ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με "θα" δε στηρίζεται η Εύβοια

Αν είναι δυνατόν! Ακόμα και στην Εύβοια δε δίστασε ο πρωθυπουργός να μιλήσει για "νέες θέσεις εργασίας" που έφτιαξε και που... "θα" φτιάξει και στο μέλλον το κόμμα του, αν αναδειχτεί ξανά στην κυβερνητική εξουσία! Τα είπε αυτά εκεί που ο οδοστρωτήρας της αποβιομηχάνισης δεν άφησε τίποτα όρθιο. Εκεί που ο δείκτης της ανεργίας "χτύπησε" μέχρι και 75%. Εκεί που ερήμωσαν χωριά και καταστράφηκαν εν ψυχρώ τεράστιοι οικονομικοί πνεύμονες. Τα είπε απευθυνόμενος σε 22.000 επισήμως άνεργους, στους απολυμένους εργάτες 15 επιχειρήσεων που έβαλαν "λουκέτο" επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ και επί των ημερών της ΝΔ! Τα είπε απευθυνόμενος στους 3.500 πρώην εργαζόμενους στα μεταλλεία Σκαλιστήρη και Παπαστρατή! Σε 4.000 νέους άνεργους που στερούνται ακόμα και της ελπίδας για δουλιά!

Δεν είναι απλώς δημαγωγοί. Είναι εντελώς αδίστακτοι. Με τα "θα", όμως, δεν μπορεί να συνέλθει ο τόπος. Πολύ περισσότερο, που οι κάτοικοι τα ακούνε χρόνια τώρα και ενώ η καταστροφή βιομηχανικών μονάδων έχει πάρει χαρακτηριστικά παραγωγικής ερήμωσης. Τα... αντίδοτα των σεμιναρίων και η κατασπατάληση κονδυλίων για "επανακατάρτιση" και... επανειδίκευση μεταλλωρύχων σε ανθοκηπουρούς, είναι μέτρα που αποδεικνύονται "ασπιρίνες" για "καρκινοπαθείς" και που ένα και μοναδικό στόχο έχουν: Να κλείσουν προσωρινά κάποια μάτια και να υφαρπάσουν την ψήφο ανθρώπων που έχουν οδηγήσει στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης.

Το κακό παραέγινε! Το αντιλαμβάνεται αυτό ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που, ιδιαίτερα στη Βορειοκεντρική Εύβοια, αντιμετωπίζει αυτές τις μέρες τους "παράξενους επισκέπτες" του δικομματισμού τουλάχιστον με καχυποψία. Δεν αρκεί, όμως, αυτό. Το βήμα επιβάλλεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή με την ενίσχυση των δυνάμεων του ΚΚΕ. Του μόνου κόμματος που όλα τα χρόνια των πρασινογάλαζων πολιτικών λιτότητας, αποβιομηχάνισης και ανεργίας στάθηκε στο πλευρό τους, στήριξε τις κινητοποιήσεις τους και πρόβαλλε συνολική πρόταση για την ανάπτυξη της Εύβοιας.

Αν και η Εύβοια δεν είχε στην προηγούμενη Βουλή κομμουνιστή βουλευτή, τα προβλήματα της περιοχής και των κατοίκων της έφτασαν στο εθνικό Κοινοβούλιο με 60 συνολικά αναφορές, ερωτήσεις και επερωτήσεις. Σήμερα ψήφος στο ΚΚΕ, σημαίνει ψήφο υπέρ της παραγωγικής ανάπτυξης του νομού με αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών του πηγών, την ενίσχυση της κτηνοτροφίας, την τουριστική αξιοποίηση κλπ. Ψήφος στις δυνάμεις του δικομματισμού, σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη παραγωγική ερήμωση, πιο εκτεταμένη ανεργία, πιο σκληρή λιτότητα. Οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι της Εύβοιας έχουν κάθε λόγο να γυρίσουν την πλάτη στο δικομματισμό. Το ίδιο και οι αγρότες του νομού που εμπαίζονται άγρια. Το ίδιο και οι επαγγελματοβιοτέχνες που πληρώνουν και αυτοί ακριβά τη μείωση των λαϊκών εισοδημάτων, αλλά και την επέλαση των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών μεγαθηρίων.

Π.

Πολύμορφο σκάνδαλο ΟΑΕΔ - ΜΙΝΕΡΒΑ!

ο ΟΑΕΔ ανέλαβε την πριμοδότηση των απολύσεων του τακτικού προσωπικού της πολυεθνικής και την αντικατάστασή του με συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και ωρομισθίους!

Την ενεργή στήριξη των αντεργατικών σχεδίων των πολυεθνικών αναλαμβάνει ο ΟΑΕΔ,επιδοτώντας μαζικές απολύσεις και διευκολύνοντας την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στην κατεύθυνση της γενικευμένης επιβολής της μερικής απασχόλησης.Δείγμα γραφής του "εκσυγχρονισμένου" προσώπου του ΟΑΕΔ, το πολύμορφο σκάνδαλο που έλαβε χώρα στην περίπτωση της ελαιουργικής επιχείρησης ΜΙΝΕΡΒΑ - θυγατρική της αγγλικής πολυεθνικής PATERSON ZOCHONIS PLC - η οποία απόλυσε 153 εργαζόμενους, προσφέροντάς τους σαν κίνητρο την επιδότηση για ένα χρόνο απ' τον ΟΑΕΔ σε ποσοστό 70% του συνολικού μισθού τους και τους αντικατέστησε με συμβασιούχους ορισμένου χρόνου.

Η εταιρία προχώρησε σε μετεγκατάσταση του εργοστασίου της, από το Μοσχάτο στο Σχηματάρι και σε εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού της εξοπλισμού, αξιοποιώντας τις επιδοτήσεις που της προσφέρει ο αναπτυξιακός νόμος. Ταυτόχρονα έθεσε σε εφαρμογή πρόγραμμα "οικειοθελών" απολύσεων, προσφέροντας σαν κίνητρα την αποζημίωση που δικαιούνταν, το ποσό των 5 εκατ. δραχμών στον καθένα και επιπλέον επιδότηση των απολυμένων για ένα χρόνο απ' τον ΟΑΕΔ, ο οποίος θα τους καταβάλλει μηνιαίως το 70% των συνολικών αποδοχών που έπαιρναν (συνυπολογιζόμενα και τα κάθε είδους επιδόματα).

Την ίδια στιγμή που το κράτος αναλαμβάνει να επιδοτήσει τις επενδύσεις της πολυεθνικής και ο ΟΑΕΔ τις μαζικές απολύσεις, η εταιρία στο νέο εργοστάσιο στο οποίο ήδη έχει μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της, προσλαμβάνει νέους εργαζόμενους με συμβάσεις δυο - τριών μηνών, μιας βδομάδας, ακόμα και ωρομίσθιους!

Από τους 180 εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου, που απασχολούσε, σήμερα εργάζονται στο τμήμα υδρογόνωσης μόλις 27 και αυτό γιατί η μετεγκατάσταση του συγκεκριμένου τμήματος στο νέο εργοστάσιο δεν έχει ολοκληρωθεί.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η συγκεκριμένη εταιρία κατέχει τη δεύτερη θέση στον κλάδο των ελαιουργικών επιχειρήσεων και το 1995 σημείωσε πωλήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό ύψους 16.706 εκατ. δραχμές και είχε καθαρά κέρδη 161 εκατ. δραχμές.

ΜΕΤΡΟ
Από την "επομένη" τα πανωπροίκια!
  • Επιβεβαιώνεται η υποχώρηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στους εκβιασμούς της "Ολυμπιακό Μετρό"
  • Ομως, λόγω πολιτικού κόστους, μετατίθενται για μετά τις εκλογές οι αποφάσεις
  • Συνεχίστηκαν και χτες οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Επ' αόριστον "πάγωμα" των εργασιών κατασκευής του μετρό Αθήνας προέβλεψε χτες - σε συνάντηση με συνδικαλιστές οικοδόμους - ο Ν. Σίμας,εκπρόσωπος της κατασκευάστριας κοινοπραξίας "Ολυμπιακό Μετρό".Δήλωσε συγκεκριμένα πως θα χρειαστούν 4 - 5 μήνες συζητήσεων για τον τρόπο που θα συνεχιστούν οι κύριες εργασίες διάνοιξης σήραγγας (!), επιβεβαιώνοντας έτσι το χτεσινό μας δημοσίευμα πως οι μετροπόντικες αποτελούν πλέον παρελθόν.Στο μεταξύ η κυβέρνηση και ειδικότερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης,που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, κάνουν αποδεκτές τις επαίσχυντες αξιώσεις της κοινοπραξίας για πανωπροίκι δισεκατομμυρίων, μεταθέτουν τις τελικές αποφάσεις για μετά τις εκλογές!

"Δε θα πάρω προεκλογικά το κόστος",φέρεται να είπε ο υπουργός, κάτι που έμμεσα επιβεβαίωσε χτες και ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας, λέγοντας ότι έχουν βρεθεί "λύσεις" σε ορισμένα ζητήματα, αλλά "κανένας δε δέχεται να βάλει υπογραφή πριν τις εκλογές"!

Επίσης σημείωσε πως για τις κύριες εργασίες, δηλαδή, τη διάνοιξη της σήραγγας, δεν έχουν βρεθεί οριστικές "λύσεις" και ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για 4 - 5 μήνες... Μάλιστα αρνήθηκε την ανάκληση των διαθεσιμοτήτων λέγοντας πως θα γίνουν κυλιόμενες...

Δημόσιο και κοινοπραξία εκτιμούν τώρα ότι οι μετροπόντικες δεν είναι κατάλληλη μέθοδος και προκρίνουν συμβατικές μεθόδους (απλά μηχανήματα), πάνω στις οποίες κινούνται οι διαπραγματεύσεις. Η επιλογή αυτή θα σημάνει επιπλέον κόστος πάνω από 300 δισ. δραχμές και φυσικά και άλλες πολύμηνες καθυστερήσεις.

Στο μεταξύ κυβέρνηση και "Αττικό Μετρό" (δημόσια εταιρία που επιβλέπει το έργο) τηρούν "σιγήν ιχθύος" για το όλο πρόβλημα, καθώς οι ευθύνες τους για τη "διάτρητη" αναθεωρημένη σύμβαση (την αρχική την είχε υπογράψει η κυβέρνηση της ΝΔ), που αποτελεί εύφορο έδαφος για την εκδήλωση των εκβιασμών της κοινοπραξίας, όπως και για τις λαθεμένες τεχνικές επιλογές, είναι τεράστιες.

Τετράωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι. Κατά τη διάρκεια των στάσεων προχώρησαν σε πικετοφορίες σε όλη την Αθήνα, μοιράζοντας ανακοινώσεις και ενημερώνοντας τον αθηναϊκό λαό για το όλο πρόβλημα.

Η προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου θα συνεχιστεί με διάφορες μορφές και τις επόμενες μέρες, ενώ αμέσως μετά τις εκλογές θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους με νέες και πιο δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Παράλληλα απευθύνουν κάλεσμα προς όλα τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της Αθήνας, να πάρουν θέση απέναντι στο πρόβλημα και να συμπαραταχτούν μαζί τους στον αγώνα, για να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο, χωρίς επιπλέον κόστος.

Ατύχημα στη ΣΙΓΚ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ .-

Εγκαύματα τρίτου βαθμού στο πρόσωπο και το σώμα υπέστη εργάτης στη γραμμή παραγωγής της λιπασματοβιομηχανίας Χημικές Βιομηχανίες Β. Ελλάδας (ΣΙΓΚ), όταν από διαρροή αντλίας διέρρευσε θειικό οξύ. Ο άτυχος εργάτης δέχτηκε το επικίνδυνο οξύ στο σώμα και το πρόσωπο, με αποτέλεσμα να πάθει σοβαρά εγκαύματα και να νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τον Χρήστο Κυπριτίδη,35 ετών, κάτοικο Θεσσαλονίκης, χειριστή παραγωγής. Το ατύχημα συνέβη τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας και προκλήθηκε όταν ο Κυπριτίδης προσπάθησε να ελέγξει τη γραμμή ανακυκλοφορίας αντλίας για πιθανές διαρροές. Σύμφωνα με το σωματείο των εργαζομένων, ενδεχομένως το ατύχημα να προκλήθηκε από έλλειψη μέτρων προστασίας, είτε από φθορές στον εξοπλισμό, αλλά εξετάζεται και η περίπτωση της ανθρώπινης αμέλειας.

Τρία χρόνια στο "περίμενε"

Στο "λαβύρινθο" της πτωχευτικής διαδικασίας, αλλά και των συνεχών ενστάσεων τραπεζών και δημοσίου, έχουν εμπλακεί οι 185 απολυμένοι της επιχείρησης "Κοτόπουλα Γέρακας",που περιμένουν εδώ και τρία χρόνια να πάρουν τα χρήματα (αποζημιώσεις - δεδουλευμένα) που τους οφείλει η επιχείρηση, ύψους 1 δισ. δραχμών.

Σύμφωνα με το νόμο οι εργαζόμενοι προηγούνται, ωστόσο κάθε φορά που γίνεται πλειστηριασμός κάποιου περιουσιακού στοιχείου της επιχείρησης, πάντα παρεμβαίνουν με δικαστικά μέσα τράπεζες και δημόσιο και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάρουν τα χρήματα.

Πριν δυο χρόνια περίπου, από πλειστηριασμούς ακινήτων και κινητών, ο σύνδικος που έχει οριστεί με βάση την πτωχευτική διαδικασία, συγκέντρωσε χρήματα ύψους 100 εκατ. δραχμών. Φυσικά αυτά δεν καλύπτουν παρά μόνο ένα μικρό τμήμα της συνολικής οφειλής προς τους εργαζόμενους, ενώ πριν λίγες μέρες άσκησε ανακοπή το δημόσιο και μια νέα μακρόχρονη διαδικασία μπαίνει μπροστά!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ