ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Οχτώβρη 1996
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Στην "πυρά" η μονιμότητα!

Του Δημήτρη ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗ*

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες μέρες από την εκλογή της νέας κυβέρνησης και όμως υπάρχει μια πλούσια συγκομιδή από δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων και υπερκυβερνητικών επιτελείων - όπως του ΣΕΒ και του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών - που σηματοδοτούν μια νέα πιο άγρια επέλαση στο βιοτικό τους επίπεδο. Ολοι αυτοί, έχουν θέσει στο "μάτι του κυκλώνα" το δημόσιο, τους δημοσίους υπαλλήλους, τη δημόσια παιδεία, υγεία και κοινωνική ασφάλιση, γενικά κάθε τι δημόσιο, προς δόξαν της ιδιωτικής κερδοσκοπίας. Και η νέα κυβέρνηση, δηλώνει άμεσα, είτε έμμεσα, πως οι δημόσιοι υπάλληλοι θα συνεχίσουν να είναι πισθάγκωνα δεμένοι στον αυτόματο πιλότο του ευρωεισαγόμενου προγράμματος σύγκλισης - σύνθλιψης για τους εργαζόμενους. Ενα πρόγραμμα, που από τη μια όλο και περισσότερο συγκλίνει τα υπερκέρδη των Ελλήνων βιομηχάνων με εκείνα των Ευρωπαίων συναδέλφων τους, ενώ από την άλλη, όλο και πιο πολύ αποκλίνει το εισόδημα των εργαζόμενων από τις ανάγκες τους. Ειδικότερα για μας τους δημοσίους υπαλλήλους, ο απολογισμός είναι τρομακτικός: Οι απώλειες της αγοραστικής δύναμης των μισθών την τελευταία εξαετία αγγίζουν μέχρι και το 54%. Η πρόσθετη φορολογία και η ακρίβεια, μας οδηγούν στην εξαθλίωση. Η πολιτική ομηρία, μέσα από ένα πολυδαίδαλο αυταρχικό και αντιδημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο της Δημόσιας Διοίκησης, μας μετατρέπει σε σύγχρονα res, επί το ρωμαϊκότερον...

Και όλα αυτά, μέσα στη "νέα εποχή" και στο "νέο ήθος" της εκσυγχρονιστικής κυβέρνησης. Στο όνομα του "εκσυγχρονισμού" και ποικίλων "κεντροαριστερών" παγίδων, μας ετοιμάζουν οι κυβερνώντες νέα δεινά. Ο πονοκέφαλος των οικονομικών επιτελών της κυβέρνησης - όπως γράφουν οι διάφορες εφημερίδες - είναι το πώς θα βρουν τον τρόπο να εισπράξουν από τους εργαζόμενους το ένα τρισ. δραχμές, που προβλέπει το πρόγραμμα σύγκλισης, το "οικονομικό τους σύνταγμα" όπως το ονομάζει ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος. Στα "ψιλά" βέβαια των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων αναγράφονται οι... εύκολες λύσεις. Θα μειώσουν στο 8% την αύξηση του νέου προϋπολογισμού για μισθούς και συντάξεις, που σημαίνει εισοδηματική πολιτική γύρω στο 2% + 2%. Και αυτά τα ψίχουλα, όπως λένε, θα τα συμψηφίσουν μέσα στο λεγόμενο νέο μισθολόγιο, που σταδιακά θα εφαρμοστεί και θα μειώνει "αυξάνοντας" τους μισθούς. Θα ψηφίσουν νέο αντιασφαλιστικό νόμο που θα επιβάλει και νέα εισφορά - χαράτσι, θα υπολογίζει τις συντάξεις, όχι στο μισθό του τελευταίου μήνα υπηρεσίας αλλά στο μέσο όρο των μισθών της τριακονταπενταετίας και θα αυξάνει ακόμα παραπέρα τα όρια ηλικίας. Ετσι, όσοι καταφέρουν να φτάσουν στη σύνταξη, θα πάρουν ένα βοήθημα επαιτείας, αντί για σύνταξη!

Εκεί όμως που "βαράνε όλα τα σφυριά" των κυβερνώντων και υπερκυβερνώντων, είναι η ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ των δημοσίων υπαλλήλων. Το γράψανε στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και στη Λευκή Βίβλο. "Η μονιμότητα είναι ανασταλτικός παράγοντας της παραγωγικότητας"! Στην πυρά, επομένως, η μονιμότητα! Το είπε με δικά του λόγια ο πρωθυπουργός τον Ιούνη στο "Εκόνομιστ". Το λέει ο ΣΕΒ στο υπόμνημά του προς την κυβέρνηση. Το γράψανε στις εκθέσεις τους το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ. Το συζητά σε λίγες μέρες στο Δουβλίνο η Ευρωπαϊκή Ενωση. Θέλουν, όλοι αυτοί, να μας γυρίσουν στις αλήστου μνήμης μέρες του 1890 - 1911 της Πλατείας Κλαυθμώνος! Αυτά και αυτά μας κάνουν να θεωρούμε τη λέξη "εκσυγχρονισμός", ότι είναι ευφημισμός στα χείλη των κυβερνώντων. Είναι όπως λέμε γλυκάδι το ξίδι, για να απαλύνουμε τη δυσάρεστη γεύση του.

Και ενώ συμβαίνουν τέτοια σοβαρά και φοβερά σε βάρος μας, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, δηλαδή από κοινού ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ, περί άλλα τυρβάζουν και στέλνουν παρακλητικά υπομνήματα στην κυβέρνηση, με αίτημα απλά να γίνεται διάλογος για το διάλογο και να παροπλίζεται το συνδικαλιστικό κίνημα. Ετσι γίνονται συνένοχοι της κυβέρνησης και όσων, μαζί με την κυβέρνηση, ψήφισαν και στηρίζουν την αντιλαϊκή Συνθήκη του Μάαστριχτ που εντέλλεται τέτοιες αρνητικές εξελίξεις. Οι εργαζόμενοι όμως, που πλήττονται καίρια, όχι μόνο δε θα γίνουν συνένοχοι στον εξανδραποδισμό τους, αλλά θα πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και μέσα από ένα ενιαίο μέτωπο πάλης, θα αντισταθούν στην κυβέρνηση, θα παραμερίσουν κάθε ανάχωμα των αγώνων τους και θα δώσουν αυτοί την τελική λύση.

* Ο Δημήτρης Αγκαβανάκης είναι αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ

ΕΤΜΑ
Υποχρεωτικές άδειες μετά τις απολύσεις

Μέσα σε κλίμα απόλυτης τρομοκρατίας, οι ιδιοκτήτες του "γκέτο" μετατρέπουν σε καύσιμη ύλη και το τελευταίο εργατικό δικαίωμα

Νέα "μαντάτα" από το γκέτο της ΕΤΜΑ έρχονται να δικαιολογήσουν παραπέρα το χαρακτηρισμό που... επάξια διατηρεί εδώ και χρόνια η συγκεκριμένη μονάδα. Μετά τις απολύσεις δεκάδων εργαζομένων, η εργοδοσία έβαλε μπροστά το μέτρο των υποχρεωτικών αδειών άνευ αποδοχών, μέσα σε ένα κλίμα απόλυτης τρομοκρατίας και ενώ βασικά δικαιώματα έχουν ήδη καταργηθεί. Πριν λίγο διάστημα η επιχείρηση είχε ξεκινήσει ένα πογκρόμ απολύσεων από τα διάφορα τμήματα του συγκροτήματος, που αποτελείται από τρία εργοστάσια και στα οποία απασχολούνται συνολικά 1.100 εργαζόμενοι. Φήμες που... διέρρεαν έντεχνα διάφορα στελέχη της εταιρίας, ανέβαζαν τον αριθμό αυτών που θα απολυθούν στους 200.

Η εταιρία επανήλθε πριν λίγες μέρες, ανακοινώνοντας καταστάσεις με δεκάδες ονόματα εργαζομένων από κάθε τμήμα, που τίθενται σε αναγκαστική άδεια. Μάλιστα υπάρχουν διαβαθμίσεις του χρόνου αδείας, που κυμαίνεται από πέντε ως και δεκαπέντε μέρες. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, οι αναγκαστικές άδειες συνοδεύονται με απειλές: "Η δέχεσαι ή απολύεσαι"!

Το πρόσχημα που επικαλείται η εταιρία είναι ότι δεν υπάρχει δουλιά. Ωστόσο, πριν τρεις μήνες δημιουργήθηκε και νέο τμήμα παραγωγής, με νέα και σύγχρονα μηχανήματα. Οι επενδύσεις αυτές ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδοτούμενες και λόγω της μη είσπραξης ακόμα της επιδότησης, ξεκίνησαν εκβιαστικά απολύσεις, άδειες... Αλλωστε την περίοδο αυτή, υπάρχει "φουλ" δουλιά.

Στις ενέργειές της αυτές η επιχείρηση φαίνεται να έχει τη σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των σωματείων, που σιγοντάρουν στο παιχνίδι των πιέσεων, λέγοντας ότι έτσι αποφεύγονται και άλλες απολύσεις.

Η υπερεντατικοποίηση, η καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων, είναι και αυτές "παρούσες". Εργάτριες υποχρεώνονται από 6 - 7 μηχανές να χειρίζονται πλέον 10. Αλλοι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να δουλεύουν Σαββατοκύριακα χωρίς να τους καταβάλλεται προσαυξημένο το μεροκάματο. Ειδικευμένους εργαζόμενους με πολλά χρόνια μάλιστα προϋπηρεσία, τους μεταθέτουν σε θέσεις ανειδίκευτου και τους υποχρεώνουν - ειδικά κάποιας ηλικίας - να μεταφέρουν ακόμα και κιβώτια! Με τον τρόπο αυτό πιέζουν για να φύγουν μόνοι τους απ' το εργοστάσιο.

Το όλο σκηνικό συμπληρώνουν οι πολύ άσχημες και επικίνδυνες για τη ζωή των εργατών συνθήκες εργασίας. Υψηλές θερμοκρασίες, μεγάλη υγρασία, χρησιμοποίηση χημικών ουσιών, δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα. Τα εγκαύματα, οι δερματοπάθειες, αλλά και οι καρδιοπάθειες είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Ισως το πιο χαρακτηριστικό του κλίματος τρομοκρατίας που επικρατεί είναι και το ότι κανείς απ' τους εργαζόμενους δε γνωρίζει τι συμβαίνει στον συνάδελφό του δίπλα. Ακόμα και ατυχήματα που γίνονται τα μαθαίνουν είτε γιατί ξέμειναν κάποια αίματα, είτε απ' την απουσία για μέρες κάποιου συναδέλφου τους.

Αρχισαν οι απολύσεις στη ΜΙΣΚΟ!

Με την απόλυση έξι εργαζομένων, η βιομηχανία ζυμαρικών ΜΙΣΚΟ,η οποία έχει περιέλθει στην πολυεθνική ΜΠΑΡΙΛΑ,άρχισε να υλοποιεί το πρόγραμμα δεκάδων απολύσεων που πρόσφατα εξήγγειλε, ξεσηκώνοντας την αγανάκτηση και την αντίδραση των εργαζομένων.

Τρίωρες στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες από τη Δευτέρα, ήταν η πρώτη αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν παραπέρα τον αγώνα τους. Κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίας, οι απεργοί κλείνουν συμβολικά το δρόμο μπροστά από το εργοστάσιο. Καμιά συγκεκριμένη κίνηση υποστήριξης του αγώνα των εργαζομένων στη ΜΙΣΚΟ δεν έχει εκδηλωθεί ακόμα από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας,παρά τις συνεχείς προσπάθειες των τριών συμβούλων της ΕΣΑΚ. Το θέμα θα τεθεί ξανά σε σύσκεψη εργοστασιακών σωματείων που έχει συγκαλέσει για αύριο Παρασκευή το ΕΚΠ.

Δυσμενής αντιμετώπιση συνδικαλιστή

Την άμεση παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας για να σταματήσουν τις "απαράδεκτες και παράνομες ενέργειες" της επιχείρησης ΚΑΡΜΟΡ ΕΛΛΑΣ,ζητά το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά,το οποίο την καταγγέλλει - με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ - επειδή δεν καταβάλλει τη νόμιμη αύξηση στον εργαζόμενο Β. Ριφουνά,ο οποίος είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και του ΔΣ του Συνδικάτου.

Το Συνδικάτο Μετάλλου τονίζει στην ανακοίνωσή του, ότι η αύξηση που προκύπτει από τη συλλογική σύμβαση εργασίας ΠΟΕΜ - Σιδηροβιοτεχνών έχει καταβληθεί σε όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης, αλλά όχι και στον συνδικαλιστή, "ο οποίος ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση για την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων". Σημειώνεται ακόμα ότι "η διεύθυνση της επιχείρησης επιβάλλει την εντατικοποίηση της παραγωγής και εξαναγκάζει τους εργαζόμενους να έχουν πάνω από μια ειδικότητα. Είναι ολοφάνερο - καταλήγει - ότι η επιχείρηση τρομοκρατεί τους εργαζόμενους και στα πλαίσια αυτά αντιμετωπίζει με δυσμενή τρόπο τον συνάδελφο".

Επίθεση κατά συνδικαλιστή στη "Χαλυβουργία"

Επίθεση με ύβρεις και προπηλακισμούς δέχτηκε προχτές ο αντιπρόεδρος του Σωματείου της "Ελληνικής Χαλυβουργίας",Π. Χριστοπάνου,από τον διευθυντή του χαλυβουργείου, Ν. Ανδρουτσόπουλο,επειδή αρνήθηκε να συναινέσει στην καταπάτηση του δικαιώματος της ειδικότητας και να εργαστεί σε άλλη εργασία απ' αυτήν για την οποία προσλήφθηκε! Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο, τονίζοντας πως η απαράδεκτη αυτή ενέργεια έχει ως στόχο τον παραπέρα περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο διευθυντής επιτέθηκε "όχι μόνο με λόγια, αλλά και με βίαιη απώθηση, που συνοδεύτηκε με το σχίσιμο της εφημερίδας "Ριζοσπάστης".Η πράξη είναι εντελώς απαράδεκτη και έχει σαν στόχο τη μείωση των συνδικαλιστών, τον περιορισμό ακόμα περισσότερο της συνδικαλιστικής δράσης και την τρομοκράτηση των εργαζομένων".

Το περιστατικό - συνεχίζει - που είχε ως αφορμή τη δήθεν άρνηση εργασίας του συνδικαλιστή, είναι σε γνώση της εταιρίας και "είμαστε βέβαιοι - επισημαίνεται - ότι έγινε με την ανοχή και την ενθάρρυνση αυτών που προϊστανται του Ν. Ανδρουτσόπουλου".

Καταλήγοντας τονίζει πως "το ΔΣ του σωματείου δεν είναι δυνατόν να ανεχτεί τέτοιες παράνομες και αντιδημοκρατικές ενέργειες και είναι αποφασισμένο να υπερασπιστεί τα συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ