Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΡΟ
Από την "επομένη" τα πανωπροίκια!
  • Επιβεβαιώνεται η υποχώρηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στους εκβιασμούς της "Ολυμπιακό Μετρό"
  • Ομως, λόγω πολιτικού κόστους, μετατίθενται για μετά τις εκλογές οι αποφάσεις
  • Συνεχίστηκαν και χτες οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Επ' αόριστον "πάγωμα" των εργασιών κατασκευής του μετρό Αθήνας προέβλεψε χτες - σε συνάντηση με συνδικαλιστές οικοδόμους - ο Ν. Σίμας,εκπρόσωπος της κατασκευάστριας κοινοπραξίας "Ολυμπιακό Μετρό".Δήλωσε συγκεκριμένα πως θα χρειαστούν 4 - 5 μήνες συζητήσεων για τον τρόπο που θα συνεχιστούν οι κύριες εργασίες διάνοιξης σήραγγας (!), επιβεβαιώνοντας έτσι το χτεσινό μας δημοσίευμα πως οι μετροπόντικες αποτελούν πλέον παρελθόν.Στο μεταξύ η κυβέρνηση και ειδικότερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης,που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, κάνουν αποδεκτές τις επαίσχυντες αξιώσεις της κοινοπραξίας για πανωπροίκι δισεκατομμυρίων, μεταθέτουν τις τελικές αποφάσεις για μετά τις εκλογές!

"Δε θα πάρω προεκλογικά το κόστος",φέρεται να είπε ο υπουργός, κάτι που έμμεσα επιβεβαίωσε χτες και ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας, λέγοντας ότι έχουν βρεθεί "λύσεις" σε ορισμένα ζητήματα, αλλά "κανένας δε δέχεται να βάλει υπογραφή πριν τις εκλογές"!

Επίσης σημείωσε πως για τις κύριες εργασίες, δηλαδή, τη διάνοιξη της σήραγγας, δεν έχουν βρεθεί οριστικές "λύσεις" και ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για 4 - 5 μήνες... Μάλιστα αρνήθηκε την ανάκληση των διαθεσιμοτήτων λέγοντας πως θα γίνουν κυλιόμενες...

Δημόσιο και κοινοπραξία εκτιμούν τώρα ότι οι μετροπόντικες δεν είναι κατάλληλη μέθοδος και προκρίνουν συμβατικές μεθόδους (απλά μηχανήματα), πάνω στις οποίες κινούνται οι διαπραγματεύσεις. Η επιλογή αυτή θα σημάνει επιπλέον κόστος πάνω από 300 δισ. δραχμές και φυσικά και άλλες πολύμηνες καθυστερήσεις.

Στο μεταξύ κυβέρνηση και "Αττικό Μετρό" (δημόσια εταιρία που επιβλέπει το έργο) τηρούν "σιγήν ιχθύος" για το όλο πρόβλημα, καθώς οι ευθύνες τους για τη "διάτρητη" αναθεωρημένη σύμβαση (την αρχική την είχε υπογράψει η κυβέρνηση της ΝΔ), που αποτελεί εύφορο έδαφος για την εκδήλωση των εκβιασμών της κοινοπραξίας, όπως και για τις λαθεμένες τεχνικές επιλογές, είναι τεράστιες.

Τετράωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι. Κατά τη διάρκεια των στάσεων προχώρησαν σε πικετοφορίες σε όλη την Αθήνα, μοιράζοντας ανακοινώσεις και ενημερώνοντας τον αθηναϊκό λαό για το όλο πρόβλημα.

Η προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου θα συνεχιστεί με διάφορες μορφές και τις επόμενες μέρες, ενώ αμέσως μετά τις εκλογές θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους με νέες και πιο δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Παράλληλα απευθύνουν κάλεσμα προς όλα τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της Αθήνας, να πάρουν θέση απέναντι στο πρόβλημα και να συμπαραταχτούν μαζί τους στον αγώνα, για να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο, χωρίς επιπλέον κόστος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2013-09-05 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τον αγώνα οι εργάτες (2012-05-11 00:00:00.0)
Εντείνονται οι εργοδοτικές πιέσεις (2010-09-30 00:00:00.0)
«Πανωπροίκια» πριν ακόμη ξεκινήσουν τα έργα! (2000-03-28 00:00:00.0)
"Πιθανή"... η ασφάλεια του κτιρίου (1997-11-20 00:00:00.0)
Μετά τις σπηλιές και τα πηγάδια χάλασε κι ο "μετροπόντικας"! (1997-09-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ