ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ευχές και μηνύματα ενότητας

Μήνυμα εθνικής ενότητας απηύθυνε, χτες, στον ισραηλινό λαό με αφορμή την έναρξη του νέου εβραϊκού έτους, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανάχιου. Τις ευχές του μετέφερε στον Νετανάχιου και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ. Την ίδια στιγμή, ο Ντόρε Γκολντ, στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, μετέβη στο Αμμάν, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ιορδανό βασιλιά για το μέλλον της ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ενότητα και συνεργασία για τον ισραηλινό λαό ευχήθηκε με την ευκαιρία του νέου έτους ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου, στο μήνυμά του, αναφέρθηκε, για πρώτη φορά, και στον δολοφονημένο προκάτοχό του Γιτζάκ Ράμπιν και ευχήθηκε να μην επαναληφθούν ποτέ πια στην ιστορία της χώρας του τέτοια αποτρόπαια συμβάντα. Τις ευχές του για το νέο εβραϊκό έτος, το οποίο ελπίζει να έχει θετικά αποτελέσματα αναφορικά με την ειρηνευτική διαδικασία, διατύπωσε τηλεφωνικώς στον Ισραηλινό πρωθυπουργό και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ. Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας της γιορτής του εβραϊκού νέου έτους έχουν ενταθεί τα μέτρα αποκλεισμού της Δυτικής Οχθης και των αυτόνομων παλαιστινιακών περιοχών, καθώς είναι έντονη η φημολογία ότι η παλαιστινιακή εξτρεμιστική μουσουλμανική οργάνωση "Τζιχάντ" πρόκειται να επιχειρήσει κάποιο χτύπημα εναντίον ισραηλινών στόχων.

Τουρκο-ισραηλινές συμφωνίες

Καμία απολύτως επίδραση στην ισχύ και στην αξία των υπογεγραμμένων συμφωνιών ανάμεσα στην Αγκυρα και στο Τελ Αβίβ δεν έχει η ανάδειξη στην εξουσία του Νετζμετίν Ερμπακάν. Αυτό δήλωσε, χτες, ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, απαντώντας στις φήμες που ήθελαν τον Ερμπακάν να αναιρεί τις τουρκο-ισραηλινές συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας και άμυνας. Η συνεργασία των δύο χωρών θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς, υπογράμμισε ο Τούρκος Πρόεδρος και τόνισε ότι "είναι μεγάλο λάθος ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο Νετζμετίν Ερμπακάν, να χαρακτηρίζεται αρνητικώς "ισλαμιστής"".

Ενταση στο Νότιο Λίβανο

Ανεβασμένο παραμένει το θερμόμετρο της έντασης στο Νότιο Λίβανο, όπου τις τελευταίες μέρες σημειώνονται αρκετές εχθροπραξίες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τους αντάρτες της φιλοϊρανικής σιιτικής οργάνωσης "Χεζμπολάχ". Με ρουκέτες επιτέθηκαν εναντίον πιθανών θέσεων των ανταρτών της "Χεζμπολάχ", χτες το πρωί, ισραηλινά αεροπλάνα. Μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν έγινε γνωστό αν υπήρχαν θύματα ή ζημιές από τις τρεις εξόδους των ισραηλινών αεροσκαφών.

ΒΟΣΝΙΑ
"Καθυστερούν" τα επίσημα αποτελέσματα

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Νέες καθυστερήσεις στην ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων από τις γενικές και προεδρικές βοσνιακές εκλογές της 14ης Σεπτέμβρη παρατηρήθηκαν χτες, καθώς ο ΟΑΣΕ διαπίστωσε "πολλά λάθη, ακόμη και διπλές καταμετρήσεις ψήφων, στις αρμόδιες υπηρεσίες"!

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, Ραζ Μπαζάλα, αρκετά προβλήματα προέκυψαν και από τις εσπευσμένες προσπάθειες του οργανισμού να δώσει γρήγορα τα αποτελέσματα, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το τηλεπικοινωνιακό σύστημα. "Το σφάλμα μας ήταν ότι προσπαθήσουμε να δώσουμε γρήγορα τα αποτελέσματα, με αποτέλεσμα πολλά κέντρα καταμέτρησης ψήφων να μείνουν χωρίς τηλέφωνα και φαξ και πολλά αποτελέσματα χρειάστηκε να σταλούν ακόμη και διά χειρός στις κεντρικές υπηρεσίες του ΟΑΣΕ", είπε συγκεκριμένα ο Μπαζάλα, αποφεύγοντας, ωστόσο, να απαντήσει εάν τα λάθη που διαπιστώθηκαν θα μπορούσαν να στερήσουν τη νίκη από τον Βόσνιο Πρόεδρο Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς, όσον αφορά την εκλογή του στην τριμελή "εθνική προεδρία" της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Οπως είναι γνωστό, τα ανεπίσημα ενδεικτικά αποτελέσματα των εκλογών της 14ης Σεπτέμβρη έδειχναν τον Ιζετμπέκοβιτς να προηγείται του Σερβοβόσνιου αντιπάλου του, Μομτσίλο Κράισνικ, με διαφορά μικρότερη των 40.000 ψήφων...

Και ενώ οι αξιωματούχοι του ΟΑΣΕ "παλεύουν" να ανακοινώσουν τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα, οι υπουργοί Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ συναντώνται αυτή τη βδομάδα στη Νορβηγία, προκειμένου να μελετήσουν τι θα γίνει μετά τη λήξη της εντολής των πολυεθνικών ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στη Βοσνία. Αξιωματούχοι δυτικοευρωπαϊκών χωρών (μεταξύ τους και η Γερμανία) δέχονται ότι οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις θα πρέπει να παραμείνουν στην περιοχή, ώστε να αποτραπεί ενδεχόμενη ανάφλεξη του πολέμου και να δοθεί χρόνος για να αποδώσει τους επιθυμητούς καρπούς η Συνθήκη του Ντέιτον. Το συγκεκριμένο ζήτημα θεωρείται εξαιρετικά "λεπτό" για τις ΗΠΑ, όπου διεξάγονται στις 5 Νοέμβρη οι προεδρικές εκλογές.

  • Χτεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας "Ουάσιγκτον Ποστ" υποστηρίζει ότι η μουσουλμανική κυβέρνηση της Βοσνίας παραβίαζε το διεθνές εμπάργκο όπλων και προμηθευόταν λαθραία όπλα, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, με τη βοήθεια της οργάνωσης "Υπηρεσία Βοήθειας του Τρίτου Κόσμου" που έχει έδρα στη Βιέννη.
ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Θολή η εικόνα των συσχετισμών

ΑΓΚΥΡΑ. -

Τελικά ενθάρρυνε ή όχι η τουρκική κυβέρνηση τον Ιρακινό Πρόεδρο να επιβάλλει εκ νέου τον έλεγχό του στο βόρειο Ιράκ; Δημοσίευμα των "Νιου Γιορκ Τάιμς" επικαλούμενο δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών, Τανσού Τσιλέρ, απαντά θετικά στο παραπάνω ζήτημα. Η ίδια έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα ακολουθώντας το παράδειγμα του πρωθυπουργού Νετζεμεντίν Ερμπακάν...

Η σχετικώς "θολή" εικόνα της τουρκικής πολιτικής αναφορικά με τις πραγματικές σχέσεις της ως προς τον Σαντάμ Χουσεϊν σχηματίστηκε με αφορμή προχτεσινό δημοσίευμα των "Νιου Γιορκ Τάιμς". Η εφημερίδα υποστήριξε, επικαλούμενη δηλώσεις της Τανσού Τσιλέρ, ότι η Αγκυρα κάλεσε τον Σαντάμ Χουσεϊν να επαναβεβαιώσει την εξουσία του στο βόρειο Ιράκ για να συντρίψει τους Κούρδους αντάρτες που έχουν τις βάσεις τους στην περιοχή. Μάλιστα, η Τσιλέρ φέρεται να δήλωσε πως η Τουρκία θα εγκαταλείψει τα σχέδιά της για τη δημιουργία "ασφαλούς ζώνης" εντός του Ιράκ σε περίπτωση που ο Ιρακινός ηγέτης συντρίψει τους Κούρδους αντάρτες που επιτίθενται στην Τουρκία από στρατόπεδα του βόρειου Ιράκ. Το δημοσίευμα αυτό είχε θορυβήσει την κυβέρνηση Κλίντον καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνιζαν ότι "οι δηλώσεις Τσιλέρ δε συμβαδίζουν με τις διαβουλεύσεις που έχουν γίνει ανάμεσα σε Αγκυρα και Ουάσιγκτον πάνω στο ζήτημα αυτό"...

Ωστόσο, χτες, η Τανσού Τσιλέρ διέψευσε τα παραπάνω υποστηρίζοντας σε γραπτή δήλωσή της ότι "ποτέ δε ζητήσαμε από την ιρακινή κυβέρνηση να στείλει στρατεύματα στην περιοχή της εναέριας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ούτε αφήσαμε να εννοηθεί ότι θα θέλαμε κάτι τέτοιο".

Λίγο μετά τις δηλώσεις Τσιλέρ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επιχείρησε να καθησυχάσει και εκείνος με τη σειρά του την Ουάσιγκτον, υπογραμμίζοντας: "Η Αγκυρα δε ζήτησε ποτέ από κανέναν να έλθει και να καταλάβει το Αρμπιλ. Η Τουρκία δεν αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Η βασική μας πολιτική είναι η ειρήνη".

Το ίδιο 24ωρο, εφημερίδες της Βαγδάτης παρουσίαζαν τον Ιρακινό Πρόεδρο να εκφράζει την ικανοποίησή του για την ανάκτηση του ελέγχου στο βόρειο Ιράκ και να επικροτεί τις επιδόσεις των Ιρακινών στρατιωτών στην τρέχουσα κρίση με τις ΗΠΑ.

ΡΩΣΙΑ
Κρίσιμη η εγχείρηση για τον Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ.-

Ο καρδιοχειρουργός Ρενάτ Αχτσούριν, επικεφαλής της ομάδας γιατρών, που πρόκειται να εγχειρίσουν τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν στο τέλος του μήνα, σε δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι ο Πρόεδρος είναι ίσως πολύ άρρωστος για να αντέξει και να ανταποκριθεί στην επέμβαση. Οι δηλώσεις αυτές ακολουθούν τις αποκαλύψεις ότι ο Γιέλτσιν υπέστη τρίτη καρδιακή προσβολή πριν από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, γεγονός που κρατήθηκε μυστικό και εξαπατήθηκαν οι Ρώσοι ψηφοφόροι. Σχετικά μ' αυτό, αναλυτές στη Μόσχα σημειώνουν ότι, αν ο κόσμος γνώριζε την κατάσταση της υγείας του Γιέλτσιν, εκατομμύρια ψηφοφόροι θα ψήφιζαν διαφορετικά και η Ρωσία θα είχε πρόεδρο τον υποψήφιο των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Ο Αχτσούριν επισήμανε, επίσης, ότι η ζημιά που έχει υποστεί η καρδιά του Γιέλτσιν ίσως κάνει την προγραμματισμένη εγχείριση μπάι-πας πολύ επικίνδυνη και πιθανόν να αναβληθεί ή να ακυρωθεί. Ο ίδιος και η υπόλοιπη ιατρική ομάδα, ανάμεσά τους και ο διάσημος Αμερικανός καρδιοχειρουργός Μάικλ Ντιμπέικι, θα λάβουν τις οριστικές αποφάσεις τους την Τετάρτη ή την Πέμπτη. Το Γραφείο Τύπου της Προεδρίας και η κυβέρνηση, που έκρυβαν μέχρι τώρα την πραγματική κατάσταση της υγείας του Γιέλτσιν, αρνήθηκαν να σχολιάσουν ή να επιβεβαιώσουν τις δηλώσεις του Αχτσούριν. Ο Γιέλτσιν παραμένει στο νοσοκομείο, διότι, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ιατρικού κέντρου του Κρεμλίνου Σεργκέι Μιρόνοφ, αντιμετωπίζει μια "μεγάλη και σοβαρή επέμβαση", που απαιτεί μεγάλη προετοιμασία. Τέλος, με την ευκαιρία της 3ης επετείου του γιελτσινικού συνταγματικού πραξικοπήματος και το βομβαρδισμό του Ανωτάτου Σοβιέτ της Ρωσίας το Σεπτέμβρη - Οκτώβρη 1993, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης οργάνωσαν διαδηλώσεις, ζητώντας τη διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επεισοδιακές διαδηλώσεις για το φόνο του Μουρτάζα Μπούτο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Διαδηλώσεις και θύελλα κατηγοριών, κατά του συζύγου της Πακιστανής πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο, εκδηλώνονται στο Πακιστάν μετά τη δολοφονία του αδελφού της, Μουρτάζα Μπούτο, στην πόλη Λαρκάνα αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Χτες, περισσότεροι από 250 διαδηλωτές συνεπλάκησαν με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έξω από το σπίτι του δολοφονηθέντος Μουρτάζα Μπούτο. Οι διαδηλωτές κατηγορούσαν τον Αζίφ Αλί Ζαρνταρί (σύζυγο της Μπεναζίρ Μπούτο) ότι είναι ο ηθικός αυτουργός του φόνου και φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα επιτέθηκαν με ρόπαλα και πέτρες κατά των αστυνομικών. Οι αστυνομικοί απάντησαν ...αναλόγως και οι συγκρούσεις γενικεύτηκαν χωρίς, ωστόσο, να ακουστούν ριπές όπλων.

Ο Μουρτάζα Μπούτο, νεότερος αδελφός της πρωθυπουργού, είχε διαφωνήσει με την πολιτική της Μπεναζίρ Μπούτο, συγκροτώντας χωριστή πτέρυγα στους κόλπους του κυβερνώντος "Λαϊκού Κόμματος" του Πακιστάν. Οι οπαδοί του Μουρτάζα κατηγόρησαν τον σύζυγο της πρωθυπουργού, Αζίφ Αλί Ζαρνταρί, ότι συνωμότησε με "εγκληματικά στοιχεία" των δυνάμεων ασφαλείας, προκειμένου να δολοφονήσουν τον ηγέτη τους.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Δεκάδες τραυματίες από τον τυφώνα "Βάιολετ"

ΤΟΚΙΟ.-

Δύο νεκρούς και 35 τραυματίες αριθμούσαν χτες τα πρώτα θύματα του τυφώνα "Βάιολετ" που πλήττει εδώ και δύο ημέρες την Κεντρική Ιαπωνία.

Οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες παρέλυσαν μέσα και έξω από τα προάστια του Τόκιο, ματαιώθηκαν περισσότερες από 200 πτήσεις εξωτερικού και εσωτερικού, 70.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για ώρες, δεκάδες δέντρα ξεριζώθηκαν εξαιτίας της πτώσης πυλώνων από τους ισχυρότατους ανέμους του τυφώνα, που σάρωναν τα πάντα με ταχύτητα 230 χλμ την ώρα!

Η ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίησε για τον κίνδυνο πλημμυρών, καθώς προβλέπονται ισχυρότατες βροχοπτώσεις! Ο τυφώνας "Βάιολετ" είναι ο 17ος τυφώνας που πλήττει την Ιαπωνία από την αρχή του χρόνου.

Από τα βίαια επεισόδια στους δρόμους του Καράτσι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ