ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
Ηρθε η ώρα για... νέα προνόμια

Την ικανοποίηση του ΣΕΒ για το εκλογικό αποτέλεσμα εκφράζει ο πρόεδρός του και παραπέμπει στο υπόμνημα - τελεσίγραφο, που είχε υποβάλει στον Κ. Σημίτη κατά την προεκλογική περίοδο

Την πλήρη ικανοποίησή τους για το εκλογικό αποτέλεσμα και την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ του Κ. Σημίτη εκφράζουν οι εκπρόσωποι των μεγαλοεπιχειρηματιών, τραπεζίτες, παράγοντες του Χρηματιστηρίου και άλλα στελέχη από το χώρο της λεγόμενης "αγοράς". Παράλληλα, φορείς που παρεμβαίνουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής, όπως ο ΣΕΒ, έσπευσαν να διατυπώσουν και πάλι τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου και να κάνουν λόγο για τη σιγουριά που τους διακατέχει πως η "νέα" κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίησή τους.

Ηδη ο πρόεδρος των μεγαλοβιομηχάνων με δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, υπενθύμισε στον Κ. Σημίτη πως πριν ακόμα από τις εκλογές είχε καταθέσει υπόμνημα θέσεών του στους αρχηγούς των κομμάτων, στο οποίο υπήρχε σχεδόν λεπτομερής ανάλυση των προτεραιοτήτων που θέτει ο ΣΕΒ. Στην πραγματικότητα το υπόμνημα αυτό κινείται στον αστερισμό του "προγράμματος σύγκλισης" και προβλέπει μία λαίλαπα αντιλαϊκών μέτρων και την καθιέρωση και την παγιοποίηση της λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων σαν βάση της οποιασδήποτε οικονομικής πολιτικής.

Κύρια κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, σύμφωνα με τα όσα είπε χτες οΙ. Στράτος,θα πρέπει να είναι "η ονομαστική και πραγματική σύγκλιση της χώρας με την ΕΕ", προκειμένου να μη μείνει - όπως ισχυρίστηκε - η χώρα στο περιθώριο της λήψης σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης. Σ' αυτά τα πλαίσια πρόβαλε ένα τετράπτυχο απαιτήσεων,η ανάλυση των οποίων κατευθείαν οδηγεί στη λήψη και νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Ειδικότερα, επαναδιατυπώνοντας τις θέσεις των βιομηχάνων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ απαίτησε:

  • "Πιο τολμηρή δημοσιονομική προσαρμογή", διατύπωση πίσω από την οποία κρύβεται και νέο μεγάλο ψαλίδισμα των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα από τον κρατικό προϋπολογισμό του κράτους, με παράλληλη εκχώρηση νέων οικονομικών "κινήτρων" προς το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Νομισματοπιστωτική πολιτική χαμηλών επιτοκίων, ώστε να γίνει ακόμα πιο φτηνό το χρήμα που οι τράπεζες δανείζουν προς τους επιχειρηματίες και πολιτική γρηγορότερης διολίσθησης της δραχμής. Ο ΣΕΒ - είπε - είναι κατά της υποτίμησης της δραχμής, αλλά παράλληλα πιστεύει πως το νόμισμα είναι υπερτιμημένο.
  • "Εδώ και τώρα" πλήρες ξεπούλημα επιχειρήσεων και οργανισμών που ελέγχονται από το δημόσιο.
  • Τέλος, θέτει και πάλι θέμα ξαναμοιράσματος της πίτας των μεγάλων έργων, με τη διατύπωση "ταχύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων".

Οπως είχε σημειώσει ο "Ρ" κατά την προεκλογική περίοδο, το υπόμνημα του ΣΕΒ περιέχει μία σειρά μέτρα κοινός παρονομαστής και στόχος των οποίων είναι η επιτάχυνση της ανακατανομής των εισοδημάτων που παράγονται στη χώρα υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Συγκεκριμενοποιώντας τα μέτρα αυτά ο ΣΕΒ απαιτούσε οριστική κατάργηση κάθε ιδέας κοινωνικής ασφάλισης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυστηρότητα και πειθαρχία στην εισοδηματική πολιτική του δημοσίου και στις προσλήψεις. Κατάργηση των όποιων περιορισμών στις απολύσεις. Κατάργηση της αποζημίωσης που δικαιούνται οι απολυμένοι εργάτες. Ακόμα μεγαλύτερη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, φόρων ή άλλων "επιβαρύνσεων" που έχουν σήμερα. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών που δεν αναφέρονται σε προκλητικά προνόμια προς αυτούς τους ίδιους. Καταστρατήγηση των όποιων ελάχιστων περιβαλλοντολογικών ελέγχων για την εγκατάσταση και λειτουργία βιομηχανικών μονάδων.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ έχει προαναγγείλει για αύριο συνέντευξη Τύπου στην οποία αναμένεται να προβάλει αναλυτικά τις θέσεις - αξιώσεις των μεγαλοβιομηχάνων, από τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τη σύνθεση της οποίας θα ανακοινώσει ίσως και σήμερα το απόγευμα ο Κ. Σημίτης.

Οι εμποροβιομήχανοι

"Εδώ και τώρα" νέα αντιλαϊκά μέτρα, απαιτούν από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό και δύο ακόμη εμποροβιομήχανοι, που κατέχουν τη θέση του προέδρου στην Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) ο ένας και στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας ο άλλος.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, ο πρόεδρος της ΚΕΕ Α. Κυριαζής, με γραπτή δήλωσή του, αφού σημειώνει πως "στο πρώτο κόμμα εδόθη άνετος πλειοψηφία και αυτοδυναμία, ώστε ελεύθερο από δεσμεύσεις για την τήρηση των κομματικών ισορροπιών να προχωρήσει στην αποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας", στη συνέχεια καλεί τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Κ. Σημίτη,να πραγματοποιήσει τις "αναγκαίες τομές και βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες επιβάλλει η ανάγκη ύπαρξης ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους"...

Επίσης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γ. Παπαθανασίου, με γραπτή δήλωσή του, σημειώνει: "Ηρθε η ώρα για μεγάλες αποφάσεις και τομές. Η κυβέρνηση διαθέτει ικανή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και 4 χρόνια μπροστά της για να οδηγήσει την Ελλάδα στο δρόμο της σύγκλισης και του εκσυγχρονισμού. Αλλες δικαιολογίες, δεν υπάρχουν. Περιμένουμε από τη νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών και αποφυγή νέων άμεσων ή έμμεσων φόρων".

ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΗ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Εμπιστοσύνη των κερδοσκόπων στην αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ

Την έμπρακτη ικανοποίησή τους για την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και τη διακυβέρνηση της χώρας από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη,για την επόμενη τετραετία, εξέφρασαν χτες οι αγορές χρήματος και κεφαλαίου, σύμφωνα άλλωστε με τα αναμενόμενα. Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια κινήθηκαν πτωτικά, ενώ αυξημένη ήταν και η εισροή συναλλάγματος. Στο Χρηματιστήριο σημειώθηκε πτώση, που αρχικά ξενίζει, ωστόσο είναι προφανές ότι είναι αποτέλεσμα κερδοσκοπικών πράξεων.

Συγκεκριμένα, αρκετοί τζογαδόροι, προεξοφλώντας το εκλογικό αποτέλεσμα, αγόρασαν (κυρίως χωρίς μετρητά, δηλαδή "αέρα") την Πέμπτη και την Παρασκευή μεγάλο αριθμό μετοχών, τις οποίες και πούλησαν χτες, αποκομίζοντας τα κέρδη που προήλθαν από την αυξημένη ζήτηση.Αμεση συνέπεια ήταν ο γενικός δείκτης να υποχωρήσει κατά 0,57 μονάδες, κλείνοντας στις 958,41,αν και στην αρχή της συνεδρίασης καταγράφηκε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον, που ώθησε προσωρινά το δείκτη στο +1,5%.Στο Χρηματιστήριο χτες άλλαξαν χέρια μετοχές συνολικής αξίας πάνω από 10 δισ. δρχ.

Η επιβεβαίωση της αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ οδήγησε σε μεγάλο τζόγο και τη διατραπεζική αγορά δραχμών και συναλλάγματος. Χτες, σημειώθηκε εισροή ξένων νομισμάτων, που αντιστοιχεί σε περίπου 140 εκατ. ECU.Τα ξένα κεφάλαια (κερδοσκοπικά στη συντριπτική τους πλειοψηφία) προσελκύονται στη χώρα μας εξαιτίας των υψηλών ονομαστικών δραχμικών επιτοκίων, τα οποία, με δεδομένη τη σταθερότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας του εγχώριου νομίσματος ("σκληρή δραχμή"), εγγυώνται μεγάλες πραγματικές αποδόσεις, εφόσον δραχμοποιούμενα τοποθετούνται - κυρίως - σε κρατικούς τίτλους. Αποτέλεσμα της αυξημένης προσφοράς συναλλάγματος ήταν η δραχμή να ισχυροποιηθεί εκ νέου έναντι του ECU,παρά τα σχέδια της Τράπεζας της Ελλάδος για σταδιακή υποχώρησή της στα πλαίσια του φετινού στόχου της συναλλαγματικής πολιτικής.

Τα δραχμικά επιτόκια επίσης κινήθηκαν πτωτικά.Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το διατραπεζικό (για συναλλαγές μεταξύ τραπεζών) επιτόκιο "Athibor" για δανεισμό ενός μήνα μειώθηκε κατά 0,3 μονάδες, κλείνοντας στο 12,81%.Η νέα εξέλιξη στα διατραπεζικά επιτόκια δίνει το "εναρκτήριο λάκτισμα" στο υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων κρατικών τίτλων,με στόχο τη μείωση του "βάρους" εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους που αυτά συνεπάγονται.

Προς τα κάτω προσαρμογές πιθανό να υπάρξουν και στα τραπεζικά επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων,η πορεία των οποίων, όμως, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία του πληθωρισμού. Ο τελευταίος ωστόσο δε φαίνεται να υποχωρεί το Σεπτέμβρη (που θεωρείται "δύσκολος" μήνας) κάτω από τα επίπεδα του Αυγούστου (8,5%).

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΠΑ: Λήγει σήμερα, Τρίτη, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, που έληγε κανονικά χτες. Σύμφωνα με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ παρατάθηκε μέχρι και σήμερα, λόγω των βουλευτικών εκλογών και της μετακίνησης στην επαρχία πολλών υπόχρεων φορολογουμένων και υπαλλήλων των εφοριών.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ (1): Επιτρέπεται στις τράπεζες να εκδίδουν εγγυητικές επιστολές σε συνάλλαγμα για λογαριασμό ιδιωτών προμηθευτών του δημοσίου. Η σχετική απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος λήφθηκε μετά από αίτημα του υπουργείου Ανάπτυξης και δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 230, τ. Α 17/9/1996. Οι επιστολές θα καλύπτουν τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς, την εκτέλεση και προκαταβολή για τη σύναψη συμβάσεων προμηθειών ειδών που εισάγονται από το εξωτερικό και το τίμημα των οποίων υπολογίζεται σε ξένο νόμισμα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ(2): Κέρδη ύψους 2,1 δισ. δρχ. εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο του 1996 η Τράπεζα Κύπρου, παρουσιάζοντας αύξηση 27,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 24% και ανήλθαν σε 92,7 δισ. δρχ. και οι χορηγήσεις κατά 29%, φτάνοντας τα 113,2 δισ. δρχ. Η τράπεζα διαθέτει οχτώ καταστήματα, ενώ για το 1997 προβλέπεται η δημιουργία τριών ακόμα νέων.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Ιδρύθηκε, σαν δίδυμο αδερφάκι του τουριστικού οδηγού "Η Ελλάδα των Διακοπών", το "Κλαμπ των Διακοπών". Στόχος είναι να καλύψει τις ανάγκες χιλιάδων τουριστών που επιθυμούν να γνωρίσουν τις ομορφιές της χώρας μας με το μικρότερο δυνατό κόστος. Το "κλαμπ", μέσω των προσφορών που κάνει, πάντα σε συνεργασία με επαγγελματίες ξενοδόχους που προβάλλονται μέσα από τον τουριστικό οδηγό, δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις στους Ελληνες και ξένους τουρίστες να απολαύσουν τις διακοπές τους κερδίζοντας εκπτώσεις μέχρι και 50%. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 5227.791.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Το 1ο Συνέδριο της "Βαλκανικής και Γεωφυσικής Ενωσης" διεξάγεται αυτή τη βδομάδα στην Αθήνα στο Ζάππειο Μέγαρο. Οι εργασίες τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου (ΔΕΠ) και του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Την οργανωτική ευθύνη έχει ο Σύλλογος Γεωφυσικών Ελλάδας, ενώ τις εκδηλώσεις και εργασίες του συνεδρίου αναμένεται να παρακολουθήσουν 500 περίπου επιστήμονες - γεωφυσικοί, από έξι βαλκανικές χώρες, δυο παρευξείνιες, καθώς και πέντε ακόμα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ