Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Θολή η εικόνα των συσχετισμών

ΑΓΚΥΡΑ. -

Τελικά ενθάρρυνε ή όχι η τουρκική κυβέρνηση τον Ιρακινό Πρόεδρο να επιβάλλει εκ νέου τον έλεγχό του στο βόρειο Ιράκ; Δημοσίευμα των "Νιου Γιορκ Τάιμς" επικαλούμενο δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών, Τανσού Τσιλέρ, απαντά θετικά στο παραπάνω ζήτημα. Η ίδια έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα ακολουθώντας το παράδειγμα του πρωθυπουργού Νετζεμεντίν Ερμπακάν...

Η σχετικώς "θολή" εικόνα της τουρκικής πολιτικής αναφορικά με τις πραγματικές σχέσεις της ως προς τον Σαντάμ Χουσεϊν σχηματίστηκε με αφορμή προχτεσινό δημοσίευμα των "Νιου Γιορκ Τάιμς". Η εφημερίδα υποστήριξε, επικαλούμενη δηλώσεις της Τανσού Τσιλέρ, ότι η Αγκυρα κάλεσε τον Σαντάμ Χουσεϊν να επαναβεβαιώσει την εξουσία του στο βόρειο Ιράκ για να συντρίψει τους Κούρδους αντάρτες που έχουν τις βάσεις τους στην περιοχή. Μάλιστα, η Τσιλέρ φέρεται να δήλωσε πως η Τουρκία θα εγκαταλείψει τα σχέδιά της για τη δημιουργία "ασφαλούς ζώνης" εντός του Ιράκ σε περίπτωση που ο Ιρακινός ηγέτης συντρίψει τους Κούρδους αντάρτες που επιτίθενται στην Τουρκία από στρατόπεδα του βόρειου Ιράκ. Το δημοσίευμα αυτό είχε θορυβήσει την κυβέρνηση Κλίντον καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνιζαν ότι "οι δηλώσεις Τσιλέρ δε συμβαδίζουν με τις διαβουλεύσεις που έχουν γίνει ανάμεσα σε Αγκυρα και Ουάσιγκτον πάνω στο ζήτημα αυτό"...

Ωστόσο, χτες, η Τανσού Τσιλέρ διέψευσε τα παραπάνω υποστηρίζοντας σε γραπτή δήλωσή της ότι "ποτέ δε ζητήσαμε από την ιρακινή κυβέρνηση να στείλει στρατεύματα στην περιοχή της εναέριας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ούτε αφήσαμε να εννοηθεί ότι θα θέλαμε κάτι τέτοιο".

Λίγο μετά τις δηλώσεις Τσιλέρ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επιχείρησε να καθησυχάσει και εκείνος με τη σειρά του την Ουάσιγκτον, υπογραμμίζοντας: "Η Αγκυρα δε ζήτησε ποτέ από κανέναν να έλθει και να καταλάβει το Αρμπιλ. Η Τουρκία δεν αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Η βασική μας πολιτική είναι η ειρήνη".

Το ίδιο 24ωρο, εφημερίδες της Βαγδάτης παρουσίαζαν τον Ιρακινό Πρόεδρο να εκφράζει την ικανοποίησή του για την ανάκτηση του ελέγχου στο βόρειο Ιράκ και να επικροτεί τις επιδόσεις των Ιρακινών στρατιωτών στην τρέχουσα κρίση με τις ΗΠΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν «αστειεύεται» η Αγκυρα (2007-10-20 00:00:00.0)
Νέες βάσεις ζητούν οι ΗΠΑ στην Τουρκία (2004-05-28 00:00:00.0)
Κυβέρνηση μειοψηφίας (1997-05-31 00:00:00.0)
Απόπειρα "συνετισμού" του Μπαρζανί από ΗΠΑ (1996-09-19 00:00:00.0)
Χρίσμα Ντεμιρέλ στην κυβέρνηση Γιλμάζ - Τσιλέρ (1996-03-07 00:00:00.0)
Μετακινήσεις τουρκικών στρατευμάτων (1995-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ