Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Μετέτρεψαν άστεγους σε πειραματόζωα;

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Σκάνδαλο που φέρει ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ισπανίας απήγαγαν τρεις αστέγους το 1988 και τους μετέτρεψαν σε πειραματόζωα για την παρασκευή ναρκωτικών ουσιών, που ήλπιζαν να χρησιμοποιήσουν ενάντια στους Βάσκους αυτονομιστές της ΕΤΑ που κατοικούσαν στη Γαλλία, ξεσκέπασε πριν δύο μέρες σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Ελ Μούντο". Από την πλευρά του, το υπουργείο Αμυνας της χώρας, μόλις χτες διέψευσε την πληροφορία αυτή με ανακοίνωσή του, όπου αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία για την υπόθεση αυτή. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο δικαστής Μπαλτασάρ Γκαρθόν ερευνά το θέμα από τις αρχές Αυγούστου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, στα πλαίσια της "Επιχείρησης Μένγκελε" - όπως ονομαζόταν - είχαν απαχθεί τον Ιούλη του 1988 ένας ζητιάνος και δύο άστεγοι ναρκομανείς από ομάδα πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών, που οδηγούσαν κλεμμένα αυτοκίνητα. Ενας από τους τρεις λίγο αργότερα πέθανε από επιπλοκές που προκάλεσε η ναρκωτική ουσία.

Επικεφαλής της επιχείρησης ήταν ο πρώην γενικός διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών, Εμίλιο Αλόνσο Μανγκλάνο, ο οποίος ήταν επίσης επικεφαλής της δημιουργίας των "ομάδων θανάτου", τις Αντιτρομοκρατικές Ομάδες Απελευθέρωσης (GAL).

Η εφημερίδα "Ελ Μούντο" έχει δημοσιεύσει διάφορα άρθρα που ξεσκέπασαν μια σειρά πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα, όπου εμπλέκονταν μέλη της κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Φελίπε Γκονζάλες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ