Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
Ο κίνδυνος παραμένει παρά την αποχώρηση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Η χτεσινή αποχώρηση των ιρακινών στρατευμάτων από τις περιοχές υπό κουρδικό έλεγχο στο βόρειο τμήμα της χώρας πιθανότατα ακυρώνουν τους φόβους για ολική ανάφλεξη της περιοχής, δοθέντος ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον λόγο να επέμβουν σε μαζική στρατιωτική κλίμακα. Αλλά το πρόβλημα παραμένει: Η αμερικανική διπλωματία εμφανίζεται ως έχουσα την πρόθεση να "τιμωρήσει" τον Σαντάμ Χουσεϊν από κοινού με άλλες δυτικές και μεσανατολικές χώρες, οι περιορισμένες πωλήσεις πετρελαίου από το Ιράκ, βάσει της απόφασης 986 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, παραπέμπονται εις τας ...καλένδας, η πετρελαιαγορά αντιμετωπίζει τρικυμίες και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι - προσκηνιακά ή παρασκηνιακά - στην υπόθεση προσπαθούν στην "πλάτη" των Κούρδων του Ιράκ να προωθήσουν δικές τους επιδιώξεις.

Μόνιμη επωδός στην Ουάσιγκτον τις τελευταίες μέρες σε πολιτικούς, διπλωματικούς και στρατιωτικούς κύκλους είναι ότι η Βαγδάτη θα "υποστεί τις συνέπειες" της εμπλοκής της στην κουρδική αλληλοσφαγή. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάικ Μακέρι, υποστήριξε χτες ότι σε διαβουλεύσεις του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, με πολλούς Ευρωπαίους και Αραβες ηγέτες, υπήρξε συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράκ, χωρίς να προχωρήσει σε διευκρινίσεις. Διπλωματικές πηγές προσέθεταν ότι μεταξύ των ηγετών, οι οποίοι συμφωνούν με την ιδέα της επιβολής κυρώσεων είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ο βασιλιάς Χουσεϊν της Ιορδανίας και ο μονάρχης Φαχντ της Σαουδικής Αραβίας.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου παραμένουν σε κατάσταση "υψίστου ετοιμότητας", αφού η σχετική διαταγή από την Αμερικανική Προεδρία δεν έχει παύσει να ισχύει.

Ιορδανικές αποστάσεις και ιρανικές "κορόνες"

Ο Ιορδανός μονάρχης Χουσεϊν επιχείρησε χτες να τηρήσει "αποστάσεις" από την αμερικανική πολιτική, λέγοντας ότι δε θα επιτρέψει σε κανέναν να αναμειχθεί στις υποθέσεις του Ιράκ και ότι το αμερικανικό αίτημα για ανάπτυξη αεροπορικών δυνάμεων με ορμητήριο σε ιορδανικό έδαφος δεν έγινε δεκτό, επιχειρώντας να αποφύγει την κατακραυγή του αραβικού κόσμου.

Από την πλευρά της η Τεχεράνη εξέδωσε σειρά ανακοινώσεων, με τις οποίες, πρώτον, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι "ενέκριναν" την ιρακινή επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ, δεύτερον, αρνήθηκε ότι παρείχε υποστήριξη στην Πατριωτική Ενωση του Τζαλάλ Ταλαμπανί και τρίτον, υποστήριξε ότι η ιρανική προσπάθεια για αποκατάσταση της ειρήνης στην περιφέρεια "θα αποδυναμώσει" την αμερικανική διπλωματία.

Η ηρεμία στο Βόρειο Ιράκ μόνο επιφανειακή είναι: Οι δύο αντίπαλες οργανώσεις, το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα και η Πατριωτική Ενωση, εξακολουθούν να βρίσκονται σε ετοιμότητα για πιθανές νέες συγκρούσεις. Και χτες, στη σύγκρουσή τους απείλησε να εμπλακεί και το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ) της Τουρκίας, με μια δήλωση του ηγέτη του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Ο "Απο", όπως είναι γνωστός, είπε πως αν το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του Ιράκ σκοτώσει στελέχη της Πατριωτικής Ενωσης τα οποία κρατά - μεταξύ άλλων, κατά πληροφορίες, κρατά και τη γυναίκα του Ταλαμπανί - θα αναμειχθεί ενεργά.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κουρδιστάν Ιράκ

Στην Αθήνα, τις δολοφονίες εκατοντάδων γυναικόπαιδων στο ιρακινό Κουρδιστάν από τις δυνάμεις ασφαλείας του Σαντάμ Χουσεϊν κατήγγειλε με χτεσινή του ανακοίνωση το ελληνικό παράρτημα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κουρδιστάν Ιράκ, διαπιστώνοντας παράλληλα ότι "οι συμμαχικές δυνάμεις μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει ξεκάθαρη θέση επ' αυτών των παραβιάσεων και παραμένουν σιωπηλές, όπως πάντα".

"Μέχρι σήμερα" - αναφέρεται στην ανακοίνωση - "ζούσαμε με την ελπίδα ότι η απόφαση υπ' αριθμόν 688 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα εξασφαλίσει την πλήρη ασφάλεια του κουρδικού λαού στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Ομως οι στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας και αργότερα του Ιράν και τώρα ο ιρακινός στρατός με διάφορες δικαιολογίες μπήκαν και συνεχίζουν να μπαίνουν στα εδάφη του Κουρδιστάν και συγχρόνως παραβιάζουν τους όρους της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών".

Το ΚΚ Κουρδιστάν Ιράκ καταλήγει με την καταδίκη "του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και των συμμάχων του, που δε σεβάστηκαν την απόφαση 688 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προστατεύει το Κουρδιστάν του Ιράκ από την εισβολή του φασιστικού καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν".

Η πετρελαϊκή αγορά

Σημαντικές αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς χρηματαγορές, εξαιτίας της κρίσης στο Ιράκ, παρατηρήθηκαν χτες: Λίγες ώρες μετά το άνοιγμα του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, η άνοδος ήταν 70 σεντς και συνεχίστηκε. Επιπλέον, η πιθανολογούμενη απόφαση του ΟΗΕ, αν εγκριθεί η πρόταση του Γενικού του Γραμματέα, Μπούτρος Γκάλι, να ανασταλεί η πώληση περιορισμένων ποσοτήτων πετρελαίου, λόγω της κρίσης, αναμένεται να εκτινάξει τις τιμές ακόμη πιο ψηλά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ