Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
"Πρασινο-ρόζ ειδύλλια" Μονόστηλο

Το ΠΑΣΟΚ του Κ. Σημίτη αυτοδιαφημίζεται ως το κόμμα της "συνέχειας" και της "συνέπειας". Και σίγουρα υπάρχει ένας τομέας των δραστηριοτήτων του όπου χωρίς αμφιβολία είναι συνεπέστατο. Πρόκειται για το ειδύλλιο με τον ΣΥΝ. Ηδη από τον Ιούλη του 1995, κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης του κόμματος, ο Θ. Πάγκαλος καλούσε τους "συντρόφους" του να ανοίξουν τις κυβερνητικές αγκάλες τους για να δεχτούν τον "αριστερό" σύμμαχο. Μάλιστα ήταν η εποχή που η εσωκομματική αντιπολίτευση - και αργότερα διάδοχος - του Α. Παπανδρέου απειλούσε ότι εφόσον το ΠΑΣΟΚ δε συνεργαστεί με τον ΣΥΝ θα χάσει την κυβέρνηση, λόγω της απώλειας της αυτοδυναμίας.

***

Η αλλαγή φρουράς στο κυβερνητικό κόμμα έδωσε νέα πνοή στο "αίσθημα"... Κάτι αναμενόμενο άλλωστε, αφού τα "κεντροαριστερά" φληναφήματα έπρεπε και πρέπει να φαίνεται ότι, αν και κενά περιεχομένου, δε στερούνται στελεχών πρόθυμων να εκπροσωπήσουν την κενότητά τους. Σε αυτή την επιχείρηση αναζήτησης "αριστερού" εξαγνιστή του ΠΑΣΟΚ, όλοι θυμούνται την πανηγυρική έλευση του πρωθυπουργού στο βήμα του συνεδρίου του ΣΥΝ και τα "ΣΥΝ -κυβερνητικά" του προσκλητήρια. Λίγο αργότερα ακολούθησε η γνωστή δήλωση της Β. Παπανδρέου που απευθυνόμενη στον ΣΥΝ μιλούσε για κυβερνήσεις συνεργασίας, εξηγώντας ότι αυτή τη φορά το ΠΑΣΟΚ είναι ειλικρινές και δεν πρόκειται να εξαπατήσει τα υποψήφια "δεκανίκια" του, στο σύστημα διαχείρισης της συντήρησης και της υποτέλειας.

***

Με την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών δόθηκε προς στιγμήν η εικόνα μιας διακριτικής προσπάθειας να τηρηθούν κάποια προσχήματα, ώστε να μην τρωθεί κατάφωρα η - πλαστή έτσι κι αλλιώς - πολιτική αυτοτέλεια του ΣΥΝ έναντι του κυβερνώντος κόμματος. Ομως, από τη μια μεριά, οι ανάγκες του ΠΑΣΟΚ για εξασφάλιση "αριστερών" άλλοθι, όσο και η "διαθεσιμότητα" του ΣΥΝ που σαγηνεύεται από την προοπτική του συνδιαχειριστή, δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα. Ετσι, μετά τον "εκσυγχρονιστή" κ. Τσιλιγκαρίδη που απεφάνθη ότι νίκη του ΠΑΣΟΚ χωρίς τον ΣΥΝ στη Βουλή θα είναι "μισή νίκη" (! ), ήρθαν αυτοπροσώπως οι κ. κ. Σημίτης και Πάγκαλος να δηλώσουν, ουσιαστικά, ότι περιμένουν τον ΣΥΝ στα υπουργικά σαλόνια μετά τις εκλογές. Το γεγονός ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος συναισθάνεται πως τέτοιου είδους "γάμοι" δεν πρέπει να προαναγγέλλονται με τέτοιο τρόπο και η απεγνωσμένη προσπάθεια να πείσει - τον εαυτό του κυρίως - ότι αντιπολιτεύεται το ΠΑΣΟΚ, δεν αποτελεί παρά αγώνα δρόμου για να αποφύγει το τίμημα που καλούνται να πληρώσουν οι αδύναμοι κρίκοι των μηχανισμών εξαπάτησης του λαού. Ο ελληνικός λαός πάντως έχει κάθε λόγο να τιμωρήσει με την ψήφο του ολόκληρη την "αλυσίδα" της "πρασινο-ρόζ" κίβδηλης "κεντροαριστεράς".

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ