - αποπροσανατολίζοντας την Αστυνομία και στρέφοντάς την εναντίον του λαϊκού κινήματος. Υποκριτές και αλιτήριοι είναι τηλεοπτικοί παρουσιαστές και γραφιάδες, που, αφού καλούσαν τους πολίτες να "πάρουν τα όπλα", τώρα εμφανίζονται με δήθεν δημοκρατικές κι ανθρώπινες ευαισθησίες.

***

Θα επιμείνουμε στις νηφάλιες προτάσεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της εγκληματικότητας. Προτάσεις, που αφορούν στην αναίρεση των αιτιών που το δημιουργούν - κοινωνική αδικία και εκμετάλλευση, ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση, πολιτιστική υποβάθμιση, έλλειψη συλλογικής δράσης και οραμάτων, αποδυνάμωση του μαζικού κινήματος κ.ά. - στην αντιμετώπιση του αποπροσανατολισμού - μέτρα περιορισμού της τρομοκρατικής δραστηριότητας των ΜΜΕ, των "Ελληναράδων" και των "Αλβανοφάγων" - στη συνεννόηση των κυβερνήσεων των γειτονικών χωρών, μαζικών φορέων και οργανώσεων, για την από κοινού αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, στην ένταξη των μεταναστών στον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας μας, με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, στον επανακαθορισμό του ρόλου και της δράσης της Αστυνομίας, με καλύτερη στελέχωσή της, με περισσότερο και καλύτερο τεχνολογικό εξοπλισμό, με καλύτερη εκπαίδευση και λύση οικονομικών και θεσμικών προβλημάτων των αστυνομικών.

Επιμένουμε σ' αυτές τις προτάσεις, γνωρίζοντας ότι στα πλαίσια του σημερινού καπιταλιστικού καθεστώτος είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν πλήρως και ν' αποδώσουν. Διότι το έγκλημα στον καπιταλισμό έχει κυρίως κοινωνικά αίτια και ελατήρια και ο εθνικισμός, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός είναι σύμφυτα του συστήματος, ως αποτέλεσμα της βίας, που γεννά, θρέφει και στην οποία στηρίζεται. Μια βία, που ταλανίζει τις κοινωνίες, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρώπης - στην καπιταλιστική Ενωση της οποίας, φευ, κάποιοι αισθάνονται πολύ υπερήφανοι που ανήκουμε - που βιώνουν πιο άγρια φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας, όπως αυτά του νεοναζισμού και του νεοφασισμού.

Επιμένουμε σ' αυτές τις προτάσεις, καλώντας, ταυτόχρονα, τον ελληνικό λαό να ορθώσει τείχη στην ξενοφοβία, για να αφήσει ανοιχτές τις πόρτες της Ελλάδας στον κόσμο. Επιμένουμε, όχι μόνο διότι όλα τα άλλα μέτρα που προτείνονται δε λύνουν το πρόβλημα της εγκληματικότητας, αλλά και γιατί πιστεύουμε και παλεύουμε για μια διαφορετική κοινωνία, ελληνική, πανευρωπαϊκή και παγκόσμια. Μια κοινωνία της συνεργασίας των λαών, της συντροφικότητας με τους ξένους συνανθρώπους μας, της αλληλεγγύης, της ισότητας, της δημοκρατίας, της προόδου. Για τη σοσιαλιστική κοινωνία.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

"Φωνή βοώντος εν τη ερήμω". Κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση, ΜΜΕ, ακόμα και η Δικαιοσύνη και η Εκκλησία, συνέχιζαν στον ολισθηρό κι επικίνδυνο δρόμο της καλλιέργειας κλίματος ξενοφοβίας και ρατσισμού


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ