Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η μόνη ελπίδα

Απόρροια της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ την οποία συμφωνούν, υπογράφουν και υλοποιούν πιστά και υποτακτικά οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι οι τραγικές αλυσιδωτές επιπτώσεις που βιώνουν οι αγρότες.

Τις τραγικές επιπτώσεις τις καταμετράμε σήμερα με ξεκληρισμένους μικροκαπνοπαραγωγούς, μειωμένη παραγωγή και επιδοτήσεις, όμως με πάμπλουτους καπνοβιομήχανους που έχουν πολλαπλασιάσει τα κέρδη τους. Με την κτηνοτροφία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ενώ στα στάρια οι τιμές και οι επιδοτήσεις μειώθηκαν δραματικά, οι αγρότες φτώχυναν αλλά οι αλευροβιομήχανοι θησαυρίζουν από την εκμετάλλευση αγροτών και καταναλωτών. Ανάλογη είναι η πορεία στην κτηνοτροφία με τις ποσοστώσεις, τους περιορισμούς στην ανάπτυξή της, τις χαμηλές τιμές στο γάλα και το κρέας, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας στο γάλα, τα ΝΕΠ, τις αθρόες εισαγωγές. Ολα αυτά έχουν οδηγήσει τους κτηνοτρόφους και την κτηνοτροφία στη χρεοκοπία, ενώ θησαυρίζουν π.χ. οι γαλακτοβιομήχανοι σε βάρος των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών.

Την ίδια καταστροφική αγροτική πολιτική συνέχισε "επί τα χείρω" η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ διαπραγματεύτηκε την πρώτη συμφωνία αναθεώρησης της ΚΑΠ στα πλαίσια του Β πακέτου Ντελόρ που γενίκευσε τους περιορισμούς στις καλλιέργειες και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας στα προϊόντα. Την εφάρμοσε η ΝΔ. Η κυβέρνηση της ΝΔ στα 1992 υπέγραψε τη νέα πιο αντιδραστική ΚΑΠ που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα και οδήγησε στα γνωστά δραματικά αδιέξοδα με τις καλλιέργειες , στη δραματική συρρίκνωση της παραγωγής και στη μείωση τιμών στα καπνά, στα στάρια, στα κτηνοτροφικά προϊόντα κλπ. Το ίδιο κόμμα προετοίμασε και την αντιδραστική συμφωνία της ΓΚΑΤΤ την οποία υπέγραψε και εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προωθεί νέα καταστροφικά μέτρα για τη μείωση της παραγωγής και των αγροτικών τιμών, των εξαγωγών με την αναθεώρηση στο βαμβάκι, τα οπωροκηπευτικά που έγιναν πρόσφατα, ενώ τώρα προωθείται η αναθεώρηση του καθεστώτος στο κρασί και το ελαιόλαδο. Και τα δύο κόμματα του δικομματισμού, δηλαδή, συμφώνησαν, υπέγραψαν, υλοποιούν και στηρίζουν όλες τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συμφωνίες που οδήγησαν και προοιωνίζονται παραπέρα, τη συρρίκνωση και την καταστροφή της ελληνικής γεωργίας και τη συρρίκνωση της μικρομεσαίας αγροτιάς.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που κυβέρνησαν, ξεπούλησαν και κατέστρεψαν τον αγροτικό πλούτο. Να γιατί σήμερα οι αγρότεςέχουν λόγους και συμφέρον να τους καταψηφίσουν και να ψηφίσουν ΚΚΕ. Για να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους των προβλημάτων τους, για να προστατέψουν το εισόδημά τους. Τώρα οι αγρότες ξέρουν, έχουν ζήσει την καταστροφική αντιαγροτική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των φερεφώνων τους (Πολιτική Ανοιξη - ΣΥΝ - ΔΗΚΚΙ). Και δεν πρέπει να επιτρέψουν να τους κλέψουν, άλλη μια φορά, την ψήφο τους.

Την προοπτική στους αγώνες δίνει η ενίσχυση, με την ψήφο, στο ΚΚΕ. Γιατί είναι το ΚΚΕ το μόνο κόμμα που αντιστάθηκε και καταψήφισε μέσα και έξω από τη Βουλή αντιαγροτικά μέτρα και νόμους, ευρωπαϊκές και διεθνείς συμφωνίες (Μάαστριχτ, ΚΑΠ, ΓΚΑΤΤ) που ήταν σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς και της ανάπτυξης της γεωργίας μας. Το ΚΚΕ που ενημέρωσε και προειδοποίησε για τις τραγικές συνέπειες, που συμπαραστάθηκε ενεργά στα προβλήματα των αγροτών και αγωνίστηκε στην πρώτη γραμμή για τη δικαίωσή τους και πρόβαλε με συνέπεια τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Το κόμμα πουπροσπάθησε να πείσει και να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη των αγροτών στις δυνάμεις τους, στον ενωτικό, μαζικό και διεκδικητικό αγώνα και πάλη.

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΚΚΕ για αντίσταση - αντεπίθεση - προοπτική, για ενίσχυση της δικής τους φωνής.

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ