Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πολύμορφο σκάνδαλο ΟΑΕΔ - ΜΙΝΕΡΒΑ!

ο ΟΑΕΔ ανέλαβε την πριμοδότηση των απολύσεων του τακτικού προσωπικού της πολυεθνικής και την αντικατάστασή του με συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και ωρομισθίους!

Την ενεργή στήριξη των αντεργατικών σχεδίων των πολυεθνικών αναλαμβάνει ο ΟΑΕΔ,επιδοτώντας μαζικές απολύσεις και διευκολύνοντας την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στην κατεύθυνση της γενικευμένης επιβολής της μερικής απασχόλησης.Δείγμα γραφής του "εκσυγχρονισμένου" προσώπου του ΟΑΕΔ, το πολύμορφο σκάνδαλο που έλαβε χώρα στην περίπτωση της ελαιουργικής επιχείρησης ΜΙΝΕΡΒΑ - θυγατρική της αγγλικής πολυεθνικής PATERSON ZOCHONIS PLC - η οποία απόλυσε 153 εργαζόμενους, προσφέροντάς τους σαν κίνητρο την επιδότηση για ένα χρόνο απ' τον ΟΑΕΔ σε ποσοστό 70% του συνολικού μισθού τους και τους αντικατέστησε με συμβασιούχους ορισμένου χρόνου.

Η εταιρία προχώρησε σε μετεγκατάσταση του εργοστασίου της, από το Μοσχάτο στο Σχηματάρι και σε εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού της εξοπλισμού, αξιοποιώντας τις επιδοτήσεις που της προσφέρει ο αναπτυξιακός νόμος. Ταυτόχρονα έθεσε σε εφαρμογή πρόγραμμα "οικειοθελών" απολύσεων, προσφέροντας σαν κίνητρα την αποζημίωση που δικαιούνταν, το ποσό των 5 εκατ. δραχμών στον καθένα και επιπλέον επιδότηση των απολυμένων για ένα χρόνο απ' τον ΟΑΕΔ, ο οποίος θα τους καταβάλλει μηνιαίως το 70% των συνολικών αποδοχών που έπαιρναν (συνυπολογιζόμενα και τα κάθε είδους επιδόματα).

Την ίδια στιγμή που το κράτος αναλαμβάνει να επιδοτήσει τις επενδύσεις της πολυεθνικής και ο ΟΑΕΔ τις μαζικές απολύσεις, η εταιρία στο νέο εργοστάσιο στο οποίο ήδη έχει μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της, προσλαμβάνει νέους εργαζόμενους με συμβάσεις δυο - τριών μηνών, μιας βδομάδας, ακόμα και ωρομίσθιους!

Από τους 180 εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου, που απασχολούσε, σήμερα εργάζονται στο τμήμα υδρογόνωσης μόλις 27 και αυτό γιατί η μετεγκατάσταση του συγκεκριμένου τμήματος στο νέο εργοστάσιο δεν έχει ολοκληρωθεί.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η συγκεκριμένη εταιρία κατέχει τη δεύτερη θέση στον κλάδο των ελαιουργικών επιχειρήσεων και το 1995 σημείωσε πωλήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό ύψους 16.706 εκατ. δραχμές και είχε καθαρά κέρδη 161 εκατ. δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ