ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Με αφορμή μια εκπομπή...

Για κλάματα ήταν χτες το πρωί στο "Σκάι" το στέλεχος και υποψήφιος του ΣΥΝ, δικηγόρος το επάγγελμα, από τον Πειραιά. Και τι δεν είπε! Ενημέρωσε τους τηλεθεατές ότι ο ΣΥΝ θέτει ως στόχο να μπει στη Βουλή, για να αναδειχτεί η δημοκρατική Αριστερά στη Βουλή! (Σε αντιπαράθεση με την αντιδημοκρατική Αριστερά, που βρίσκεται στη Βουλή). Οτι ο ΣΥΝ δεν κάθεται απομονωμένος και στη γωνία, αλλά είναι στο επίκεντρο της πολιτικής (Δεν παίζει καμία σημασία ότι είναι ένα εξωκοινοβουλευτικό κόμμα - "είμαστε μικροί, αλλά γραφικοί", όπως θα 'λεγε κι ο Κύρκος)! Είπε και άλλα ευτράπελα, αν και χάνοντας την ψυχραιμία του, μιας και βρέθηκε σε πλήρη αδυναμία να απαντήσει στα μεστά, συγκεκριμένα και ουσιαστικά επιχειρήματα του εκπροσώπου του ΚΚΕ.

***

"Επιχειρήματα" αντιπαράθεσης με το ΚΚΕ ξέρετε ποια ανέδειξε ο ίδιος υποψήφιος του ΣΥΝ;

Πρώτο και σπουδαιότερο: Τον ακούσαμε να λέει ότι το ΚΚΕ έχει κοσμοϊστορικές ευθύνες, διότι δεν έκανε κριτική στη Σοβιετική Ενωση! Βλέπετε από το στέλεχος του ΣΥΝ μάθαμε ότι αυτό που κρίνεται στις εκλογές της 22ας Σεπτέμβρη είναι το μέγεθος της κριτικής του ΚΚΕ απέναντι στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες!..

***

Οταν σήμερα πλέον "εχθροί και φίλοι" του σοσιαλισμού μιλούν με δέος απέναντι στα τεράστια επιτεύγματα του σοσιαλιστικού συστήματος, όταν αναγνωρίζουν όλοι την τεράστια προσφορά του για την εδραίωση της διεθνούς ειρήνης και συνεργασίας, όταν έχουν πλέον τα χειροπιαστά αποτελέσματα της σημερινής σκληρής πραγματικότητας, για το πού οδηγούν οι θεωρίες "εξαπάτησης των λαών", περί "ανανέωσης", "δημοκρατίας" και άλλα τέτοια γνωστά εντός εισαγωγικών, που χρησιμοποιήθηκαν για τη δικαιολόγηση της επιχείρησης ανατροπής του σοσιαλιστικού συστήματος, για την καπιταλιστική παλινόρθωση στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης... ε, τέτοιες στιγμές βρίσκει ο ΣΥΝ και τα θυμάται όλα αυτά!

***

Ετσι ακριβώς, όπως ο εγκληματίας γυρνάει στον τόπο του εγκλήματος... Εχουν άδικο, λοιπόν, οι εργαζόμενοι, οι αριστεροί, που του γυρνάνε την πλάτη; Που τον τιμωρούν; Ας πάψουν να λοιδορούν και να κακιώνουν το λαό, τους αριστερούς ανθρώπους, το ΚΚΕ, για τη στάση και τη συμπεριφορά τους απέναντί τους. Είναι αντίστοιχη με τις θέσεις και τις προτάσεις τους, είναι αντίστοιχη με τις αξίες που πρεσβεύουν, με τη στάση τους όλα αυτά τα χρόνια. Δεν τους έφταιξε λοιπόν κανένας, παρά μόνον ο εαυτός τους!

***

Δεύτερο "επιχείρημα" που επικαλέστηκε ο εν λόγω "πρώην" ήταν ότι για να είσαι "in" σήμερα πρέπει να μιλάς με τα καλύτερα λόγια για ό,τι ευρωπαϊκό και δυτικό! Γιατί, λέει, κανένα κόμμα σήμερα δεν είναι ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση στην Ελλάδα και σ' όλη την Ευρώπη! Ετσι μάθαμε ότι το ΚΚΕ είναι και γι' αυτό το λόγο "απομονωμένο", γιατί, λέει, είναι αντιευρωπαϊκό!***

Οχι γιατί δεν του αρέσουν τα τοπία της Ευρώπης, ο Σηκουάνας, οι Αλπεις, η Βαλτική, ο πολιτισμός και οι αγωνιστικές παραδόσεις των ευρωπαϊκών λαών! Οχι, λέει, ξέρει ότι αυτά τα "συμπαθεί" και το ΚΚΕ, αλλά να!.. Αυτό το ΚΚΕ δε θέλει να ακούσει κουβέντα γι' αυτό το γραφικό χωριουδάκι, που λέγεται Μάαστριχτ κι όπου εκεί υπογράφτηκε μια συμφωνία, που είναι πολύ κακή για τους λαούς και τις χώρες της Ευρώπης.

***

Το ΚΚΕ, λέει, είναι απομονωμένο από όλη την Ευρώπη, γιατί μόνο 60% του λαού της Δανίας ψήφισαν ΟΧΙ στο Μάαστριχτ, μόνο 50% του γαλλικού λαού είπαν ΟΧΙ, μόνο το 35% του ιρλανδικού λαού, το 50% της Νορβηγίας και πάει λέγοντας... Ε, τώρα, τι ποσοστά είναι αυτά, αναρωτιέται ο ΣΥΝ, ο οποίος, πρέπει να παραδεχτούμε, έχει συνηθίσει όντως σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά...

***

Κουβέντα ο ΣΥΝ για τους Γάλλους κτηνοτρόφους που ξεχείλισαν στους δρόμους του Παρισιού αυτές τις μέρες και αγωνίζονται με παρόμοια συνθήματα ενάντια στο Μάαστριχτ, στις Συμφωνίες της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ, που είχαν ξεσηκώσει και πέρσι τους Ελληνες αγρότες και φέτος αυτές τις μέρες τούς οδηγούν και πάλι στους δρόμους του αγώνα. Μόνο που τα στελέχη του ΣΥΝ λειτούργησαν το προηγούμενο διάστημα σαν πυροσβέστες των κινητοποιήσεων, ταυτιζόμενοι με τους κυβερνητικούς χειρισμούς ενάντια στους αγρότες. Βέβαια, τώρα προεκλογικά θα το"παίξουν" φίλοι και συμπαραστάτες, άλλωστε τα μαθήματα δεν τα έχουν πάρει"τζάμπα" από το ΠΑΣΟΚ, κολαούζοι του είναι!22 Σεπτέμβρη. Κυριακή κοντή γιορτή!

Δημήτρης ΚΕΔΡΟΣ

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Επίδειξη υποτέλειας και κοινωνικής αναλγησίας

Εχουν περάσει οι εποχές που "μπορούσαμε να διαφεντεύουμε τον τόπο μας" (!), δηλώνει ο πρωθυπουργός, ο οποίος θυμήθηκε το "σιδηρούν παραπέτασμα"

Με επίδειξη υποτέλειας στις Βρυξέλλες και κοινωνικής αναλγησίας, η οποία συνοδεύτηκε από πακέτο υποσχέσεων εκατοντάδων δισ. στους κατοίκους του Αιγαίου, ξεκίνησε τις περιοδείες του ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης από τη Χίο και τη Μυτιλήνη.

Οι πρώτες ομιλίες του Κ. Σημίτη επιβεβαιώνουν ότι στόχος της προεκλογικής τακτικής του είναι να προσελκύσει ταυτόχρονα και τους "συντηρητικούς" και τους δυσαρεστημένους από το ΠΑΣΟΚ ψηφοφόρους. Ο τρόπος με τον οποίο επιχειρεί να πετύχει αυτό το στόχο περνά μέσα από την προβολή διλημμάτων, τα οποία ήδη έχουν πάρει κεντρική θέση στην τηλεοπτική προπαγάνδα.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ οι έντονες διαμάχες και αντιδράσεις για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, γεγονός που δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στην προεκλογική καμπάνια του κυβερνώντος κόμματος. Ξεκινώντας την ομιλία του στη Χίο ο Κ. Σημίτης διαπίστωσε ότι έχουν περάσει οι εποχές που μπορούσαμε "να διαφεντεύουμε τον τόπο μας" (!) γιατί η διεθνοποίηση και οι σχηματισμοί, όπως η ΕΕ, έχουν καταργήσει τα σύνορα "και αποφάσεις οι οποίες παίρνονται αλλού, είναι καθοριστικές για τον τόπο μας". Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος πρόσθεσε ότι και η αγροτική πολιτική καθορίζεται σε άλλα κέντρα, επιχειρώντας να μεταθέσει και να αποκρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησής του για τα εκρηκτικά προβλήματα των αγροτών. Επιπλέον επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας και να αποσιωπήσει τις κυβερνητικές ευθύνες επικαλέστηκε "το φθηνό κόστος εργασίας" στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, το οποίο "έχει συνέπειες για τη δική μας χώρα".

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του Κ. Σημίτη στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες τις οποίες ονόμασε, αντιγράφοντας τον όρο του Γκέμπελς, "σιδηρούν παραπέτασμα" (!). Αναφερόμενος στο πρόκληση της παρουσίας της Ελλάδας στο βαλκανικό χώρο είπε επί λέξει: "Για δέστε την ελληνική ιστορία, για θυμηθείτε πως η Ελλάδα από την Οδησσό, τη Βάρνα έπαιζε σε όλα τα Βαλκάνια έναν καθοριστικό ρόλο; Τέλειωσαν, όμως αυτά με τους παγκόσμιους πολέμους. Μπήκε το σιδηρούν παραπέτασμα, η Βόρειος Ελλάδα απεκόπη" (!).

Παράλληλα κινδυνολόγησε για τη συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ λέγοντας ότι όλα τελειώνουν σε τέσσερα χρόνια και αν δεν τα καταφέρουμε, θα πέσουμε στη δεύτερη και τρίτη ταχύτητα, μαζί με την Ουγγαρία και την Τσεχοσλοβακία...

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιχείρησε να καλλιεργήσει το έδαφος για τη "νέα αγορά του αιώνα", λέγοντας ότι "εμείς δεν πιστεύουμε ότι μόνο η διπλωματική ικανότητα αποτρέπει, εκείνο το οποίο επιδιώκουμε είναι να έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες μπορούν να πολεμήσουν και να δώσουν τη σωστή απάντηση στην οποιαδήποτε επιβουλή".

Περνώντας στο χώρο της οικονομίας παρέθεσε τα επιτεύγματα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ στους δείκτες του Μάαστριχτ (πληθωρισμό, ελλείμματα), περηφανεύτηκε για τις "καλές" εκθέσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, ενώ δε δίστασε να καυχηθεί για το άθλιο επίδομα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους (!).

Τέλος, επανέλαβε τα διλήμματα της προεκλογικής του εκστρατείας: "Ποιος θέλει νέους αιφνιδιασμούς και αβεβαιότητες;" στην οικονομική πολιτική, "ποιος από τα δύο μεγάλα κόμματα το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ με τους αλληλοσπαρασσόμενους αρχηγούς εγγυάται πολιτική σταθερότητα;". Επίσης στη συνέντευξή του στην "Ελευθεροτυπία" απευθύνθηκε ανοιχτά στους συντηρητικούς πολίτες, όπως τους αποκάλεσε, που πιστεύουν στις αρχές της αξιοκρατίας, της αξιοπρέπειας και της ανθρωπιάς.

Ο Κ. Σημίτης θα παρουσιάσει σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο το "νέο μανιφέστο" του ΠΑΣΟΚ, επικεντρώνοντας στο κυβερνητικό πρόγραμμα και απαντώντας στο ερώτημα "πώς μπορούν να κυβερνήσουν σήμερα οι σοσιαλιστές". Παράλληλα θα διακηρύξει ότι "το μέλλον ανήκει στην κεντροαριστερά".

Αντιδράσεις για τα ψηφοδέλτια

Στο μεταξύ σοβαρές παρενέργειες δημιουργεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Το ΕΓ, που συνεδρίασε χτες, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την κατάρτιση των ψηφοδελτίων σε όλους τους νομούς, πράγμα που αναμένεται να κάνει σήμερα προσωπικά ο Κ. Σημίτης. Συγκεκριμένα "ανοιχτά" παραμένουν τα ψηφοδέλτια στους Νομούς Αχαϊας, Αιτωλοακαρνανίας, Κιλκίς και Πέλλας. Εντονες αντιδράσεις σημειώνονται στη Θεσσαλονίκη για τη συμμετοχή του Π. Παρασκευόπουλου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, οι οποίες πρόκειται να φτάσουν με επιστολή της Νομαρχιακής στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Επίσης στη Θεσπρωτία "κόπηκαν" οι υποψήφιοι που είχαν αναδειχτεί στις προκριματικές και τη θέση τους πήραν "εκσυγχρονιστές". Ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι δεν ενοχλείται από τις επικρίσεις που διατυπώνονται για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, ενώ υπερασπίστηκε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας λέγοντας ότι δεν είναι ψηφοδέλτιο αποστράτων.

ΣΥΝ
Κούφια "αντιδικομματική" ρητορική

Αγχώδη προσπάθεια συσπείρωσης, ενεργοποίησης και τόνωσης του ηθικού των κομματικών δυνάμεων του ΣΥΝ έκανε χτες ο Ν. Κωνσταντόπουλος μιλώντας σε σύσκεψη στελεχών, μελών και φίλων της παράταξής του στον κινηματογράφο "Ατικόν" του Πειραιά.

Με επίγνωση ότι ο χρόνος ως τις εκλογές πιέζει ασφυκτικά, αλλά και ότι ο ΣΥΝ δεν μπορεί να πείσει ότι διαφέρει ουσιαστικά από το ΠΑΣΟΚ, ο Ν. Κωνσταντόπουλος αναλώθηκε σε μια κούφια αντιδικομματική ρητορική, αποφεύγοντας επιμελώς να παρουσιάσει την ουσία της πολιτικής που πρεσβεύει το κόμμα του. Η κριτική του επικεντρώθηκε κυρίως στο πρόσωπο του Κ. Σημίτη, τον οποίο κατηγόρησε για ασυνέπεια λόγων και έργων και τον χαρακτήρισε - μαζί με όλη την υπόλοιπη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - ως κακό αντίγραφο του Α. Παπανδρέου, επειδή, όπως είπε, "επιδιώκει την παντοδυναμία της αυτοδυναμίας του".

Σε μια προσπάθεια δε, να οξύνει τους τόνους προς το ΠΑΣΟΚ, για να αποδείξει ότι ο ΣΥΝ διαφέρει, δήλωσε ότι "οι κυβερνήσεις συνεργασίας δε συμβιβάζονται με τη σημερινή κυβερνητική πολιτική". Η αποκάλυψη όμως της κούφιας αντικυβερνητικής και αντιδικκοματικής φρασεολογίας του κόμματός του φάνηκε όταν ο Ν. Κωνσταντόπουλος δήλωσε πως ο προϋπολογισμός για το 1997 είναι έτοιμος και "θα είναι σκληρός και αδυσώπητος". Και κάλεσε τον πρωθυπουργό - αλλά και τον Μ. Εβερτ - να πει την αλήθεια για το νέο προϋπολογισμό που θα εφαρμοστεί.

Παρέλειψε όμως ο πρόεδρος του ΣΥΝ να διευκρινίσει, ότι ο σκληρός και αδυσώπητος αυτός προϋπολογισμός, είναι προκαθορισμένος από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τους όρους σύγκλισης της ελληνικής με τις ευρωπαϊκές οικονομίες, που αυτή η συνθήκη υπαγορεύει και που ο ΣΥΝ την υπερψήφισε. Κατά τ' άλλα ο Ν. Κωνσταντόπουλος, για να δώσει μια νότα αισιοδοξίας στους παρευρισκόμενους, είπε ότι το κόμμα του "θα πάει καλά στις εκλογές" και πως"η είσοδος στη Βουλή είναι μόνο η αρχή. Στη χτεσινή συγκέντρωση ανακοινώθηκαν επίσης τα ονόματα των υποψηφίων του ΣΥΝ στην Α' και Β' Πειραιά. Οι υπόλοιποι συνδυασμοί θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα.

ΝΔ
Υποταγή στα μεγάλα συμφέροντα

Μ. Εβερτ: Να διορίζουν οι μεγαλοξενοδόχοι τον γγ του ΕΟΤ

Μια μέρα μετά την ανέξοδη καταγγελία ότι τον αντιμάχονται τα μεγάλα συμφέροντα, ο Μ. Εβερτ έδωσε χτες ένα έμπρακτο δείγμα, όχι αντίθεσης στα συμφέροντα, αλλά πλήρους υποταγής του σ' αυτά. Συγκεκριμένα, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των μεγαλοξενοδόχων υποσχέθηκε ότι εάν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση τότε τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ θα τον επιλέγουν οι ίδιοι οι μεγαλοξενοδόχοι και θα προέρχεται από τον κλάδο τους!

Πρόκειται για μια ακόμα "σίγουρη λύση" της ΝΔ υπέρ των μεγαλοκαρχαριών οι οποίοι, ενώ και μέχρι τώρα καθόριζαν τις εξελίξεις από το παρασκήνιο, με την πρόταση του Μ. Εβερτ αποκτούν πλέον και θεσμικό ρόλο. Δείχνει δε η πρόταση αυτή το πραγματικό πρόσωπο της ΝΔ που πέρα από τις ανέξοδες "φιλολαϊκές" εξαγγελίες είναι ένα πρόσωπο καθαρά αντιλαϊκό.

Στο μεταξύ, η άποψη Εβερτ ότι ο Κ. Σημίτης ασκεί "συντηρητική έως και νεοφιλελεύθερη" οικονομική πολιτική προκάλεσε, όπως είναι φυσικό, την έντονη αντίδραση του Α. Ανδριανόπουλου.Σε γραπτή δήλωσή του, ο πρώην υπουργός της ΝΔ και γνωστός θεωρητικός του νεοφιλελευθερισμού καταγγέλλει τον Μ. Εβερτ ότι "υποστηρίζει πράγματα που δεν καταλαβαίνει καλά και κατηγορεί πράγματα που δεν καταλαβαίνει καθόλου". Μάλιστα, φτάνει στο σημείο να δηλώσει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν καταλαβαίνει το όριο "ανάμεσα στο υπερβολικό και το γελοίο".

Σήμερα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα ανακοινώσει τα ψηφοδέλτια του κόμματος για τις εκλογές και το απόγευμα δίνει νέα συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο. Χτες ο δημοσιογράφος Π. Παναγιωτόπουλος, που φερόταν ως υποψήφιος στην Α Αθήνας, με γραπτή δήλωσή του ανακοίνωσε ότι τελικά "μετά από έντονο προβληματισμό" δε θα είναι υποψήφιος της ΝΔ. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του κόμματος Π. Παυλόπουλος επιβεβαίωσε ουσιαστικά την είδηση ότι ο Αμερικανός σύμβουλος της ΝΔ Γκλιγκ, αποτελεί παρελθόν για το κόμμα, λέγοντας ότι για τη ΝΔ η παραπάνω εξέλιξη δεν αποτελεί "μείζον γεγονός".

"Πρασινο-ρόζ ειδύλλια" Μονόστηλο

Το ΠΑΣΟΚ του Κ. Σημίτη αυτοδιαφημίζεται ως το κόμμα της "συνέχειας" και της "συνέπειας". Και σίγουρα υπάρχει ένας τομέας των δραστηριοτήτων του όπου χωρίς αμφιβολία είναι συνεπέστατο. Πρόκειται για το ειδύλλιο με τον ΣΥΝ. Ηδη από τον Ιούλη του 1995, κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης του κόμματος, ο Θ. Πάγκαλος καλούσε τους "συντρόφους" του να ανοίξουν τις κυβερνητικές αγκάλες τους για να δεχτούν τον "αριστερό" σύμμαχο. Μάλιστα ήταν η εποχή που η εσωκομματική αντιπολίτευση - και αργότερα διάδοχος - του Α. Παπανδρέου απειλούσε ότι εφόσον το ΠΑΣΟΚ δε συνεργαστεί με τον ΣΥΝ θα χάσει την κυβέρνηση, λόγω της απώλειας της αυτοδυναμίας.

***

Η αλλαγή φρουράς στο κυβερνητικό κόμμα έδωσε νέα πνοή στο "αίσθημα"... Κάτι αναμενόμενο άλλωστε, αφού τα "κεντροαριστερά" φληναφήματα έπρεπε και πρέπει να φαίνεται ότι, αν και κενά περιεχομένου, δε στερούνται στελεχών πρόθυμων να εκπροσωπήσουν την κενότητά τους. Σε αυτή την επιχείρηση αναζήτησης "αριστερού" εξαγνιστή του ΠΑΣΟΚ, όλοι θυμούνται την πανηγυρική έλευση του πρωθυπουργού στο βήμα του συνεδρίου του ΣΥΝ και τα "ΣΥΝ -κυβερνητικά" του προσκλητήρια. Λίγο αργότερα ακολούθησε η γνωστή δήλωση της Β. Παπανδρέου που απευθυνόμενη στον ΣΥΝ μιλούσε για κυβερνήσεις συνεργασίας, εξηγώντας ότι αυτή τη φορά το ΠΑΣΟΚ είναι ειλικρινές και δεν πρόκειται να εξαπατήσει τα υποψήφια "δεκανίκια" του, στο σύστημα διαχείρισης της συντήρησης και της υποτέλειας.

***

Με την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών δόθηκε προς στιγμήν η εικόνα μιας διακριτικής προσπάθειας να τηρηθούν κάποια προσχήματα, ώστε να μην τρωθεί κατάφωρα η - πλαστή έτσι κι αλλιώς - πολιτική αυτοτέλεια του ΣΥΝ έναντι του κυβερνώντος κόμματος. Ομως, από τη μια μεριά, οι ανάγκες του ΠΑΣΟΚ για εξασφάλιση "αριστερών" άλλοθι, όσο και η "διαθεσιμότητα" του ΣΥΝ που σαγηνεύεται από την προοπτική του συνδιαχειριστή, δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα. Ετσι, μετά τον "εκσυγχρονιστή" κ. Τσιλιγκαρίδη που απεφάνθη ότι νίκη του ΠΑΣΟΚ χωρίς τον ΣΥΝ στη Βουλή θα είναι "μισή νίκη" (! ), ήρθαν αυτοπροσώπως οι κ. κ. Σημίτης και Πάγκαλος να δηλώσουν, ουσιαστικά, ότι περιμένουν τον ΣΥΝ στα υπουργικά σαλόνια μετά τις εκλογές. Το γεγονός ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος συναισθάνεται πως τέτοιου είδους "γάμοι" δεν πρέπει να προαναγγέλλονται με τέτοιο τρόπο και η απεγνωσμένη προσπάθεια να πείσει - τον εαυτό του κυρίως - ότι αντιπολιτεύεται το ΠΑΣΟΚ, δεν αποτελεί παρά αγώνα δρόμου για να αποφύγει το τίμημα που καλούνται να πληρώσουν οι αδύναμοι κρίκοι των μηχανισμών εξαπάτησης του λαού. Ο ελληνικός λαός πάντως έχει κάθε λόγο να τιμωρήσει με την ψήφο του ολόκληρη την "αλυσίδα" της "πρασινο-ρόζ" κίβδηλης "κεντροαριστεράς".

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΚΚΙ
Λαϊκισμός και στην παιδεία...

Σε επίδειξη λαϊκισμού και στα θέματα της παιδείας, επιδόθηκε χτες ο Δ. Τσοβόλας, επιβεβαιώνοντας την πάγια τακτική του ΔΗΚΚΙ. Σε συνάντηση που είχε χτες με εκπροσώπους των πρυτανειών από τα πανεπιστήμια της χώρας, ο Δ. Τσοβόλας έκανε λόγο για ελεύθερη είσοδο στα πανεπιστήμια, μέσω "προπαρασκευαστικού έτους σπουδών", δηλαδή το ξεδιάλεγμα των μαθητών - φοιτητών να γίνεται ένα χρόνο αργότερα. Καμία αναφορά δεν έκανε ο Δ. Τσοβόλας για την ανάγκη παροχής εξειδίκευσης στα πλαίσια της εννιάχρονης εκπαίδευσης, παρά το γεγονός ότι το κόμμα του αναγνωρίζει την ανεργία ως κεντρικό πρόβλημα της χώρας...

Σήμερα θα ανακοινωθούν τελικά οι λίστες υποψηφίων του ΔΗΚΚΙ, αν και αναμένονταν χτες. Ιδιαίτερες εκπλήξεις δεν αναμένονται, ενώ οι μόνες υποψηφιότητες με "προϋπηρεσία" στον πολιτικό στίβο αναμένεται να είναι αυτές του Τ. Ιντζέ και του Σ. Αναστασάκου.

Το κόμμα του Δ. Τσοβόλα έχει εστιάσει αυτές τις μέρες την πολεμική του στο γεγονός ότι δεν προβλήθηκε ζωντανά η συνέντευξη Τύπου που είχε οριστεί να γίνει χτες. Παράλληλα, ο υπηρεσιακός υπουργός Τύπου Δ. Κώνστας δεσμεύτηκε χτες ότι το θέμα της προβολής θα επανεξεταστεί.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ
Ασφαιρες "μπαταριές"

Τον "πειρασμό" της γνωστής μεθόδου και από τις προηγούμενες εκλογές, δηλαδή των προσχωρήσεων στελεχών από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, δεν απέφυγε ξανά το κόμμα της Πολιτικής Ανοιξης. Ετσι χτες ανακοίνωσε την προσχώρηση της Αγγ. Συνοδινού, στελέχους του ΠΑΣΟΚ στο χώρο των αρχιτεκτόνων, που είχε διατελέσει νομάρχης και γενική γραμματέας του υπουργείου Βιομηχανίας. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι στις λίστες της Β Πειραιά θα συμμετέχει ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Σπ. Μαρκοζάνης.

Στο μεταξύ, με άσφαιρες διμέτωπες "μπαταριές" κατά Σημίτη και Εβερτ, συνέχισε χτες την προεκλογική του περιοδεία στη Λαμία και σε διάφορες περιοχές της Εύβοιας ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαράς, ενώ παράλληλα τείνει το χέρι του για μετεκλογική συνεργασία για να διατηρηθεί, έστω και με δεκανίκια, ο δικομματισμός. Οπως δήλωσε συγκεκριμένα, οι δύο ηγέτες "σαν δίδυμο στήνουν για ένα 20ήμερο ακόμα το παιχνίδι των προσφορών και των εκπτώσεων, ενώ στην πραγματικότητα ετοιμάζουν νέα σκληρή λιτότητα", ενώ χαρακτήρισε το κόμμα του "δύναμη πραγματικής μεταρρύθμισης". Μεταρρύθμισης, βέβαια, που δεν ξεφεύγει από το αντιλαϊκό πλαίσιο της ίδιας οικονομικής πολιτικής των ευρωσυγκλίσεων και της καταστροφικής, για τα εθνικά συμφέροντα και την οικονομία της χώρας, Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Ο μακάβριος

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί την επομένη των εκλογών ότι δεν το ήξερε. Ο Κ. Σημίτης ήταν χτες σαφής σε ό,τι αφορά το θέμα της κοινωνικής πολιτικής και τις συντάξεις. "Λέμε - κι έτσι είναι η αλήθεια - ότι το κοινωνικό κράτος βρίσκεται σε δυσκολίες. Ε, δεν το έχουμε προσαρμόσει και ο λόγος είναι απλούστατος: Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, παίρνουν νωρίτερα σύνταξη" (!).

Αρα, τι μπορεί να κάνει ένας πρωθυπουργός, όπως ο Κ. Σημίτης, που θέλει να "εκσυγχρονίσει" την κοινωνική πολιτική; Να συμβάλλει, στο μέτρο των δυνάμεών του στο να ζουν λιγότερο οι άνθρωποι - (σ.σ. η αλήθεια είναι ότι τα πάει περίφημα σε αυτόν το τομέα) - και δεύτερο να παίρνουν αργότερα σύνταξη, όπως αρχίζει να γίνεται και στην Ευρώπη...

Θαυμάστε τον και μαυρίστε τον!

Η προπαγάνδα των δισ.

Συναγωνίστηκε επάξια τον Μ. Εβερτ σε υποσχέσεις ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στη Χίο. Θα πρέπει να θόλωσε το μυαλό των κατοίκων του Αιγαίου από το χορό των εκατομμυρίων που έστησε ο Κ. Σημίτης στην ομιλία του. Εχουμε και λέμε: 64 δισ. δρχ. για μεταφορές, 60 δισ. για ενέργεια. 40 δισ. για περιβάλλον, 22 δισ. για γεωργία, 6,5 δισ. για ...ένταξη παλιννοστούντων, 3 δισ. για οικιστική ανάπτυξη. Σύνολο, μέχρι εδώ, 180 περίπου δισ. δρχ. Αν προσθέσουμε το πρόγραμμα Υγείας "Θωράκιση του Αιγαίου", το πρόγραμμα για την Παιδεία, κάτι "ψιλά" για επιδοτήσεις σε βιομηχανία και βιοτεχνία, κ.α., τότε, μάλλον πρέπει να υποθέσουμε ότι ο επόμενος προϋπολογισμός θα πάει στο Αιγαίο!

Βέβαια, ο Κ. Σημίτης απέφυγε να δεσμευτεί σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διάθεση των παραπάνω δισ. Οπότε ...μέχρι τις επόμενες εκλογές, ποιος θα θυμάται!

Κατά τα άλλα, ο Κ. Σημίτης αμέσως μετά κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για "προπαγάνδα εκατομμυρίων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ