Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Απόπειρα "συνετισμού" του Μπαρζανί από ΗΠΑ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ολα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην τουρκική πρωτεύουσα, όπου μετέβη χτες ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί. Ο νικητής - προσωρινά, τουλάχιστον - της εμφύλιας κουρδικής σύρραξης στο έδαφος του Βορείου Ιράκ, συμμαχώντας με τον άσπονδο εχθρό του Σαντάμ Χουσεϊν, συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών της χώρας αυτής, Τανσού Τσιλέρ, ενώ αργότερα χτες ή σήμερα αναμενόταν να συναντηθεί με τον απεσταλμένο του Μπιλ Κλίντον στην περιοχή, βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Πελετρό.

Στόχος της συνάντησης: να πειστεί ο Μπαρζανί να μη συνεχίσει τη συνεργασία του με τη Βαγδάτη, ώστε να απολέσει ο Σαντάμ τον έλεγχο της περιοχής, και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κουρδικών οργανώσεων.

Η προσπάθεια, πάντως, εμφανίζεται απέλπιδα, καθώς ήδη αναλυτές υποστηρίζουν ότι το κουρδικό "χαρτί" της αμερικανικής διπλωματίας έχει "καεί" και στην Ουάσιγκτον συζητείται το ενδεχόμενο να παύσει η "προστασία" η οποία τους παρέχεται.

Δε θα πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον απέσυρε το προσωπικό των ΗΠΑ και τους συνεργαζόμενους με αυτήν Κούρδους και Ιρακινούς από την περιοχή, φοβούμενη ότι διέτρεχαν κίνδυνο εξαιτίας της συμμαχίας του ΚΔΚ με τη Βαγδάτη. Ηδη, οι πρώτοι 792 μεταφέρθηκαν στην αμερικανική βάση του Γκουάμ, στον Ινδικό Ωκεανό, όπου αναμένονται και άλλοι.

Παράλληλα, πάντως, οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή, καθώς σήμερα αναμένονται 3.500 Αμερικανοί στο Κουβέιτ ενώ ήδη από χτες έχουν αρχίσει να εγκαθιστώνται συστοιχίες πυραύλων "Πάτριοτ" στο εμιράτο. Η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στο έδαφος του Κουβέιτ αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο των επαφών του υπουργού Εξωτερικών της χώρας στις ΗΠΑ.

Σποραδικές συγκρούσεις ένθεν κακείθεν της τουρκοϊρακινής μεθορίου σημειώθηκαν χτες, με τις τουρκικές δυνάμεις να καταγράφουν μια ακόμη "επιτυχία", σκοτώνοντας 22 Κούρδους αντικαθεστωτικούς του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), και από την άλλη τις δυνάμεις του ΚΔΚ του Μπαρζανί και τους Ιρακινούς να επιτίθενται, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά προσφυγικών στρατοπέδων Κούρδων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ