Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΚΚΙ
Με σημαία τη συναίνεση

Συνέντευξη Τύπου του Δ. Τσοβόλα στο Ζάππειο. "Ναι" στα προγράμματα "σύγκλισης"

Στο δρόμο των προγραμμάτων "σύγκλισης", που υπαγορεύονται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, με σημαία την κοινωνική συναίνεση. Σε αυτή την πορεία καλεί το ΔΗΚΚΙ τους εργαζόμενους και σε αυτή θα κινηθεί το ίδιο μετεκλογικά, στηρίζοντας ανάλογες πολιτικές. Το ξεκαθάρισε χτες ο πρόεδρος του κόμματος Δ. Τσοβόλας, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Ζάππειο. Οι δηλώσεις του σε αυτά τα κομβικά ζητήματα ήταν σαφείς, παρά τις όποιες εντυπωσιοθηρικές δηλώσεις και φρασεολογία.

  • Για τα προγράμματα "σύγκλισης" που εφαρμόζονται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, υποστήριξε πως δεν τα έφερε η Ευρώπη, αλλά το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως στηρίχτηκαν στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία εξέφρασε νεοφιλελεύθερες απόψεις και ήταν "πτώμα από το πρώτο έτος της εφαρμογής της". Κατέληξε, λέγοντας ότι "με αυτά τα προγράμματα υπάρχουν περιθώρια", προκειμένου να ασκήσει κανείς οικονομική πολιτική, υποστηρίζοντας ότι είναι αρμοδιότητα του κάθε κράτους να κανονίσει το "πώς"! Κατέληξε, κάνοντας λόγο αόριστα για την προοπτική της "Ευρώπης των λαών".
  • Οπως σημείωσε, προϋπόθεση για την υλοποίηση των παραπάνω πολιτικών είναι η... "κοινωνική συνοχή" (βλ. συναίνεση) των δυνάμεων της "εργασίας και της παραγωγής", μέσα από "όρους ενότητας του λαού" και από "θεσμούς λαϊκής συμμετοχής". Δεν απάντησε δε σε ευθεία ερώτηση για το πώς οι εργατικές διεκδικήσεις π.χ. μπορούν να συμβιβαστούν με τις αντίθετες επιδιώξεις του ΣΕΒ.
  • Παράλληλα, μίλησε για "αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος", προκειμένου να ανακουφιστούν οι ασθενέστερες τάξεις, μέσω της φορολογίας των οικονομικά ισχυρών και του περιορισμού της παραοικονομίας. Σχετικά με το πώς θα γίνει αυτό, ο Δ. Τσοβόλας μίλησε για επαναφορά του φορολογικού καθεστώτος που ίσχυε επί των ημερών του στο υπουργείο Οικονομικών το 1987. Περίοδο, που όλοι θυμούνται πως όχι μόνο δεν ενισχύθηκαν οι ασθενέστερες τάξεις, αλλά αντίθετα δοκίμασαν περίοδο πρωτοφανούς λιτότητας.
  • Για τα "αντικειμενικά κριτήρια" φορολόγησης ο Δ. Τσοβόλας τάχθηκε υπέρ του μέτρου, με τη διαφορά - επισήμανε - πως πρέπει να γίνει "μεθοδευμένη εφαρμογή", ύστερα από κοινωνικό διάλογο με τους φορείς.
  • Για τα εθνικά θέματα είπε πως όσον αφορά τα Σκόπια δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό το γειτονικό κράτος με σύνθετη ονομασία, εμμένοντας στη λογική της ονοματολογίας, ενώ για τα ελληνοτουρκικά μίλησε για έναρξη διαλόγου για το θέμα της υφαλοκρηπίδας.
  • Σε σχέση με τις μετεκλογικές συνεργασίες του ΔΗΚΚΙ, ο Δ. Τσοβόλας προέβλεψε διασπάσεις των μεγάλων κομμάτων μετεκλογικά που θα δώσουν έναυσμα για συμμαχίες.

Τέλος, επιδίωξε για μια ακόμα φορά να ενισχύσει το προφίλ του... "παιδιού του λαού", μιλώντας για σκευωρούς της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ καθώς και για το ότι το ΔΗΚΚΙ "δεν έχει λεφτά και υποστήριξη από τα ΜΜΕ", που δημιουργούν "κλίμα σιωπής" γύρω από τις θέσεις του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ