ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Οχτώβρη 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μπλόκο στα λιμάνια

Οι ιδιοκτήτες μηχανοτρατών και γρι γρι αντιδρούν στην επιμονή της κυβέρνησης να καταργήσει το καθεστώς αφορολόγητων καυσίμων για τις αλιευτικές δραστηριότητες

Στον αποκλεισμό πολλών λιμανιών της χώρας προχώρησαν χτες οι ψαράδες μέσης αλιείας (τράτες και γρι γρι), διεκδικώντας κατάργηση της πρόσφατης κυβερνητικής απόφασης που τους επιβάλλει να αγοράζουν πλέον αφορολόγητο μόνο το 50% του πετρελαίου που χρησιμοποιούν. Από χτες τα ξημερώματα οι μηχανότρατες πήραν θέσεις μάχης στα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης, της Χίου, καθώς και άλλα λιμάνια, όπως Πάτμος και Ιος.

Ο αποκλεισμός κράτησε στα περισσότερα λιμάνια μέχρι το απόγευμα με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη, όπου ο αποκλεισμός συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ. Αντιπροσωπεία των ψαράδων συναντήθηκε χτες το απόγευμα με το υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Δρυ, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο υφυπουργός τούς ζήτησε να ελευθερώσουν τα λιμάνια, μέχρι να συνεδριάσει σήμερα η επιτροπή που μελετά το θέμα. Η απάντηση αυτή δεν έπεισε και οι ψαράδες συνέχισαν τον αποκλεισμό, που ανέστειλαν λίγο αργότερα σε ένδειξη καλής θέλησης. Εκτός από την επαναφορά του καθεστώτος αφορολόγητου πετρελαίου για το 100% της ποσότητας που χρησιμοποιούν, ζητούν να μην ισχύσει ο κοινοτικός κανονισμός που απαγορεύει την αλιεία μέχρι τα 3 μίλια και σε βάθος μικρότερο των 50 μέτρων.

Στον Πειραιά οι ψαράδες χτες απέκλεισαν το λιμάνι από τις 11 π.μ. μέχρι τις 7.30 μ.μ. με μηχανότρατες και γρι γρι και δεν επέτρεψαν να αποπλεύσει και να καταπλεύσει κανένα πλοίο. Το πρωί, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με το υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκη, ο οποίος, όμως, τους παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών.

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων ψαράδων στάθηκαν, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, καθώς και ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Γ. Μανουσογιαννάκης και αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Ο βουλευτής του ΚΚΕ σε δήλωσή του εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ και τόνισε: "Τη στιγμή αυτή τίθεται με ιδιαίτερη οξύτητα το θέμα της χορήγησης αφορολόγητου καυσίμου, για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ψαράδες". Ο Στρ. Κόρακας κατάγγειλε, επίσης, την αλιευτική πολιτική που προωθεί η ΕΕ και η οποία αποβλέπει στην εξόντωση της μικρής και μεσαίας αλιείας και αποβαίνει και σε βάρος των καταναλωτών.

Στη Θεσσαλονίκη οι ψαράδες της Μηχανιώνας απέκλεισαν το λιμάνι με 55 μηχανότρατες, ενώ αποκλείστηκαν επίσης τα λιμάνια της Καβάλας και της Κεραμωτής, η οποία διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους στη Β. Ελλάδα. Επίσης, οι ψαράδες της Αλεξανδρούπολης με 19 σκάφη έφραξαν την είσοδο του λιμανιού της πόλης.

Αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Κατσαρό, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρώην βουλευτή, επισκέφθηκε τους ψαράδες και εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους. Εκεί πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον πρόεδρο και τον γραμματέα του αλιευτικού συνεταιρισμού καθώς και με τον πρόεδρο του σωματείου αλιεργατών της Μηχανιώνας. "Είναι τέτοια η γεωγραφική θέση της χώρας και το νησιωτικό σύμπλεγμα που με τα τρία μίλια και τα 50 μέτρα βάθος που ορίζει η κοινοτική οδηγία περιορίζεται σημαντικά ο χώρος όπου μπορούν να ψαρέψουν οι μηχανότρατες και τα γρι γρι", είπε ο πρόεδρος των αλιεργατών Θ. Κλούρης.

ΗΛΕΙΑ
Σταφίδα για πέταμα;

Εξευτελιστικές τιμές δίνουν οι έμποροι για το προϊόν. Για αγωνιστικές κινητοποιήσεις ετοιμάζεται η ΟΑΣ του νομού

Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγούνται χιλιάδες αγρότες του Νομού Ηλείας, καθώς η τιμή της κορινθιακής σταφίδας έχει κατρακυλήσει σε εξευτελιστικά επίπεδα φέτος και αν βεβαίως βρεθεί αγοραστής. Αντί των 400 και 450 δραχμών που πουλήθηκε πέρσι, φέτος στην αρχή της περιόδου οι αγορές ξεκίνησαν με 220 δραχμές το κιλό, για να πέσουν στη συνέχεια στις 160 δραχμές. Ετσι, αναμένεται τελικά ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής θα οδηγηθεί στον Αυτόνομο Σταφιδικό Οργανισμό με την εξευτελιστική τιμή των 105 δραχμών το κιλό! Κι αυτό ενώ φέτος η σοδειά ήταν καλή (θα φτάσει συνολικά τους 54.000 τόνους) και οι σταφιδοπαραγωγοί είχαν την ελπίδα ότι κάπως θα "βγάλουν τα σπασμένα" των προηγούμενων χρόνων.

Ωστόσο, κοντά στη σταφίδα και οι άλλες βασικές παραγωγές του νομού δεν πάνε καλά, όσον αφορά τις τιμές παραγωγού. Ετσι, η Ενωση Ολυμπίας, ανακοίνωσε πως θα συγκεντρώνει σταφίδα με προκαταβολή μόλις 100 δραχμές το κιλό και καλαμπόκι με 30 μόνον δραχμές το κιλό. Αν και εφόσον τα προϊόντα πουληθούν από την Ενωση σε μεγαλύτερη τιμή, οι αγρότες θα εισπράξουν κάτι επιπλέον.

Την ίδια ώρα η κτηνοτροφία της περιοχής καταστρέφεται, αφού η τιμή του γάλακτος έχει κατρακυλήσει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι ζωοτροφές συνεχώς ακριβαίνουν και έχουν γίνει δυσβάστακτες.

Μπροστά στην τραγική κατάσταση για την αγροτική οικονομία και το οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν, λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής, οι αγρότες της Ηλείας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣ) του νομού συγκαλεί για την ερχόμενη Τετάρτη γενική συνέλευση των αντιπροσώπων, με τη συμμετοχή και αγροτών, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις για αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων. Με δήλωσή του στο "Ρ" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηλείας, Γιώργος Γκρουμούτης, καταγγέλλει την αδιαφορία της κυβέρνησης την οποία θεωρεί υπεύθυνη για τη δραματική κατάσταση των μικρομεσαίων αγροτών. "Η αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ και η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ που συμφωνεί και εφαρμόζει η κυβέρνηση, υποτακτικά οδηγούν σε συρρίκνωση τις πιο δυναμικές καλλιέργειες του νομού και χιλιάδες αγρότες στην καταστροφή. Δεν πρόκειται όμως να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε μέχρι τέλους, μέχρι να αλλάξει αυτή η καταστροφική πολιτική. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για ό,τι συμβεί" προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΟΑΣ.

Ανάστατοι οι βαμβακοπαραγωγοί

Δεν περνάει η προσπάθεια της κυβέρνησης να προκαλέσει σύγχυση, με την υποτιθέμενη "ενίσχυση" της τιμής

Ανάστατοι είναι οι βαμβακοπαραγωγοί με την απαράδεκτα χαμηλή τιμή που αναγκάζονται να πουλάνε φέτος το βαμβάκι, αλλά και με την αποκάλυψη της σε βάρος τους κοροϊδίας από την κυβέρνηση. Στο μεταξύ, κυβερνητικοί παράγοντες με τη βοήθεια ορισμένων εφημερίδων, κυρίως φιλοκυβερνητικών, επιχειρούν να παρουσιάσουν το μαύρο - άσπρο με τις προεκλογικές υποσχέσεις. Ετσι, λίγες μέρες μετά τις εκλογές και ενώ είναι νωπές ακόμα οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη από τη Λάρισα για την κάλυψη τουλάχιστον της ελάχιστης περυσινής τιμής βαμβακιού, αποκαλύπτεται η κοροϊδία σε βάρος των παραγωγών. Οι βαμβακοπαραγωγοί υποχρεώνονται να πουλάνε το βαμβάκι - μέσο ποιοτικό τύπο - στην ελάχιστη τιμή που καθόρισε η Ευρωπαϊκή Ενωση και συμφώνησε η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Ετσι, εισπράττουν προκαταβολή μόλις 180 - 185 δραχμές και περιμένουν να εισπράξουν ακόμα 40 περίπου δραχμές με την επιστροφή της συνυπευθυνότητας όπως έχει καθοριστεί. Δηλαδή συνολικά οι βαμβακοπαραγωγοί με τη συμφωνία της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες φέτος, υποχρεώνονται να πουλήσουν την παραγωγή στην τιμή των 220 δραχμών το κιλό, έναντι 260 κατά μέσο όρο πέρσι και 290 δραχμών πρόπερσι...

Κι όμως, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντί να στηρίξει πραγματικά τις τιμές στο βαμβάκι, τουλάχιστον στα περυσινά επίπεδα που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός προεκλογικά, περιορίζεται να "στηρίξει" τη φετινή καταστροφική για την καλλιέργεια και τους βαμβακοπαραγωγούς τιμή των 220 δραχμών που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες! Κι αυτό, όχι δίνοντας κάποια επιδότηση, αλλά υποχρεώνοντας τους βαμβακοπαραγωγούς να πάρουν δανεικά από την Αγροτική Τράπεζα κοντά 40 δραχμές το κιλό για να φθάσουν συνολικά στην περυσινή προκαταβολή των 220 δραχμών και πέραν αυτής δεν πρόκειται να εισπράξουν τίποτα! Γιατί η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παρακρατήσει - για εξόφληση των δανεικών - τις επιστροφές συνυπευθυνότητας που θα δοθούν στο τέλος της εκκοκκιστικής περιόδου και οι οποίες ακριβώς υπολογίζονται όσο τα δανεικά που δίνει η ΑΤΕ.

"Ετσι - όπως υπογραμμίζουν αγροτικά συνεταιριστικά στελέχη των βαμβακοπαραγωγικών περιοχών - η κυβέρνηση δεν περιορίζεται στην προεκλογική εξαπάτηση των βαμβακοπαραγωγών στους οποίους έταζε να στηρίξει την περυσινή ελάχιστη τιμή, κάτι που δεν κάνει τώρα. Επιχειρεί, τώρα, νέα κοροϊδία σε βάρος τους παρουσιάζοντας το δάνειο που σκέφτεται να δώσει, σαν κρατική ενίσχυση, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται να το πάρει πίσω στο τέλος, με την εκκαθάριση! Κι ενώ σε καμιά περίπτωση δε στηρίζει ούτε τις περυσινές τιμές... Είναι χαρακτηριστικό σχετικά με τη νέα επιχείρηση εξαπάτησης των βαμβακοπαραγωγών ότι, χτες, αρκετές εφημερίδες αλλά και ΜΜΕ των γνωστών συγκροτημάτων - με χαρακτηριστική την περίπτωση της "Ελευθεροτυπίας" -παρουσιάζουν σαν επιδότηση το δάνειο και μιλάνε για υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων του πρωθυπουργού! Ομως, όσο και αν προσπαθούν να ξανακοροϊδέψουν τον κόσμο, απλώς εκτίθενται στα μάτια των αγροτών. Οι αγρότες βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα και θα το διαπιστώσουν σύντομα όλοι όσοι προσπαθούν ξανά να τους κοροϊδέψουν. Θα το διαπιστώσουν με τους νέους αγώνες που ωριμάζουν... ".

ΚΚΕ: Δίκαιο το αίτημα

Με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το Αγροτικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ, εκφράζεται η συμπαράσταση του Κόμματος στο δίκαιο αίτημα των συνεταιρισμών και συλλόγων μέσης αλιείας για την κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος παροχής μόνο του 50% του αναγκαίου πετρελαίου σε τιμές τράνζιτ, για τις αλιευτικές δραστηριότητες.

"Η κυβέρνηση - τονίζεται στην ανακοίνωση - αντί της πολιτικής συρρίκνωσης της αλιείας και ενίσχυσης των εισαγωγών αλιευμάτων, οφείλει να πάρει γενναία μέτρα για την ανάπτυξη της ντόπιας παραγωγής. Ενα πρώτο βήμα, από τα μέτρα στήριξης των ψαράδων, αποτελεί η επαναφορά του καθεστώτος χορήγησης εξ ολοκλήρου πετρελαίου τράνζιτ για τις αλιευτικές δραστηριότητες τόσο στην αλιεία όσο και στην οικονομία της χώρας γενικότερα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ