ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Υποσχέσεις για "ίδιες και χειρότερες μέρες"

Η προεκλογική περιοδεία των ανοιχτών προκλήσεων κατά της νοημοσύνης των εργαζόμενων εκ μέρους του Κ. Σημίτη ολοκληρώθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη, με την καθιερωμένη συνέντευξη του πρωθυπουργού στα πλαίσια της ΔΕΘ, όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έταξε ότι θα "συγκλίνουν" με την ΕΕ και τα 2.000.000 των Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του απεσταλμένου μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ).-

Με μια συνέντευξη - επιστέγασμα του τριήμερου ψεύδους στο οποίο επιδόθηκε για προεκλογικούς λόγους, ολοκληρώθηκε χτες η παρουσία του πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα, με αφορμή την 61η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Ο Κ. Σημίτης, αφού δε δίστασε να επαναλάβει ότι η κυβέρνησή του αποτελεί στήριγμα για τους εργαζόμενους, στους οποίους έχει παράσχει πραγματικές μισθολογικές αυξήσεις (!) και αφού έφτασε στο σημείο να μιλήσει για σύσταση 150.000 νέων θέσεων εργασίας (!) επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισε: "Θα συνεχίσουμε την ίδια πολιτική",εφόσον το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές της 22 Σεπτέμβρη. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι ενδεχόμενη νίκη του κόμματός του, θα αξιοποιηθεί για την όλο και μεγαλύτερη πρόσδεση της χώρας στο άρμα της εξάρτησης, καθώς όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής έχουν παραδοθεί "πακέτο" στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ και των Βρυξελλών.

"Θα συνεχίσουμε την ίδια πολιτική"

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για "θετικά" αποτελέσματα στον τομέα της οικονομικής πολιτικής. Χωρίς ενδοιασμό δήλωσε ότι "θα συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε μέχρι σήμερα",ενώ σε μια προσπάθεια απόκρυψης των πραγματικών προθέσεων της κυβέρνησης, ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται να λάβει νέα μέτρα και να προχωρήσει στην επιβολή νέων φόρων μετά τις εκλογές. Ωστόσο, σε σχετική ερώτηση για το πώς θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα "σύγκλισης", σύμφωνα με το οποίο το 1997 απαιτούνται επιπλέον έσοδα της τάξης των 900 δισ. δραχμών, ο Κ. Σημίτης δεν υπήρξε καθόλου πειστικός όσον αφορά τις υποσχέσεις του για μη φορολογική επιδρομή. Περιορίστηκε να πει ότι ο προϋπολογισμός του 1997 θα συνταχθεί "χωρίς προβλήματα", όπως και οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί, ενώ προσπάθησε να διαψεύσει ότι βρίσκονται στα σκαριά σχέδια για αναπροσαρμογή των φορολογικών κλιμάκων. Ο πρωθυπουργός δε δίστασε να επαναλάβει ότι στο στόχαστρο του κόμματός του βρίσκονται μια σειρά φοροαπαλλαγές, ενώ δήλωσε ανήξερος για σχετικές προετοιμασίες με στόχο το ξεπούλημα του 17% των μετοχών του ΟΤΕ σε Αμερικανούς κεφαλαιούχους. Επίσης δεν εξήγησε ποιος θα κληθεί να καταβάλει τα βάρη αρκετών τρισ. δραχμών, με πρόσχημα την αμυντική θωράκιση της χώρας, και περιορίστηκε να πει ότι ο εξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων θα γίνει αφού ληφθεί υπόψη η ανάγκη της άμυνας της χώρας και, δευτερευόντως, η αντοχή της οικονομίας.

Προκλήσεις και ψέματα

Ομως ο Κ. Σημίτης δεν έπαψε και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου να προκαλεί τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Για μια ακόμη φορά επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του δημιούργησε 150.000 νέες θέσεις εργασίας και εμφάνισε ως "φιλολαϊκό - εκσυγχρονιστικό" μέτρο το νομοσχέδιο Γιαννόπουλου, το οποίο στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας... επιδοτεί τους βιομηχάνους. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός δεν αισθάνθηκε την ανάγκη, όχι να ανασκευάσει, αλλά να διασκεδάσει - έστω - τις εντυπώσεις από τις επανειλημμένες δηλώσεις του υπουργού των Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες το 80% των Ελλήνων "ευημερεί" και "καταναλώνει με χυδαίο και προκλητικό τρόπο"! Σε σχετική ερώτηση του "Ρ", ο πρωθυπουργός απέδωσε τις απειλές κατά του ελληνικού λαού στο "λιτό" (!) τρόπο ζωής του υπουργού Οικονομικών, ενώ παραποιώντας την πραγματικότητα ισχυρίστηκε ότι οι παραπάνω αναφορές στόχευαν στη στηλίτευση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Λες και το 80% του ελληνικού λαού είναι αυτό που φοροδιαφεύγει και παραοικονομεί και όχι αυτό που υποφέρει...Πάντως δεν παρέλειψε να δεσμευτεί ότι με την ΕΕ θα "συγκλίνουν" και τα 2.000.000 των Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (!) ενώ στις αναφορές για επιλεκτική σχέση του με τα μεγάλα συμφέροντα, κάλεσε τους επικριτές του να εμφανίσουν στοιχεία, χαρακτηρίζοντάς τους "συκοφάντες".

Στον αστερισμό τωνΗΠΑ και της ΕΕ

Οσον αφορά τον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ο Κ. Σημίτης έστειλε μήνυμα προς τους "συμμάχους" ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει την πειθήνια εκτέλεση των υποδείξεών τους, ενώ παράλληλα προσδιόρισε ότι η πολιτική του κόμματός του δεν πρόκειται να πάψει να θέτει τα λεγόμενα εθνικά θέματα στην προκρούστεια κλίνη των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Ισχυρίστηκε ότι η "εκστρατεία ενημέρωσης" της κυβέρνησης προς ΗΠΑ και ΕΕ έχει δημιουργήσει... δυσπιστία των "συμμάχων" απέναντι στην Τουρκία, έχει... "ενισχύσει" την ελληνική θέση ενώ, στο πλαίσιο της συνηθισμένης ζητιανιάς προς τις ΗΠΑ να επιλέξουν την Ελλάδα ως προκεχωρημένο φυλάκιο για τα σχέδιά τους, ζήτησε από τους Αμερικάνους "να εκτιμήσουν την κατάσταση με άλλο τρόπο".Συνεχίζοντας δήλωσε ότι η Τουρκία ασκεί αποσταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή και ανέφερε ότι "δεν τίθεται θέμα χρηματοδότησης της Αγκυρας από την ΕΕ". Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του κόμματός του, ξεκαθάρισε ότι "θα συνεχίσουμε εντατικά τη διπλωματική προσπάθεια σε ΕΕ, ΟΗΕ και όπου αλλού χρειαστεί" για την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού. Επανέλαβε δε ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για την Ελλάδα η επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια και θα το ασκήσει όταν κρίνει σκόπιμο.

Παράλληλα σημείωσε ότι σε επιστολή του προς τον Μπ. Κλίντον - με αφορμή τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και πρόσχημα την προστασία των τουρκικών συνόρων - κάνει λόγο για παράβαση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και είπε ότι τα συνοριακά ζητήματα της Τουρκίας έχουν λυθεί με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Οσον αφορά δε το θέμα των Σκοπίων είπε ότι θα χρειαστεί χρόνος και αναμονή των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων. Ερωτώμενος αν τελεί εν γνώσει αμερικανικών πρωτοβουλιών για τα ελληνοτουρκικά, είπε ότι δε γνωρίζει κάτι συγκεκριμένο, αλλά αναμένει μετά τις αμερικανικές εκλογές οι ΗΠΑ να αναπτύξουν δραστηριότητα "για διάφορα θέματα που τις αφορούν"...

Ας σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός σε μια, ατυχή μάλλον, αποστροφή, ανέφερε ότι "η συμβίωση με τους Τούρκους στην περιοχή, στο Αιγαίο και την Κύπρο έχει δυσκολίες και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε", ρίχνοντας έτσι νερό στο μύλο όλων όσοι υποστηρίζουν την οριστική διχοτόμηση της Μεγαλονήσου, με το επιχείρημα της μη δυνατότητας συμβίωσης των δυο κοινοτήτων.

Κεντροαριστερά σχέδια και επιθέσεις

Μιλώντας για τις εκλογές δήλωσε σίγουρος για τη νίκη και την αυτοδυναμία του κόμματός του, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ για "θέατρο" και "εντυπωσιοθηρία". Αισθητή ήταν η ανοιχτή επίθεση κατά του ΔΗΚΚΙ και του Δ. Τσοβόλα,τον οποίο κατηγόρησε για εξ αντικειμένου τακτική διάσπασης της "δημοκρατικής παράταξης" σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η διαρροή ψηφοφόρων προς τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ. Οπως είπε, ανεξάρτητα από τις υποκειμενικές προθέσεις, το ΔΗΚΚΙ "αντικειμενικά ενισχύει την άλλη παράταξη".Οσο για τα "κεντροαριστερά" σχέδια του πρωθυπουργού, άφησε να διαφανεί ότι ο ΣΥΝ και τα πρόσωπα του εν λόγω χώρου, θα κληθούν να παίξουν ρόλο δεκανικιού του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές.Δήλωσε, επίσης, ότι θα υπάρξει μια μόνο τηλεοπτική συνάντηση στην τηλεόραση με τον Μ. Εβερτ, σύμφωνα με τους όρους και τους κανόνες που υπάρχουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες κατά τις προεκλογικές αναμετρήσεις. Οσο για το ενδεχόμενο να χάσει τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ και τι πρόκειται ο ίδιος να πράξει, ο Κ. Σημίτης δήλωσε πως έχει εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τρία χρόνια και κατέληξε ότι δε θα πάψει να αναλαμβάνει το βάρος των ευθυνών του, όπως και στο παρελθόν.. Τέλος, είπε ότι δεν είναι δεξιός...

Το μέγεθος του "γλειψίματος"

Ούτε προεκλογικά δεν τολμά ο Κ. Σημίτης να δηλώσει ότι άσκησε ή θα ασκήσει "εθνικά υπερήφανη" εξωτερική πολιτική. Σε τέτοιο σημείο έχει φτάσει η εθελοδουλία του και το "γλείψιμό" του στους Αμερικανούς που προκαλεί αποστροφή και αηδία σε οποιοδήποτε πατριώτη.

Ιδού τι δήλωσε ο Κ. Σημίτης στην "Καθημερινή της Κυριακής", απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το "ευχαριστώ", που είπε στις ΗΠΑ για τη βοήθεια που μας πρόσφεραν στην κρίση των Ιμια: "Στην κρίση των Ιμια, οι ΗΠΑ διαδραμάτισαν ένα σημαντικό ρόλο εκτόνωσης της κρίσης και αποφυγής θερμού επεισοδίου (!). Η στάση αυτή της αμερικανικής κυβέρνησης υπήρξε αντίθετη με τις επιδιώξεις της Τουρκίας, που ήθελε να σύρει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις (!!). Γνωρίζετε, εξάλλου, ότι οι ΗΠΑ με ανακοινώσεις τους, έχουν υποστηρίξει τις ελληνικές απόψεις στην κρίση των Ιμια, υπογραμμίζοντας ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα πρέπει να διέπονται από το Διεθνές Δίκαιο".

***

Τόσα πολλά χοντρά ψέματα σε λίγες σειρές.

  • Η Τουρκία είναι αυτή που θέλει να σύρει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις ή οι Αμερικάνοι - και η ΕΕ - και μάλιστα για θέμα κυριαρχίας του Αιγαίου, αλλά και για το Κυπριακό;
  • Ξεχνάει ο πρωθυπουργός ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι αμερικανικής έμπνευσης και τυχόν εφαρμογή τους θα αλλάξει άρδην το καθεστώς κυριαρχίας στο Αιγαίο και θα το μετατρέψει σε "αμερικανική θάλασσα";
  • Η κυβέρνηση Σημίτη δεν ήταν εκείνη που αμέσως μετά τα Ιμια προχώρησε σε διάλογο με την Τουρκία και μάλιστα σε ανώτερο επίπεδο, μεταξύ υπουργών Εξωτερικών;
  • Μήπως η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις, όταν αρνείται επίμονα - και ούτε μέχρι σήμερα το έχει κάνει - να αναγνωρίσει την ελληνική κυριαρχία στα Ιμια και σε άλλες βραχονησίδες και νησάκια;

***

Το χειρότερο είναι ότι αμέσως μετά τις εκλογές η κυβέρνηση Σημίτη ετοιμάζεται, όπως διατυμπανίζει ο διεθνής Τύπος, να συναινέσει στο κλείσιμο εθνικών θεμάτων σε βάρος των εθνικών συμφερόντων, αρχίζοντας από το Κυπριακό.

Η κυβέρνηση Σημίτη - όπως βέβαια και αυτή του Μ. Εβερτ - είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, για να της εμπιστευτούμε την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να νομιμοποιήσουν με την ψήφος τους μια πολιτική ξεπουλήματος των εθνικών συμφερόντων για χάρη των Αμερικανών.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα η Αλ. Παπαρήγα

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα επισκεφθεί σήμερα και αύριο τη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα

  • Στις 10.30 π.μ. θα επισκεφθεί τα γραφεία της Διοίκησης της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης και τους εκθετήριους χώρους.
  • Στη 1 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα Τύπου της ΕΣΗΕΜΘ.
  • Στις 5 μ.μ. θα συναντηθεί με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας.Η συνάντηση που γίνεται μετά από αίτημα του ΣΒΒΕ θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του στην πλατεία Μοριχόβου.
  • Στις 6.30 μ.μ. θα επισκεφθεί το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και θα συναντηθεί με τη διεύθυνση και το προσωπικό.
  • Στις 7.30 μ.μ. θα περιοδεύσει στον Δήμο Πολίχνης.
  • Στις 9 μ.μ. θα είναι στον Δήμο Εύοσμου και θα χαιρετίσει στην προεκλογική συγκέντρωση της ΚΟ Εύοσμου του ΚΚΕ.

Αύριο

  • Στις 8.30 π.μ. θα επισκεφθεί το εργοστάσιο της GOODYEAR που είναι αποκλεισμένο από τους απολυμένους εργάτες του και θα συναντηθεί με τη διοίκηση του σωματείου και τους εργαζόμενους.
  • Στις 10 π.μ. θα επισκεφθεί το εργοστάσιο της ΕΚΟ και θα συναντηθεί με το σωματείο. Θα ακολουθήσει συγκέντρωση εργαζομένων και ομιλία της Αλ. Παπαρήγα.
  • Στις 12 το μεσημέρι θα επισκεφθεί το ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΕΙΟ και θα συναντηθεί με το σωματείο και τους εργαζόμενους.
  • Στις 3.30 μ.μ. θα δώσει συνέντευξη στην ΕΤ-3 στην εκπομπή "Για μια Τρίτη ματιά", με τον δημοσιογράφο Κ. Μπλιάτκα.
  • Στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Κιλκίς.
  • Στις 10 μ.μ. θα δώσει συνέντευξη στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV-100 με τους δημοσιογράφους Αντ. Οραήλογλου και Κ. Γκιουλέκα.
Εξι λόγοι που οι Χανιώτες ψηφίζουν ΚΚΕ

Του Τηλέμαχου ΔΗΜΟΥΛΑ*

ΠΡΩΤΟΣ ΛΟΓΟΣ: Γιατί τα άλλα κόμματα και ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ, που στήριξαν πάνω του μεγάλες ελπίδες, ακολούθησε τέτοια αντιλαϊκή πολιτική, που τους διέψευσε, τους αγανάκτησε, τους πρόδωσε και τους αναγκάζει να αναμασάνε επιχειρήματα που ούτε οι ίδιοι δεν τα πιστεύουν. Είναι πολλοί αυτοί που δεν αντέχουν να αντικαταστήσουν το σύνθημα "Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Νοέμβρης", με το σύνθημα "Εμπρός στο δρόμο που χάραξαν οι Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ"!

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ: Γιατί ξέρουν ότι από αυτές τις εκλογές όποια κυβέρνηση προκύψει, είτε αυτοδύναμη, είτε συνεργασίας κεντροαριστερών ή κεντροδεξιών σεναρίων, έχει προδιαγεγραμμένη την πορεία που θα ακολουθήσει, από το πρόγραμμα "σύγκλισης". Πορεία με σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και δε θέλουν με την ψήφο τους να γίνουν συνένοχοι στη χειροτέρευση της ζωής τους.ΤΡΙΤΟΣ ΛΟΓΟΣ: Γιατί δεν ξεγελιούνται εύκολα από διάφορες θεωρίες περί "ενίσχυσης των μικρών κομμάτων για να χτυπηθεί ο δικομματισμός", όταν τις λένε κόμματα, όπως η ΠΟΛ. ΑΝ., ο ΣΥΝ, το ΔΗΚΚΙ, τα οποία είναι έτοιμα την άλλη μέρα των εκλογών να εξαργυρώσουν τις ψήφους που θα πάρουν με κυβερνητικές καρέκλες ή άλλα ανταλλάγματα, χωρίς να αλλάξει ρότα το καράβι της πολιτικής από το δρόμο του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΛΟΓΟΣ: Γιατί αναγνωρίζουν στο ΚΚΕ ότι είναι το μόνο κόμμα που τους μίλησε στη γλώσσα της αλήθειας. Το κόμμα που προειδοποίησε για την αντιλαϊκή καταιγίδα που ερχόταν και το πριόνισμα των συνειδήσεων που γίνονταν όλα τα χρόνια, προκειμένου να σκύψουν το κεφάλι, να υποστείλουν τις σημαίες του αγώνα, να τους κάνουν να πιστέψουν ότι είναι ανήμποροι να αντιδράσουν.

ΠΕΜΠΤΟΣ ΛΟΓΟΣ: Γιατί δεν τους ταιριάζουν τα πρότυπα της Ελλάδας του ραγιαδισμού, της μοιρολατρίας και της υποτέλειας. Δεν έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους, όσο υπάρχουν οι βάσεις στη Σούδα, οι πύραυλοι, τα ραντάρ και οι Αμερικανοί. Δε βολεύονται που βλέπουν τα αγροτικά τους προϊόντα να καταστρέφονται και να αγοράζουν τα εισαγόμενα, επειδή έτσι αποφάσισαν οι υπουργοί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πιο καλά τους ταιριάζει ο λόγος του ΚΚΕ και τα καλέσματά του για αντίσταση και αντεπίθεση, για ανυπόταχτη, υπερήφανη στάση του λαού και της νεολαίας.

ΕΚΤΟΣ ΛΟΓΟΣ: Γιατί, από την πείρα τους, έμαθαν ότι όσο είναι δυνατό το ΚΚΕ είναι δυνατός και ο λαός. Γιατί την ψήφο τους θα την κάνει ένα ακόμα λιθαράκι στην ενωμένη πάλη των εργατοϋπαλλήλων, των αγροτών, των ΕΒΕ, της νεολαίας, κόντρα στις πολυεθνικές και τους εμπόρους του πολέμου, για να μπει η Ελλάδα σε άλλη πορεία.

* Ο Τηλέμαχος Δημουλάς είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος βουλευτής στο Νομό Χανίων

Μεσιτικό γραφείο θέλουν τη Θεσσαλονίκη

Τρεις μέρες τώρα ο κ. Σημίτης λέει ωμά ψέματα στη Θεσσαλονίκη για την ανάπτυξη και την ανεργία

Σε δήλωσή της, σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε:

"Τρεις μέρες τώρα ο κ. Σημίτης, λέει ωμά ψέματα στη Θεσσαλονίκη, όσον αφορά τα στοιχεία που χρησιμοποιεί για την ανάπτυξη, για την ανεργία. Και βεβαίως καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ εύκολο το έργο του κ. Σημίτη, γιατί κυρίως έχει να αντιμετωπίσει, αυτό θέλει να κάνει, τα μεγάλα ψέματα, τα οποία επίσης λέει η ΝΔ, αλλά και να αντιμετωπίσει την ανώδυνη κριτική που ασκούν άλλα κόμματα στον κ. Σημίτη, που έχουν όμως συγγενικές θέσεις στη βασική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Σημίτης μίλησε για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε μια περιοχή που αποδεδειγμένα σήμερα έχει 17% ανεργία, πολύ μεγαλύτερη δηλαδή από το μέσο όρο ανεργία στην Ελλάδα. Σε μια περιοχή που έχουν κλείσει πάνω από χίλιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ η αγροτιά βρίσκεται σε κινητοποίηση κατά διαστήματα.

Οπωσδήποτε ο κ. Σημίτης είπε και μια μεγάλη αλήθεια. Οτι επιδιώκει να μετατρέψει την περιοχή της Θεσσαλονίκης, της Β. Ελλάδας, σε ένα τεράστιο μεσιτικό γραφείο όπου θα πρακτορεύει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών που βγάζουν τα κεφάλαιά τους μαζικά απ' την Ελλάδα, κάνουν επενδύσεις παραγωγικές στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια και την ίδια ώρα στέλνουν στη φτώχεια και την ανεργία δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους. Αυτό το όραμα του κ. Σημίτη δεν έχει καμιά σχέση με το όραμα των εργαζομένων που θέλουν φιλολαϊκή ανάπτυξη στην Ελλάδα, παραγωγική ανάπτυξη και ταυτόχρονα μια διαβαλκανική συνεργασία που δε στηρίζεται στο πλιάτσικο, αλλά σε μια αμοιβαία οικονομική συνεργασία που προάγει και τα συμφέροντα της ειρήνης, της σταθερότητας στην περιοχή, έναντι της αποσταθεροποίησης που προκαλεί συνεχώς η ΕΕ και οι ΗΠΑ, που ορισμένες χώρες τις έχουν μετατρέψει σε προτεκτοράτα".

Παραλειπόμενα

"Να φέρουν στοιχεία", ζήτησε ο πρωθυπουργός από εκείνους που τον κατηγορούν ότι είναι "ο άνθρωπος των μεγάλων συμφερόντων". Δεν ξέρουμε αν θα του πάει κανείς στοιχεία, αλλά μην μπερδευτεί και τα βάλει με τον άνθρωπο που τον προμηθεύει κάθε πρωί με τις εφημερίδες ή με εκείνους που του ανοίγουν τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Το "Εθνος" του μεγαλοεργολάβου κ. Μπόμπολα, "Τα Νέα" του μεγαλοσχήμονα κ. Λαμπράκη, ο "Φλας" του κ. Κόκκαλη, το "ΜΕGΑ" του κ. Βαρδινογιάννη κτλ. που τον στηρίζουν - όπως τον στηρίζουν - με το αζημίωτο, βέβαια, δε συνιστούν καμία απόδειξη. Ενδειξη, αποτελούν. Απλή ένδειξη...

***

Τώρα αν κάποιος κάνει λόγο για εκείνες τις χαριστικές ρυθμίσεις προς το Μέγαρο Μουσικής, για τη μη είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών των Βαρδινογιάννη και Λάτση ύψους 200 δισ. δραχμών, για τα μεγάλα έργα όπου δε λείπουν τα ονόματα του κ. Μπόμπολα και των συν αυτώ, για τις επιλεκτικές συμφωνίες με τους εγχώριους μεγαλοκεφαλαιούχους κτλ. τότε, δεν μπορεί. Για ...κακοήθεια θα πρόκειται.

***

Πολύ ωραία τα είπε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Ποιος νομίζει ότι οι Ελληνες δεν περνάνε καλά; Ακόμα κι αν αυτούς τους άπιστους Θωμάδες δεν τους έχει πείσει ο υπουργός Οικονομικών, που κατακεραυνώνει το 80% του ελληνικού λαού, που "ευημερεί" και "καταναλώνει με προκλητικό και χυδαίο τρόπο", ο Κ. Σημίτης τα ...κατάφερε. Επί τρεις μέρες στη συμπρωτεύουσα, όπου στεκόταν, αράδιαζε "θετικούς" δείκτες της οικονομίας. Συμπέρασμα: Οπου ακούς πολλούς δείκτες, κράτα μικρό καλάθι...

***

"Είστε δεξιός;", ρωτήθηκε χτες ο Κ. Σημίτης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Και εκείνος απεφάνθη ότι στις μέρες μας γίνεται πολλή συζήτηση για το τι είναι Αριστερά και το τι είναι Δεξιά... Καλά. Μέχρι να αντιληφθεί τη διαφορά, ας ασχοληθεί με άκρως προοδευτικά ζητήματα, όπως το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων, οι επιδοτήσεις των βιομηχάνων στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας, τα "ευχαριστώ" στις ΗΠΑ και άλλα "κεντροαριστερά" επιτεύγματα.

***

Τι θα γίνει με τα 2.000.000 άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Και εκείνος ήταν ανένδοτος: Και αυτούς θα τους "συγκλίνουμε" με το Μάαστριχτ, είπε! Αυτό θα πει "κοινωνική ευαισθησία". Σχεδόν ταυτόσημη με την ιαχή "όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω"...

Συζητήσεις στην τηλεόραση

Σήμερα στις 11 μ.μ. στο MEGA στην εκπομπή το "Το Μήλο της Εριδος", με τον Παύλο Τσίμα, με θέμα την "Οικονομία", συμμετέχει ο Γ. Θεωνάς.

Στην ΕΤ-1 στις 10 μ.μ. στην εκπομπή "Διά ταύτα", με τον Μπ. Παπαναγιώτου και θέματα "Εφ' όλης της ύλης", συμμετέχει ο Γερ. Αραβανής.Στην ΕΤ-2 στις 10 μ.μ. στην εκπομπή που πραγματοποιείται στα πλαίσια των αποφάσεων της Διακομματικής θα συμμετέχει ο Ορ. Κολοζώφ,με θέμα συζήτησης την "Εξωτερική πολιτική".

Στο TELE CITY στις 2.30 μ.μ. με τον Β. Παπαδόπουλο και θέμα το "Δημογραφικό" θα συμμετέχει η Β. Νικολαϊδου.

Στο TELE CITY στις 9 μ.μ. με τον Χ. Καλούδη και θέμα τα "Εθνικά" θα συμμετέχει ο Μπ. Αγγουράκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ