ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η μόνη ελπίδα

Απόρροια της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ την οποία συμφωνούν, υπογράφουν και υλοποιούν πιστά και υποτακτικά οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι οι τραγικές αλυσιδωτές επιπτώσεις που βιώνουν οι αγρότες.

Τις τραγικές επιπτώσεις τις καταμετράμε σήμερα με ξεκληρισμένους μικροκαπνοπαραγωγούς, μειωμένη παραγωγή και επιδοτήσεις, όμως με πάμπλουτους καπνοβιομήχανους που έχουν πολλαπλασιάσει τα κέρδη τους. Με την κτηνοτροφία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ενώ στα στάρια οι τιμές και οι επιδοτήσεις μειώθηκαν δραματικά, οι αγρότες φτώχυναν αλλά οι αλευροβιομήχανοι θησαυρίζουν από την εκμετάλλευση αγροτών και καταναλωτών. Ανάλογη είναι η πορεία στην κτηνοτροφία με τις ποσοστώσεις, τους περιορισμούς στην ανάπτυξή της, τις χαμηλές τιμές στο γάλα και το κρέας, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας στο γάλα, τα ΝΕΠ, τις αθρόες εισαγωγές. Ολα αυτά έχουν οδηγήσει τους κτηνοτρόφους και την κτηνοτροφία στη χρεοκοπία, ενώ θησαυρίζουν π.χ. οι γαλακτοβιομήχανοι σε βάρος των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών.

Την ίδια καταστροφική αγροτική πολιτική συνέχισε "επί τα χείρω" η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ διαπραγματεύτηκε την πρώτη συμφωνία αναθεώρησης της ΚΑΠ στα πλαίσια του Β πακέτου Ντελόρ που γενίκευσε τους περιορισμούς στις καλλιέργειες και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας στα προϊόντα. Την εφάρμοσε η ΝΔ. Η κυβέρνηση της ΝΔ στα 1992 υπέγραψε τη νέα πιο αντιδραστική ΚΑΠ που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα και οδήγησε στα γνωστά δραματικά αδιέξοδα με τις καλλιέργειες , στη δραματική συρρίκνωση της παραγωγής και στη μείωση τιμών στα καπνά, στα στάρια, στα κτηνοτροφικά προϊόντα κλπ. Το ίδιο κόμμα προετοίμασε και την αντιδραστική συμφωνία της ΓΚΑΤΤ την οποία υπέγραψε και εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προωθεί νέα καταστροφικά μέτρα για τη μείωση της παραγωγής και των αγροτικών τιμών, των εξαγωγών με την αναθεώρηση στο βαμβάκι, τα οπωροκηπευτικά που έγιναν πρόσφατα, ενώ τώρα προωθείται η αναθεώρηση του καθεστώτος στο κρασί και το ελαιόλαδο. Και τα δύο κόμματα του δικομματισμού, δηλαδή, συμφώνησαν, υπέγραψαν, υλοποιούν και στηρίζουν όλες τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συμφωνίες που οδήγησαν και προοιωνίζονται παραπέρα, τη συρρίκνωση και την καταστροφή της ελληνικής γεωργίας και τη συρρίκνωση της μικρομεσαίας αγροτιάς.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που κυβέρνησαν, ξεπούλησαν και κατέστρεψαν τον αγροτικό πλούτο. Να γιατί σήμερα οι αγρότεςέχουν λόγους και συμφέρον να τους καταψηφίσουν και να ψηφίσουν ΚΚΕ. Για να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους των προβλημάτων τους, για να προστατέψουν το εισόδημά τους. Τώρα οι αγρότες ξέρουν, έχουν ζήσει την καταστροφική αντιαγροτική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των φερεφώνων τους (Πολιτική Ανοιξη - ΣΥΝ - ΔΗΚΚΙ). Και δεν πρέπει να επιτρέψουν να τους κλέψουν, άλλη μια φορά, την ψήφο τους.

Την προοπτική στους αγώνες δίνει η ενίσχυση, με την ψήφο, στο ΚΚΕ. Γιατί είναι το ΚΚΕ το μόνο κόμμα που αντιστάθηκε και καταψήφισε μέσα και έξω από τη Βουλή αντιαγροτικά μέτρα και νόμους, ευρωπαϊκές και διεθνείς συμφωνίες (Μάαστριχτ, ΚΑΠ, ΓΚΑΤΤ) που ήταν σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς και της ανάπτυξης της γεωργίας μας. Το ΚΚΕ που ενημέρωσε και προειδοποίησε για τις τραγικές συνέπειες, που συμπαραστάθηκε ενεργά στα προβλήματα των αγροτών και αγωνίστηκε στην πρώτη γραμμή για τη δικαίωσή τους και πρόβαλε με συνέπεια τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Το κόμμα πουπροσπάθησε να πείσει και να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη των αγροτών στις δυνάμεις τους, στον ενωτικό, μαζικό και διεκδικητικό αγώνα και πάλη.

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΚΚΕ για αντίσταση - αντεπίθεση - προοπτική, για ενίσχυση της δικής τους φωνής.

Δ. Μ.

Οι φταίχτες δημαγωγούν

Οι αγρότες που αντιπροσωπεύουν συνολικά το 19% του πληθυσμού, λόγω των οξυμένων προβλημάτων τους τα οποία έγιναν πανελλαδικά γνωστά με τις μεγάλες κινητοποιήσεις σ' όλη τη χώρα, αποτελούν μόνιμο στόχο καταδημαγώγησης με προεκλογικές υποσχέσεις και στόχο την ψηφοθηρία.

Δεν είναι, λοιπόν, τυχαία η παρέμβαση του αρχηγού της ΝΔ που με τις τελευταίες προεκλογικές ανακοινώσεις του υπόσχεται δέσμη μέτρων για "τόνωση" του αγροτικού τομέα. Ετσι, από τα επτά μέτρα που υπόσχεται να πάρει αν γίνει κυβέρνηση - και μάλιστα στις πρώτες 30 μέρες - τα τέσσερα αναφέρονται στους αγρότες. Στην πραγματικότητα, η ΝΔ, μεθοδικά, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, "επενδύει πολιτικά" στους αγρότες. Τους αντιμετωπίζει σαν εκλογική πελατεία και, γι' αυτό, καταδημαγωγεί, υποσχόμενη να λύσει τα προβλήματά τους. Προβλήματα όμως που έχει δημιουργήσει η ίδια και η πολιτική της ΕΕ που υποστηρίζει. Γνωρίζουν στη ΝΔ πως, χωρίς να "κλέψουν" ψήφους από τους δυσαρεστημένους αγρότες, δεν μπορεί το κόμμα τους να επανέλθει στην κυβερνητική εξουσία και γι' αυτό πασχίζουν να ξεγελάσουν τους αγρότες.

Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ κοροϊδεύει τους αγρότες. Ο πρώτος μεγάλος εμπαιγμός ήταν όταν υπέγραφε η ΝΔ την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ και διακήρυττε ότι οι πιο "τυχεροί!!" και "ευνοούμενοι", που θα τρώνε με χρυσά κουτάλια, θα είναι οι Ελληνες αγρότες, αφού τους ανοίγεται η μεγάλη αγορά των 300 εκατ. καταναλωτών των αγροτικών προϊόντων μας. Βέβαια, στα επόμενα χρόνια, συνέπεια της ένταξης ήρθαν οι χωματερές και το "ξεπάτωμα" δέντρων και αμπελιών, οι χαμηλές τιμές και η κατάργηση των τιμών παρέμβασης, μείωση και κατάργηση επιδοτήσεων. Αντίθετα, προέκυψαν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές εφοδίων (λιπάσματα, σπόρους, φυτοφάρμακα, καύσιμα κλπ.) Είχαμε πρόστιμα συνυπευθυνότητας, ποσοστώσεις και περιορισμούς στην παραγωγή και τις εξαγωγές και αντίθετα, αύξηση εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, η δραστική μείωση του αγροτικού εισοδήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και των συνεταιρισμών τους.

Δημαγωγεί και ψεύδεται λοιπόν η ΝΔ, όταν λέει ότι ενδιαφέρεται για τους αγρότες. Η ίδια η πολιτική πρακτική της και σαν αντιπολίτευση, ήταν καταστροφική για τον αγροτικό κόσμο, όταν υπονόμευε τους αγώνες των αγροτών και επικροτούσε το νέο καθεστώς, προς το χειρότερο, για το βαμβάκι.

Είναι η ΝΔ μαζί με τα άλλα κόμματα του δικομματισμού, που υλοποιούν και στηρίζουν τα καταστροφικά μέτρα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, δέσμια της πολιτικής τους υποταγής στη συμφωνία του Μάαστριχτ και τη συνθήκη της ΓΚΑΤΤ. Αυτός ο μονόπλευρος προσανατολισμός που έχουν αποδεχτεί τα κόμματα αυτά, κάνει κάλπικη, αφερέγγυα και δημαγωγική κάθε υπόσχεση για στήριξη των αγροτών και της αγροτικής οικονομίας.

Η δημαγωγία της ΝΔ όμως φθάνει στα όρια της πρόκλησης καθώς, στην τριετία της, υπερτριπλασιάστηκαν οι τιμές των αγροτικών καυσίμων και υπερδιπλασιάστηκαν οι τιμές των λιπασμάτων, ζωοτροφών, φυτοφαρμάκων και γεωργικών μηχανημάτων. Αλήθεια τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από τη ΝΔ σαν κυβέρνηση, αλλά και σαν αντιπολίτευση. Οταν δεχόταν την επιβολή και τη μείωση της ποσόστωσης στο βαμβάκι, "απελευθέρωνε" τις αυξήσεις στις τιμές των αγροτικών εφοδίων, καυσίμων, μηχανημάτων, λιπασμάτων, ζωοτροφών κλπ, ανεβάζοντας κατακόρυφα το κόστος παραγωγής και εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη στις πολυεθνικές. Οταν οδηγούσε σε χρεοκοπία το συνεταιριστικό κίνημα και έκλεινε τις συνεταιριστικές οργανώσεις. Οταν υπέγραφε το 1992 την καταστροφική και εξοντωτική νέα ΚΑΠ για τα σιτηρά, καπνά και την κτηνοτροφία και την παρουσίαζε σαν επιτυχία;

Ετσι, οι δεσμεύσεις της προεκλογικά για μείωση των τιμών καυσίμων και του συντελεστή ΦΠΑ των γεωργικών μηχανημάτων, έχουν την ίδια αξιοπιστία που είχαν οι ίδιες δεσμεύεις του ΠΑΣΟΚ πριν και ξεχάστηκαν για χάρη του προγράμματος σύγκλισης, με το οποίο συμφωνεί απόλυτα η ΝΔ.

Φυσικά, η ΝΔ δεν κάνει λόγο για αντιμονοπωλιακό έλεγχο των τιμών των γεωργικών εφοδίων και μηχανημάτων, όπου οργίαζε η κερδοσκοπία και είναι πάγιο αίτημα των αγροτών. Για να "μπουρδουκλώσει" τους αγρότες, ο Μ. Εβερτ καταφεύγει σε υποσχεσιολογία προβάλλοντας ποσοστά και νούμερα, που καμιά ουσία δεν μπορεί να αλλάξουν, αφού δεν προβλέπεται αντιμονοπωλιακός έλεγχος τιμών... Το κόμμα της ΝΔ δεν μπορεί να κρύψει την ταξική προσήλωσή του στα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Διαμάντω ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ

Εγκλήματα και "άγριες νύχτες"

Η σελήνη άδειασε, ο Αύγουστος έσβησε και ο Σεπτέμβρης λογικός, γνωστός ως νοικοκύρης, έφτασε. Οι τελευταίοι παραθεριστές επέστρεψαν. "Αγριες νύχτες" μας περιμένουν από την ΕΤ-2 στις 24.00. Πρόκειται για μια κοινωνική, γαλλική ταινία του Σίριλ Κολάρ, με πρωταγωνίστρια την Μαρία Σνάιντερ. Ο Ζαν είναι 30 χρόνων, είναι και νέος, δηλαδή, και γοητευτικός και έξυπνος. Η ζωή τού προσφέρεται και εκείνος την απολαμβάνει. Παρασέρνει στο πέρασμά του και καταστρέφει κορμιά και ψυχές. Δε σέβεται τίποτε, δεν έχει ενδοιασμούς. Ο νεαρός, ξεχάσαμε να πούμε ότι είναι σκηνοθέτης, γνωρίζει ότι είναι φορέας του AIDS και όμως τίποτε δεν τον σταματά από το να απολαμβάνει τον έρωτα και να μεταδίδει τη νόσο. Μια δυνατή ταινία που άρεσε στο κοινό και υμνήθηκε από τους κριτικούς.

Από την ΕΤ-3 στις 24.00 "Εγκλημα πρώτου βαθμού" του Αντρέι Τζέικομπς.

Δυο αδέλφια ζουν μαζί με την εξαδέλφη τους και το θείο τους σε μια πανσιόν, που διατηρεί ο τελευταίος. Μια μέρα ένα ζευγάρι με το γιο τους νοικιάζουν ένα δωμάτιο στην πανσιόν. Κάθε μέρα που περνά, οι ενοικιαστές θαμπώνονται όλο και περισσότερο από την εξαιρετική θέα. Ενα απόγευμα όμως καθώς το ζευγάρι απολαμβάνει τη θέα κοντά σ' έναν καταρράκτη της πανσιόν, η νέα γυναίκα σκοτώνεται από έναν ελεύθερο σκοπευτή. Και, τότε, αρχίζει το δράμα. Μια σειρά εγκλημάτων θα αρχίσει, μια τρελή, ακατανόητη σειρά εγκλημάτων. Για να γίνει κάποια στιγμή και ένα έγκλημα πρώτου βαθμού. Με τον Αντρέ Τζέικομπς.

Από το MEGA στις 02.30 "Ο στιχουργός" του Αλαν Ρουντλφ.

Πρόκειται για μια κοινωνική περιπέτεια που αφηγείται την ζωή του Ντακ Τζέκινγκς, του πιο αγαπητού τραγουδιστή της κάντρι και του γουέστερν. Ομως, η ιδιωτική ζωή του ινδάλματος είναι συντρίμμια. Μόλις έχει χωρίσει καλλιτεχνικά με τον παλιό, καλό του συνεργάτη με τη χρυσή καρδιά, που έχει όμως δοσοληψίες με το νόμο. Η τραγουδίστρια σύζυγός του τον έχει πετάξει έξω από το σπίτι και τώρα το είδωλο τόσων νέων έχει μπλέξει άσχημα με ένα γλοιώδη ατζέντη τον Ροντέο - Ρόκι, που προσπαθεί να του κλέψει τα τραγούδια του.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
"Ψηφίζουν" το δρόμο του αγώνα

Αποφασισμένοι, ετοιμάζονται να δώσουν δυναμικό "παρών" στα συλλαλητήρια της Πέμπτης, 5 Σεπτέμβρη. Θα αποκλείσουν πλατείες πόλεων και βασικούς οδικούς κόμβους

Αποφασισμένοι να επιβάλουν λύσεις στα προβλήματά τους ξανακατεβαίνουν δυναμικά στους δρόμους του αγώνα οι αγρότες της Θεσσαλίας. Παρά το αποπροσανατολιστικό προεκλογικό κλίμα, έδωσαν νέο αγωνιστικό ραντεβού για την Πέμπτη, 5 Σεπτέμβρη.

Με τα τρακτέρ τους και άλλα αγροτικά μηχανήματα θα αποκλείσουν πλατείες πόλεων και βασικούς οδικούς κόμβους στους τέσσερις νομούς του θεσσαλικού κάμπου, συνεχίζοντας τον αγώνα επιβίωσης που ξεκίνησαν με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του περσινού Μάρτη. Η αγροτιά της Θεσσαλίας με τη συμμετοχή της στα νομαρχιακά συλλαλητήρια, που διοργανώνουν οι δευτεροβάθμιες αγροτικές οργανώσεις της περιοχής, θα "ψηφίσει" ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και θα φέρει προ των ευθυνών τους τα κόμματα του δικομματισμού, αλλά και τα κόμματα που συμφωνούν και στηρίζουν την καταστροφική αυτή πολιτική.Ταυτόχρονα, θα πιέσει να ακουστεί επιτέλους η φωνή της και να δοθούν λύσεις στα εκρηκτικά προβλήματα της αγροτικής οικονομίας.

Στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς λίγες μόλις μέρες πριν τη νέα μαχητική - αγωνιστική κάθοδο των αγροτών, επικρατεί "πυρετός προετοιμασίας" για την επιτυχία των συλλαλητηρίων και κλιμάκια των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα, πηγαίνουν στα χωριά, ενημερώνοντας τους αγρότες και απευθύνοντας κάλεσμα για μαζική συμμετοχή. Χαρακτηριστική πάντως είναι η οργή και η αγανάκτηση των βαμβακοπαραγωγών που βλέπουν πλέον να οδηγούνται στην καταστροφή, αφού θα εισπράξουν τουλάχιστον 100 δραχμές το κιλό λιγότερες σε σχέση με την προπέρσινη παραγωγή και οι ψευτοϋποσχέσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τιμές που θα ξεπερνούν τις 300 δραχμές το κιλό, δε στέκουν πια πουθενά. Για τη φετινή παραγωγή βαμβακιού η προκαταβολή θα κυμανθεί από 164 έως 175 δραχμές το κιλό, αντί των 240 έως 265 δραχμών το κιλό που ήταν για την περσινή σοδειά. Ολα επίσης δείχνουν ότι οι Θεσσαλοί αγρότες είναι αποφασισμένοι να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος στις κινητοποιήσεις, μη παρασυρόμενοι από κομματικές φωνές που τους καλούν, ενόψει εκλογών, σε αυτοσυγκράτηση και ουσιαστικά σε υποταγή. Εχουν συνειδητοποιήσει ότι χωρίς αγώνες δε θα λυθεί κανένα από τα προβλήματά τους και πως μετά τις εκλογές αναμένεται νέα θύελλα αντιαγροτικών μέτρων από τις Βρυξέλλες, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα προκύψει.

Τι ζητούν οι αγρότες

Με τις κινητοποιήσεις στις 5 Σεπτέμβρη, οι ξωμάχοι της Θεσσαλικής γης προβάλουν συγκεκριμένα αιτήματα που απαιτούν άμεση ικανοποίηση. Διεκδικούν:

  • Να ενισχυθούν οι βαμβακοπαραγωγοί από εθνικούς πόρους για να φτάσει η τιμή στις 300 δραχμές το κιλό για την περυσινή σοδειά, όπως είχε υποσχεθεί ο υπουργός Γεωργίας. Επίσης, για τη φετινή χρονιά να μην ισχύσει ο κανονισμός της ΕΕ για προκαταβολή 164 - 175 δραχμές το κιλό, αλλά να δίνεται ολόκληρο το ποσό που θα πρέπει να ανέρχεται στις 350 δραχμές το κιλό.
  • Να επιστρέψει η κυβέρνηση το ΦΠΑ που αναλογεί στο ποσό της συνυπευθυνότητας, που κατακρατεί παράνομα από το 1990.
  • Να υποχρεωθούν οι εκκοκκιστές να εφαρμόσουν το "εθνικό παράρτημα" και να καταβάλουν στους παραγωγούς τη διαφορά, 8 - 10 δραχμές ανά κιλό, που παρακρατούν λόγω της καλύτερης ποιότητας του ελληνικού βαμβακιού από τη μέση κοινοτική ποιοτική κατηγορία. Να καταβάλουν επίσης στους παραγωγούς την παρακράτηση 7% από την περσινή χρονιά.
  • Να ενισχυθεί η καλλιέργεια καλαμποκιού και σιτηρών με επιδοτήσεις.
  • Η ποσόστωση στη βιομηχανική ντομάτα να κατανέμεται από τη Διεύθυνση Γεωργίας ή τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις κι όχι από τους βιομηχάνους.
  • Να αποζημιωθούν οι καρπουζοπαραγωγοί που δεν πούλησαν το προϊόν τους κι έμεινε να σαπίσει στο χωράφι.
  • Να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις για το 100% των ζημιών στους χαλαζόπληκτους των οποίων η παραγωγή καταστράφηκε ολοκληρωτικά.
  • Να ληφθούν μέτρα για τη σωτηρία και στήριξη της κτηνοτροφίας, με αύξηση της τιμής του γάλακτος, μείωση της τιμής των ζωοτροφών και επενδύσεις σε έργα υποδομής.
  • Να καταργηθούν τα πλαφόν και οι περιορισμοί σε όλα τα προϊόντα στα οποία η ΕΕ και η χώρα μας είναι ελλειμματικές.
  • Να μειωθεί το κόστος παραγωγής, με μείωση της τιμής των καυσίμων, των άλλων γεωργικών μέσων και εφοδίων και τη δημιουργία έργων υποδομής, όπως η εκτροπή του Αχελώου κ.ά.
  • Να ρυθμιστούν τα χρέη, αφού αφαιρεθεί ο τόκος υπερημερίας.
  • Να αυξηθεί η αγροτική σύνταξη και να φτάσει στο ύψος της κατώτερης του ΙΚΑ.
Οι εχθροί των αγροτών ζητούν την ψήφο τους!

Τον Μάρτη του 1995 ο ηρωικός ξεσηκωμός των αγροτών συγκλόνισε την Ελλάδα. Η πρωτοφανής ενότητα, ο δυναμισμός, η αντοχή και η αποφασιστικότητα των αγροτών μπροστά στην ενορχηστρωμένη καθολική εκστρατεία των ΜΜΕ να συκοφαντήσουν τον αγώνα τους, έκανε πολλούς να ανησυχήσουν. Η αγανάκτηση και η οργή των αγροτών, για πρώτη φορά ίσως τόσο καθαρά, στράφηκε ευθέως κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά των καταστροφικών συμφωνιών Μάαστριχτ, ΚΑΠ, ΓΚΑΤΤ κλπ. Ηταν φυσικό επόμενο λοιπόν, αυτοί που έχουν αναλάβει εργολαβικά στη χώρα μας την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων, οι θιασώτες και απολογητές του Μάαστριχτ να ανησυχήσουν.

Να μερικές ενδεικτικές, αλλά χαρακτηριστικές δηλώσεις της υποκρισίας όλων αυτών που προσπαθούν τώρα δημαγωγικά και με ψεύτικες υποσχέσεις να αποσπάσουν την ψήφο των αγροτών:

  • "Η κινητοποίηση των ομάδων πίεσης των μεγαλοαγροτών έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην ελληνική οικονομία... είναι ανάγκη το καθεστώς εσωτερικού αποκλεισμού να σταματήσει αμέσως και να αποκατασταθεί η ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και πολιτών" (Κων. Σημίτης, τότε υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας).
  • "Η κινητοποίηση των αγροτών είναι ποδοσφαιρικού τύπου εκδήλωση" (Γ. Μουτσόπουλος, περιφερειάρχης Θεσσαλίας).
  • "Ενα μπλόκο λιγότερο μετρά από χτες η Εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης, καθώς οι συγκεντρωθέντες στον Αλμυρό αγρότες πήραν τα μηχανήματά τους, μετά την επιτυχημένη παρέμβαση του νομάρχη Μαγνησίας, Π. Σκοτεινιώτη" ("ΑΥΓΗ" 24 Μάρτη 1995).
  • "Κάθε κοινωνική ομάδα έχει δικαίωμα να διεκδικεί τα αιτήματά της, αλλά ποτέ σε βάρος κάποιας άλλης" (Ντόρα Μπακογιάννη).
  • "Οι αγρότες που συμμετέχουν στις αγροτικές κινητοποιήσεις είναι ολιγάριθμοι και κινούνται έξω από το πλαίσιο της συνταγματικής νομιμότητας" (Γ. Παπαντωνίου, τότε και τώρα υπουργός Εθνικής Οικονομίας).
  • "Αυτά είναι καραγκιοζιλίκια και αντεθνικές ενέργειες των αγροτών" (Γ. Φλώρος, νομάρχης Λάρισας, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ).
  • "Τριάντα τρακτέρ και 100 άνθρωποι σε κάθε κόμβο κλείνουν τους δρόμους, όχι εναντίον του κράτους, αλλά του λαού" (Θ. Πάγκαλος).
  • "Είναι τραμπούκοι, παρακρατικοί και τσιφλικάδες... τόσα χρόνια στη Γερμανία δεν είδα εργάτη από τη Θεσσαλία" (Λ. Κωνσταντινίδης, βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ).
  • "Δεν εκφράζω τη συμπάθειά μου προς αυτούς που δε θέλουν να φορολογηθούν" (Μ. Δαμανάκη).
  • "Είμαι οπαδός και αλληλέγγυος με τη σκληρότερη δυνατή αντιμετώπιση για όσους κινητοποιούνται. Αποτελεί την έσχατη εξαχρείωση για όσους υποστηρίζουν αυτές τις κινητοποιήσεις" (Θ. Πάγκαλος).
Σαν τα μάτια μου

Για τα μάτια ο λόγος σήμερα στην ΕΡΑ-1 στις 19.00 και συγκεκριμένα για τον "καταρράκτη", για την πασίγνωστη πάθηση των οφθαλμών, που προσβάλλει κυρίως τις μεγάλες ηλικίες. Η Ντόρα Κωνσταντίνου συζητεί με τον οφθαλμίατρο Ανδρέα Πετούνη,διευθυντή οφθαλμολογικής κλινικής. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι ακροατές και οι ακροάτριες μπορούν να επικοινωνούν για όποιες απορίες τους με τα τηλέφωνα 60096.004 και 60096.006.

Θέατρο από το Τρίτο

Από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, το αγαπημένο μας πρόγραμμα, από σήμερα Δευτέρα έως και την Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι (η εκπομπή επαναλαμβάνεται και στις 12 το βράδυ) μια εξαιρετική εκπομπή: Θεατρικές ερμηνείες - από το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας - Θέατρο και κινηματογράφος στο ραδιόφωνο.

Σήμερα, θα ακουστεί το θρυλικό μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Μίτσελ: "Οσα παίρνει άνεμος",διασκευασμένο για το ραδιόφωνο. Ακούγονται η Αντιγόνη Βαλάκου και ο Νίκος Χατζίσκος.

  • Και στις 3/9: "Η Σιωπή" του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, με τους Χρήστο Πολίτη, Σταμάτη Φασουλή και την Ολγα Τουρνάκη.
  • 4/9: "Λεωφορείον ο Πόθος" του Τένεσι Γουίλιαμς, σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου και σκηνοθεσία Κάρολου Κουν και μουσική Μάνου Χατζιδάκι, σε ηχογράφηση του 1954.
  • 5/9: "Μπεν Χουρ" του Λούις Γουάλας με τον Νίκο Τζόγια και τον Στέλιο Βόκοβιτς.

Τέλος, στις 6/9: "Αρσενικό και παλιά δαντέλα" του Τζόζεφ Κέσρλινγκ με τον Κώστα Σπυρόπουλο.

Ηφαίστειο στη θάλασσα

Μη χάσετε σήμερα το πρωί, στις 10.30, το ντοκιμαντέρ της ΕΤ-2 "Το εργαστήρι του Πλούτωνα": Αναζητώντας την άγρια ομορφιά των ελληνικών ηφαιστείων, ο φακός της εκπομπής θα μας ταξιδέψει στη Νίσυρο, στο πανέμορφο αυτό νησί της άγονης γραμμής. Η Νίσυρος, στην κυριολεξία, είναι ένα ηφαίστειο που βουτά στο γαλάζιο νερό της θάλασσας. Δεν υπάρχει πουθενά σταγόνα πόσιμου νερού, παρά μόνο τα θερμά νερά, ηφαιστειακής προέλευσης. Παρά την έλλειψη νερού, όμως, η βλάστηση οργιάζει και η χλωρίδα εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.

Σκηνή από την ταινία "Αγριες νύχτες" του Σίριλ Κολάρ (ΕΤ-2 00.00)

Εγκαιρα οι αγρότες της Θεσσαλίας ψήφισαν με τα μεγάλα συλλαλητήρια ΟΧΙ στη νέα ΚΑΠ και την ΓΚΑΤΤ. Αλλά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εφαρμόζουν ό,τι αποφασίζει η ΕΕ

Οσο εφαρμόζεται η νέα ΚΑΠ και ΓΚΑΤΤ - που συμφωνούν και στηρίζουν τα κόμματα του δικομματισμού - οι αγρότες θα στήνουν "μπλόκα" στους δρόμους

Επανειλημμένα οι αγρότες των Τρικάλων έκλεισαν τους δρόμους. Ομως οι εταίροι του Μάαστριχτ επιμένουν να εφαρμόζουν την καταστροφική πολιτική της ΕΕ

Οι αγρότες, που ξενυχτούσαν στα μπλόκα του αγώνα, δεν ξεχνούν πως η αδιαλλαξία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στηριζόταν από το διασπαστικό ρόλο της ΝΔ, που τους ζητούσε να εγκαταλείψουν τους δρόμους και του ΣΥΝ, που έστελνε τον "νομάρχη του" να ανοίξει το μπλόκο των αγροτών στη Μαγνησία. Μόνο το ΚΚΕ ήταν εκεί! Ας το θυμούνται στις εκλογές



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ