Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ευχές και μηνύματα ενότητας

Μήνυμα εθνικής ενότητας απηύθυνε, χτες, στον ισραηλινό λαό με αφορμή την έναρξη του νέου εβραϊκού έτους, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανάχιου. Τις ευχές του μετέφερε στον Νετανάχιου και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ. Την ίδια στιγμή, ο Ντόρε Γκολντ, στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, μετέβη στο Αμμάν, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ιορδανό βασιλιά για το μέλλον της ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ενότητα και συνεργασία για τον ισραηλινό λαό ευχήθηκε με την ευκαιρία του νέου έτους ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου, στο μήνυμά του, αναφέρθηκε, για πρώτη φορά, και στον δολοφονημένο προκάτοχό του Γιτζάκ Ράμπιν και ευχήθηκε να μην επαναληφθούν ποτέ πια στην ιστορία της χώρας του τέτοια αποτρόπαια συμβάντα. Τις ευχές του για το νέο εβραϊκό έτος, το οποίο ελπίζει να έχει θετικά αποτελέσματα αναφορικά με την ειρηνευτική διαδικασία, διατύπωσε τηλεφωνικώς στον Ισραηλινό πρωθυπουργό και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ. Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας της γιορτής του εβραϊκού νέου έτους έχουν ενταθεί τα μέτρα αποκλεισμού της Δυτικής Οχθης και των αυτόνομων παλαιστινιακών περιοχών, καθώς είναι έντονη η φημολογία ότι η παλαιστινιακή εξτρεμιστική μουσουλμανική οργάνωση "Τζιχάντ" πρόκειται να επιχειρήσει κάποιο χτύπημα εναντίον ισραηλινών στόχων.

Τουρκο-ισραηλινές συμφωνίες

Καμία απολύτως επίδραση στην ισχύ και στην αξία των υπογεγραμμένων συμφωνιών ανάμεσα στην Αγκυρα και στο Τελ Αβίβ δεν έχει η ανάδειξη στην εξουσία του Νετζμετίν Ερμπακάν. Αυτό δήλωσε, χτες, ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, απαντώντας στις φήμες που ήθελαν τον Ερμπακάν να αναιρεί τις τουρκο-ισραηλινές συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας και άμυνας. Η συνεργασία των δύο χωρών θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς, υπογράμμισε ο Τούρκος Πρόεδρος και τόνισε ότι "είναι μεγάλο λάθος ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο Νετζμετίν Ερμπακάν, να χαρακτηρίζεται αρνητικώς "ισλαμιστής"".

Ενταση στο Νότιο Λίβανο

Ανεβασμένο παραμένει το θερμόμετρο της έντασης στο Νότιο Λίβανο, όπου τις τελευταίες μέρες σημειώνονται αρκετές εχθροπραξίες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τους αντάρτες της φιλοϊρανικής σιιτικής οργάνωσης "Χεζμπολάχ". Με ρουκέτες επιτέθηκαν εναντίον πιθανών θέσεων των ανταρτών της "Χεζμπολάχ", χτες το πρωί, ισραηλινά αεροπλάνα. Μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν έγινε γνωστό αν υπήρχαν θύματα ή ζημιές από τις τρεις εξόδους των ισραηλινών αεροσκαφών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ