Παρασκευή 27 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η Αθήνα της ταλαιπωρίας...

"Φωτιά" πήραν τα σύρματα του τηλεφωνικού κέντρου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τις συνεχείς κλήσεις κατοίκων από διάφορες περιοχές της Αττικής. Τα πρώτα τηλεφωνήματα έγιναν γύρω στις δύο μετά τα μεσάνυχτα για να φτάσουν τα 700 ως το πρωί και να ξεπεράσουν τα 2.500 χτες το απόγευμα. Εκατοντάδες πολίτες ζητούσαν τη βοήθεια των πυροσβεστών για να βγάλουν νερά από πλημμυρισμένα υπόγεια καταστήματα και κατοικίες.

Λόγω των διακοπών ρεύματος εγκλωβίστηκαν σε ασανσέρ περίπου 500 άτομα, μεταξύ των οποίων ήταν και η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου.

Κλειστό παρέμεινε από το βράδυ της Τετάρτης μέχρι χτες το απόγευμα το αεροδρόμιο Ελληνικού, όπως και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα αεροδρόμια, εκτός αυτού της Θεσσαλονίκης.

Οι δρόμοι της Αθήνας, των ανατολικών προαστίων και των δυτικών συνοικιών μετατράπηκαν σε λίμνες, ενώ τα ξεριζωμένα δέντρα σε εκατοντάδες σημεία προκαλούσαν πρόσθετα προβλήματα. Η παραλιακή λεωφόρος, από τον κόμβο της λεωφόρου Αμφιθέας μέχρι και τη Βουλιαγμένη θύμιζε το πρωί βομβαρδισμένη περιοχή, με ξεριζωμένα δέντρα, κάδους απορριμμάτων και διαφημιστικές πινακίδες κατά μήκος του δρόμου.

Αδιάβατος έγινε και ο εθνικός δρόμος Αθηνών - Κορίνθου στο ύψος της "Χαλυβουργικής" στην Ελευσίνα, όπου κάθε φορά που παρατηρούνται έντονες βροχοπτώσεις πλημμυρίζουν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Στην Αττική (περιοχή Παναγίτσας στο Γέρακα, στα Καλύβια κλπ) το οδικό δίκτυο σε πολλά σημεία καλύφθηκε από λασπόνερα με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία.

Πολλές καθιζήσεις σε πεζοδρόμια και στο οδόστρωμα, ακάλυπτα φρεάτια, αφού τα νερά είχαν παρασύρει τα καπάκια τους, διασταυρώσεις χωρίς φωτεινούς σηματοδότες, ακινητοποιημένα οχήματα και πολλά άλλα συνέθεταν τη χτεσινή εικόνα των δρόμων της πρωτεύουσας.

Εκατοντάδες κλήσεις για πλημμυρισμένα υπόγεια και άλλους χώρους δέχτηκε μέχρι χτες το μεσημέρι και η ΕΥΔΑΠ από όλη την Αττική (421 μέχρι τις 3 μμ). Με ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι το 90% των προβλημάτων οφείλονται στις παράνομες συνδέσεις ομβρίων των κτιρίων με το δίκτυο ακαθάρτων και μόνο το υπόλοιπο 10% οφείλεται σε βουλωμένες σχάρες κλπ.

Οι υπεύθυνοι της ΕΥΔΑΠ αποφεύγουν βέβαια να αναφέρουν για τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έγιναν, όπως αυτό της παραλιακής, με αποτέλεσμα με την παραμικρή βροχή ολόκληρες περιοχές από το Δέλτα του Φαλήρου ως τη Γλυφάδα να πλημμυρίζουν. Ισως η ΕΥΔΑΠ να περιμένει για να προχωρήσει τα έργα τη θέσπιση "αντιπλημμυρικού τέλους", που θα χαρατσώσει όλους τους κατοίκους των περιοχών αυτών...

Κατολισθήσεις έγιναν στο 61ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Αθηνών - Σουνίου στα Λεγραινά και στο 35ο χιλιόμετρο στα Καλύβια, με αποτέλεσμα να κλείσουν οι δρόμοι για αρκετές ώρες. Στις 9.27' χτες το πρωί 107 κόμβοι είχαν μείνει κλειστοί χωρίς ρεύμα, ενώ άλλες 50 βλάβες είχαν παρουσιαστεί στη σηματοδότηση διαφόρων περιοχών της πρωτεύουσας, του Πειραιά και του Θριασίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο ίδιο έργο θεατές με μια νεροποντή! (2023-12-22 00:00:00.0)
Αθωράκιστη πόλη (2022-06-15 00:00:00.0)
Η ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων «παρέλυσε» την πόλη (2018-05-11 00:00:00.0)
Εγινε ένα με τη θάλασσα (2015-11-26 00:00:00.0)
Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία (2015-01-27 00:00:00.0)
Η πόλη των «χαμένων» ρεμάτων (2005-10-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ