Πέμπτη 3 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΤΜΑ
Υποχρεωτικές άδειες μετά τις απολύσεις

Μέσα σε κλίμα απόλυτης τρομοκρατίας, οι ιδιοκτήτες του "γκέτο" μετατρέπουν σε καύσιμη ύλη και το τελευταίο εργατικό δικαίωμα

Νέα "μαντάτα" από το γκέτο της ΕΤΜΑ έρχονται να δικαιολογήσουν παραπέρα το χαρακτηρισμό που... επάξια διατηρεί εδώ και χρόνια η συγκεκριμένη μονάδα. Μετά τις απολύσεις δεκάδων εργαζομένων, η εργοδοσία έβαλε μπροστά το μέτρο των υποχρεωτικών αδειών άνευ αποδοχών, μέσα σε ένα κλίμα απόλυτης τρομοκρατίας και ενώ βασικά δικαιώματα έχουν ήδη καταργηθεί. Πριν λίγο διάστημα η επιχείρηση είχε ξεκινήσει ένα πογκρόμ απολύσεων από τα διάφορα τμήματα του συγκροτήματος, που αποτελείται από τρία εργοστάσια και στα οποία απασχολούνται συνολικά 1.100 εργαζόμενοι. Φήμες που... διέρρεαν έντεχνα διάφορα στελέχη της εταιρίας, ανέβαζαν τον αριθμό αυτών που θα απολυθούν στους 200.

Η εταιρία επανήλθε πριν λίγες μέρες, ανακοινώνοντας καταστάσεις με δεκάδες ονόματα εργαζομένων από κάθε τμήμα, που τίθενται σε αναγκαστική άδεια. Μάλιστα υπάρχουν διαβαθμίσεις του χρόνου αδείας, που κυμαίνεται από πέντε ως και δεκαπέντε μέρες. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, οι αναγκαστικές άδειες συνοδεύονται με απειλές: "Η δέχεσαι ή απολύεσαι"!

Το πρόσχημα που επικαλείται η εταιρία είναι ότι δεν υπάρχει δουλιά. Ωστόσο, πριν τρεις μήνες δημιουργήθηκε και νέο τμήμα παραγωγής, με νέα και σύγχρονα μηχανήματα. Οι επενδύσεις αυτές ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδοτούμενες και λόγω της μη είσπραξης ακόμα της επιδότησης, ξεκίνησαν εκβιαστικά απολύσεις, άδειες... Αλλωστε την περίοδο αυτή, υπάρχει "φουλ" δουλιά.

Στις ενέργειές της αυτές η επιχείρηση φαίνεται να έχει τη σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των σωματείων, που σιγοντάρουν στο παιχνίδι των πιέσεων, λέγοντας ότι έτσι αποφεύγονται και άλλες απολύσεις.

Η υπερεντατικοποίηση, η καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων, είναι και αυτές "παρούσες". Εργάτριες υποχρεώνονται από 6 - 7 μηχανές να χειρίζονται πλέον 10. Αλλοι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να δουλεύουν Σαββατοκύριακα χωρίς να τους καταβάλλεται προσαυξημένο το μεροκάματο. Ειδικευμένους εργαζόμενους με πολλά χρόνια μάλιστα προϋπηρεσία, τους μεταθέτουν σε θέσεις ανειδίκευτου και τους υποχρεώνουν - ειδικά κάποιας ηλικίας - να μεταφέρουν ακόμα και κιβώτια! Με τον τρόπο αυτό πιέζουν για να φύγουν μόνοι τους απ' το εργοστάσιο.

Το όλο σκηνικό συμπληρώνουν οι πολύ άσχημες και επικίνδυνες για τη ζωή των εργατών συνθήκες εργασίας. Υψηλές θερμοκρασίες, μεγάλη υγρασία, χρησιμοποίηση χημικών ουσιών, δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα. Τα εγκαύματα, οι δερματοπάθειες, αλλά και οι καρδιοπάθειες είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Ισως το πιο χαρακτηριστικό του κλίματος τρομοκρατίας που επικρατεί είναι και το ότι κανείς απ' τους εργαζόμενους δε γνωρίζει τι συμβαίνει στον συνάδελφό του δίπλα. Ακόμα και ατυχήματα που γίνονται τα μαθαίνουν είτε γιατί ξέμειναν κάποια αίματα, είτε απ' την απουσία για μέρες κάποιου συναδέλφου τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ