Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
Ο Α. Ιζετμπέκοβιτς θα προεδρεύει της "Εθνικής προεδρίας"

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. -

Με διαφορά 38.661 ψήφων από τον Σερβοβόσνιο αντίπαλό του, Μομτσίλο Κράισνικ, ο Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς είναι ο επικεφαλής της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας.

Ο Ρόμπερτ Φρούικ, επικεφαλής της ομάδας του ΟΑΣΕ που επιμελήθηκε της διοργάνωσης των εκλογών της 14ης Σεπτέμβρη, ανακοίνωσε τα σχεδόν... τελικά αποτελέσματα καθώς, όπως πρόσθεσε, ενδέχεται να υπάρχουν μικροαλλαγές μέσα στις επόμενες τρεις μέρες οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η εξέταση των δεκάδων ενστάσεων που έχουν προβληθεί σχετικά με τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Ετσι, το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων κατέκτησε ο υποψήφιος του μουσουλμανικού Κόμματος της Δημοκρατικής Δράσης, Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς με 729.034 ψήφους. Ο Σερβοβόσνιος Μομτσίλο Κράισνικ πήρε 690.373 ψήφους ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο κυριότερος αντίπαλός του, Μλάντεν Ιβανιτς, πήρε ποσοστό έκπληξη (30%! ) συγκεντρώνοντας 305.803 ψήφους! Τη θέση του τρίτου προέδρου της "εθνικής προεδρίας" της Βοσνίας, καταλαμβάνει ο Κροάτης υποψήφιος, Κρεζιμίρ Ζούμπακ.

Οπως αναφέρει η συνθήκη του Ντέιτον, ο Ιζετμπέκοβιτς θα προεδρεύει της τριμελούς "Εθνικής προεδρίας" της Βοσνίας για τα επόμενα δυο χρόνια και θα έχει δικαίωμα ψήφου που να ισοδυναμεί με δύο. Αν και οι εξουσίες του θεωρούνται περισσότερο συμβολικές από ουσιαστικές, ο Ιζετμπέκοβιτς θα είναι το βασικό πρόσωπο με το οποίο θα διαπραγματεύονται ή συναντιούνται οι ξένοι αρχηγοί κρατών, οι αξιωματούχοι των ΝΑΤΟικών πολυεθνικών στρατευμάτων κ. λπ.

Πριν και πολύ περισσότερο μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων για τη σύνθεση της τριμερούς "Εθνικής προεδρίας" από τον Ρόμπερτ Φρούικ, πλήθη μουσουλμάνων πανηγύριζαν στους δρόμους του Σαράγεβο γιορτάζοντας τη νίκη του Ιζετμπέκοβιτς στις εκλογές της 14ης Σεπτέμβρη. Αντίθετα, στους δρόμους του Πάλε δεν υπήρχαν ανάλογες μαζικές αντιδράσεις. Ο ίδιος ο Μομτσίλο Κράισνικ ή άλλοι Σερβοβόσνιοι αξιωματούχοι δεν έσπευσαν να κάνουν δηλώσεις. Ωστόσο, την ίδια ώρα ανώνυμοι διπλωμάτες και πολιτικοί παρατηρητές προτιμούσαν να σχολιάζουν το ποσοστό έκπληξη του 30% που κατέλαβε ο Μλάντεν Ιβανιτς (ο βασικός αντίπαλος του Κράισνικ). Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά στους απεσταλμένους ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, το ποσοστό "έκπληξη" του Ιβανιτς στις εκλογές για την τριμερή "Εθνική προεδρία", ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων και της πολιτικής του Σέρβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αλλά και της προεκλογικής εκστρατείας που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα στο Βελιγράδι και, όπως φάνηκε, είχε σημαντική ανταπόκριση στους Σερβοβόσνιους πρόσφυγες που ζουν στη Ν. Γιουγκοσλαβία... Το ΑΠΕ επικαλούμενο διπλωματικούς κύκλους στο Βελιγράδι τόνισε σε τηλεγράφημά του ότι η αποτυχία του Μομτσίλο Κράισνικ να πάρει την "πρωτιά" μεταξύ των τριών μελών της "Εθνικής προεδρίας" "ικανοποιεί την κυβέρνηση του Βελιγραδίου που φοβόταν ότι ο Κράισνικ ως επικεφαλής της προεδρίας θα δημιουργούσε εμπλοκή στη λειτουργία του οργάνου και προβλήματα στην εφαρμογή του (λεγόμενου) ειρηνευτικού σχεδίου των ΗΠΑ στην περιοχή"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ