Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Τα πάντα... στο προεκλογικό τραπέζι

Ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, κατά την περίοδο της κρίσης της Ιμιας, χτες με δήλωσή του επιστρέφει τις κατηγορίες που δέχτηκε από τον πρωθυπουργό κατά την προεκλογική περίοδο και δεσμεύεται να... ανοίξει το στόμα του, μετά, όμως, από τις εκλογές

Το "μπαλάκι" των ευθυνών για την υπόθεση της Ιμιας ίπταται τις τελευταίες μέρες της προεκλογικής μάχης, καθώς ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας κατά την περίοδο της κρίσης της Ιμιας, ναύαρχος εν αποστρατεία Χρ. Λυμπέρης, αρνήθηκε το ρόλο του "αποδιοπομπαίου τράγου", που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του είχε αναθέσει. Ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ με δήλωσή του, που απέστειλε χτες με φαξ από τα γραφεία του ΟΤΕ στην Πατησίων στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επιστρέφει τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο από τον πρωθυπουργό, αλλά και από άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ο ναύαρχος Χρ. Λυμπέρης,που αποστρατεύτηκε μετά την κρίση της Ιμιας, είχε και στο παρελθόν δηλώσει πως "αν ανοίξω τον στόμα μου πολλοί θα χάσουν τον ύπνο τους". Χτες, ο Χρ. Λυμπέρης, προχώρησε μισό βήμα... μισανοίγοντας - όμως - το στόμα του. Στην απόφασή του αυτή ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ οδηγήθηκε, καθώς στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης υποστήριξε πως το θέμα της απόδοσης ευθυνών για την υπόθεση της Ιμιας έκλεισε για την κυβέρνηση με τις αποστρατείες στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η δήλωση Λυμπέρη

Στη δήλωσή του ο ναύαρχος ε.α. Χρ. Λυμπέρης, αφού επισημαίνει ότι κατά την προεκλογική περίοδο "οι Ενοπλες Δυνάμεις στο πρόσωπό μου έγιναν αντικείμενο κατηγοριών και επικρίσεων για το ρόλο τους στην κρίση της Ιμιας", γεγονός που προξενεί ιδιαίτερη δυσφορία και ανησυχία στον ελληνικό λαό, υπογραμμίζει: "Πιστεύω ότι πολιτικά πρόσωπα που προσδοκούν να έχουν ηγετικό ρόλο στη χώρα και να εκφράζουν τους δημοκρατικούς θεσμούς δεν καταφεύγουν σε προεκλογικές στιγμές μάλιστα, και με αυτόν τον τρόπο, σε εύκολα άλλοθι για να αποποιηθούν τις ευθύνες τους. Ο χειρισμός μιας κρίσης είναι πολιτική ευθύνη η οποία δε μεταβιβάζεται".

Ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στη δήλωσή του, προβάλλοντας το "βαθύ αίσθημα ευθύνης του προς τους θεσμούς, το λαό και την ιστορία", αρνείται "να μπει τώρα σε έναν αντίλογο". Ομως μετά τις εκλογές, όπως καταλήγει ο ναύαρχος Χρ. Λυμπέρης, "δεσμεύεται να μιλήσει για αυτές τις μέρες της κρίσης στην Ιμια, γιατί ο λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια".

Αντιδράσεις

Η δήλωση Λυμπέρη, αν και δε δίνει απαντήσεις για όσα συνέβησαν το βράδυ της κρίσης στην Ιμια, ούτε στο γιατί ο ελληνικός λαός πρέπει να πληροφορηθεί τι έγινε εκείνο το βράδυ, μετά τις εκλογές και όχι πριν,προκάλεσε αντιδράσεις από τη ΝΔ και τον πανικό και την αμηχανία στην κυβέρνηση.

Ο Κ. Λαλιώτης στις δηλώσεις του, θέλοντας να υποβαθμίσει το θέμα, υποστήριξε πως το θέμα έχει κλείσει για την κυβέρνηση. Ο λαλίστατος, συνήθως υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος,μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του "Μέγκα", αρνήθηκε να συνομιλήσει για το θέμα, λέγοντας πως ο Χρ. Λυμπέρης δεν είναι παράγων της εκλογικής διαδικασίας, παρά μόνο ένας απόστρατος αξιωματικός.

Για το θέμα αυτό το μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής,μιλώντας στον "Φλας" σημείωσε ότι "δυστυχώς τα κόμματα του δικομματισμού, ρίχνουν τα πάντα στο προεκλογικό τραπέζι. Θέλουν με κάθε τρόπο είτε να αποπροσανατολίσουν είτε να κινδυνολογήσουν για να κλέψουν ψήφους".

Από την πλευρά της ΝΔ ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γ. Βαρβιτσιώτης,με δήλωσή του σημειώνει πως η κίνηση Λυμπέρη, "δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα για τον Κ. Σημίτη. Είναι αδιανόητο ένας πρωθυπουργός να διεκδικεί την ψήφο του ελληνικού λαού και να αρνείται να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα που έχουν τεθεί για τα γεγονότα της Ιμιας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΝΑΤΟικά παζάρια στις Βρυξέλλες (2010-01-28 00:00:00.0)
ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ για την Ελλάδα (2001-12-30 00:00:00.0)
Κυβέρνηση υποταγμένη στους Αμερικανούς (1998-02-03 00:00:00.0)
Επικίνδυνη συμμαχία για την Ελλάδα (1997-05-04 00:00:00.0)
Αναζήτηση ευθυνών (1996-02-02 00:00:00.0)
Το χρονικό της οπισθοχώρησης (1996-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ