Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
"Καθυστερούν" τα επίσημα αποτελέσματα

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Νέες καθυστερήσεις στην ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων από τις γενικές και προεδρικές βοσνιακές εκλογές της 14ης Σεπτέμβρη παρατηρήθηκαν χτες, καθώς ο ΟΑΣΕ διαπίστωσε "πολλά λάθη, ακόμη και διπλές καταμετρήσεις ψήφων, στις αρμόδιες υπηρεσίες"!

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, Ραζ Μπαζάλα, αρκετά προβλήματα προέκυψαν και από τις εσπευσμένες προσπάθειες του οργανισμού να δώσει γρήγορα τα αποτελέσματα, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το τηλεπικοινωνιακό σύστημα. "Το σφάλμα μας ήταν ότι προσπαθήσουμε να δώσουμε γρήγορα τα αποτελέσματα, με αποτέλεσμα πολλά κέντρα καταμέτρησης ψήφων να μείνουν χωρίς τηλέφωνα και φαξ και πολλά αποτελέσματα χρειάστηκε να σταλούν ακόμη και διά χειρός στις κεντρικές υπηρεσίες του ΟΑΣΕ", είπε συγκεκριμένα ο Μπαζάλα, αποφεύγοντας, ωστόσο, να απαντήσει εάν τα λάθη που διαπιστώθηκαν θα μπορούσαν να στερήσουν τη νίκη από τον Βόσνιο Πρόεδρο Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς, όσον αφορά την εκλογή του στην τριμελή "εθνική προεδρία" της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Οπως είναι γνωστό, τα ανεπίσημα ενδεικτικά αποτελέσματα των εκλογών της 14ης Σεπτέμβρη έδειχναν τον Ιζετμπέκοβιτς να προηγείται του Σερβοβόσνιου αντιπάλου του, Μομτσίλο Κράισνικ, με διαφορά μικρότερη των 40.000 ψήφων...

Και ενώ οι αξιωματούχοι του ΟΑΣΕ "παλεύουν" να ανακοινώσουν τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα, οι υπουργοί Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ συναντώνται αυτή τη βδομάδα στη Νορβηγία, προκειμένου να μελετήσουν τι θα γίνει μετά τη λήξη της εντολής των πολυεθνικών ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στη Βοσνία. Αξιωματούχοι δυτικοευρωπαϊκών χωρών (μεταξύ τους και η Γερμανία) δέχονται ότι οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις θα πρέπει να παραμείνουν στην περιοχή, ώστε να αποτραπεί ενδεχόμενη ανάφλεξη του πολέμου και να δοθεί χρόνος για να αποδώσει τους επιθυμητούς καρπούς η Συνθήκη του Ντέιτον. Το συγκεκριμένο ζήτημα θεωρείται εξαιρετικά "λεπτό" για τις ΗΠΑ, όπου διεξάγονται στις 5 Νοέμβρη οι προεδρικές εκλογές.

  • Χτεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας "Ουάσιγκτον Ποστ" υποστηρίζει ότι η μουσουλμανική κυβέρνηση της Βοσνίας παραβίαζε το διεθνές εμπάργκο όπλων και προμηθευόταν λαθραία όπλα, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, με τη βοήθεια της οργάνωσης "Υπηρεσία Βοήθειας του Τρίτου Κόσμου" που έχει έδρα στη Βιέννη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ