ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Οχτώβρη 1996
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο "γύψο" και το '97 μισθοί και συντάξεις

Ολα τα σενάρια για την εισοδηματική πολιτική του 1997, προβλέπουν μέση ετήσια αύξηση το πολύ μέχρι 2%, ενώ ο πληθωρισμός θα τρέχει στην καλύτερη περίπτωση πάνω από 7%

Ολα τα σενάρια για την εισοδηματική πολιτική του 1997, που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, προβλέπουν ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, αισθητά κάτω από το 2,5% + 2,5% που δόθηκαν φέτος (μέση ετήσια αύξηση 3,8%) και φυσικά πολύ κάτω από τον πληθωρισμό. Αυτό προκύπτει από πληροφορίες αρμόδιων παραγόντων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που θεωρούσαν... πρωταπριλιάτικο αστείο, την "είδηση" της χτεσινής "Ελευθεροτυπίας" για αυξήσεις 5% + 5% το 1997.

Υπάρχουν 4 στοιχεία, που τεκμηριώνουν την άποψη ότι οι ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς και συντάξεις για το 1997, δε θα ξεπερνούν το 2% (μέση ετήσια αύξηση).Τα στοιχεία αυτά είναι τα εξής: Πρώτον, η εμμονή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην πιστή εφαρμογή του προγράμματος "σύγκλισης",δηλαδή τη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, με κάθε τρόπο και κάθε μέσο. Δεύτερον, η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, δύο μέρες πριν τις εκλογές σε ερώτηση του "Ρ", ότι δηλαδή "η εισοδηματική πολιτική του 1997 θα... αυξάνει τα εισοδήματα των εργαζομένων, όπως την προηγούμενη τριετία"! Τρίτον, το σενάριο που θέλει τις δαπάνες του προϋπολογισμού 1997 για μισθούς και συντάξεις, να μην ξεπερνούν το 8,5%,έναντι 9,9% που είχαν προϋπολογιστεί για φέτος. Τέταρτον, η αξίωση του ΣΕΒ ότι οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων στο δημόσιο με την εισοδηματική πολιτική του 1997, δεν πρέπει να υπερβαίνουν το στόχο, που έχει θέσει η κυβέρνηση για τον πληθωρισμό του 1997 με το πρόγραμμα "σύγκλισης", δηλαδή 4%.

Με βάση όλα τα παραπάνω, οι ονομαστικές αυξήσεις των μισθών και συντάξεων στο δημόσιο, στην καλύτερη περίπτωση θα είναι 2% + 2% και στη χειρότερη 1% + 1%! Ομως, ακολουθώντας το δρόμο που χάραξε το 1993 ο τότε πρωθυπουργόςΚ. Μητσοτάκης, όταν βάφτιζε τις αυξήσεις 0% + 0% = 14% (!) η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα υποστηρίξει πως οι μισθοί και οι συντάξεις το 1997 θα αυξηθούν γύρω στο 8,5%.Μόνο που απ' αυτό το 8,5%, περίπου 7 μονάδες, δεν είναι κομμάτι της εισοδηματικής πολιτικής του 1997, αλλά κλοπές από την εισοδηματική πολιτική προηγούμενων ετών.

Συγκεκριμένα, στις δαπάνες του προϋπολογισμού για μισθούς και συντάξεις του 1997, που η κυβέρνηση θα τις εμφανίσει ως τμήμα της εισοδηματικής πολιτικής για το νέο χρόνο, περιλαμβάνονται: Πρώτον, η αύξηση του 3,5% που θα δοθεί στους μισθούς και συντάξεις την 1η Γενάρη 1997, σαν "διορθωτικό ποσό" για την κάλυψη μέρους των απωλειών από την εισοδηματική πολιτική του 1996 και τη μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού. Δεύτερον, η ωρίμανση(αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου, λόγω πολυετούς υπηρεσίας, τα χρονοεπιδόματα κλπ.), που είναι περίπου 2 μονάδες. Τρίτον, τα διάφορα "ειδικά επιδόματα", που δόθηκαν φέτος στους δημοσίους υπαλλήλους για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, τα οποία υπολογίζονται σε 1 περίπου μονάδα. Τέταρτον, οι δύο δόσεις για τα αναδρομικά των 18.000 δραχμών, που θα χορηγηθούν το 1997, σε όσους δημόσιους υπαλλήλους δεν τα πήραν το 1989 και υπολογίζονται σε 0,5 μονάδες.

Με βάση όλα τα παραπάνω, αν στον προϋπολογισμό του 1997, το κονδύλι των δαπανών για μισθούς και συντάξεις αυξηθεί κατά 8,5%, οι ονομαστικές αυξήσεις των μισθών που θα δοθούν δεν πρέπει να ξεπεράσουν το 1% + 1% (που δίνει μέση ετήσια αύξηση 1,5%).

Λ. Τ.

"Κατανόηση" ζητά από τους μισθωτούς ο Γ. Παπαντωνίου

Συνάντηση χτες με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ. Η σκληρή λιτότητα και το χτύπημα του ασφαλιστικού στις προτεραιότητες της κυβέρνησης

Την "κατανόηση" των εργαζομένων τουλάχιστον για τα δυο επόμενα χρόνια (!) ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου,κατά τη χτεσινή συνάντησή του με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ.Η "κατανόηση" αφορά - σύμφωνα με τις τοποθετήσεις του υπουργού - κατά κύριο λόγο την εισοδηματική πολιτική,όπου ζήτησε να μην υπάρξουν "μεγάλες διεκδικήσεις", επικαλούμενος τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, τους στόχους του προγράμματος "σύγκλισης" κλπ.

Εκτός από το σαφές μήνυμα λιτότητας, ο Γ. Παπαντωνίου έκανε για μια ακόμα φορά καθαρές τις προθέσεις της κυβέρνησης να χτυπήσει και στο μέτωπο της κοινωνικής ασφάλισης.Σύμφωνα με τον υπουργό, το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, έτσι όπως είναι σήμερα, αντέχει μέχρι το 2000 και επομένως θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα που θα "εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του"...

Κατά τα άλλα ο Γ. Παπαντωνίου υποσχέθηκε "διάλογο", είπε ότι δε θα επιβαρυνθούν άλλο με νέες φορολογίες οι εργαζόμενοι, ενώ σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές δαπάνες ισχυρίστηκε ότι φέτος θα δοθεί προτεραιότητα στο θέμα της παιδείας.

Από τη μεριά της η αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ επέδωσε στον υπουργό το υπόμνημα που πριν δυο μέρες επέδωσε και στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και στο οποίο παρουσιάζονται οι προτεραιότητες της οργάνωσης γύρω από τα προβλήματα των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Χ. Πολυζωγόπουλος,σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση επανέλαβε ότι "υπάρχει ανάγκη αναδιανομής του εισοδήματος σε όφελος των εργαζομένων, που επί μία δεκαετία τώρα, μέσα από τα σταθεροποιητικά προγράμματα, έχουν χάσει μεγάλο τμήμα του εισοδήματός τους", ενώ χαρακτήρισε τις θέσεις του ΣΕΒ, θέσεις που αποσκοπούν στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Ο Χ. Κατσιώτης,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και στέλεχος της ΕΣΑΚ, δήλωσε: "Θα ήθελα να σημειώσω ότι το στίγμα της συνάντησης αυτής το δίνει το "αίτημα" του υπουργού για "κατανόηση" τα δυο επόμενα χρόνια, κάτι που πιστεύω ότι δείχνει πια πολιτική σκοπεύει να ακολουθήσει η κυβέρνηση, τόσο σε ό,τι αφορά το εισοδηματικό σκέλος, όσο και σε ό,τι αφορά γενικότερα τις κοινωνικές δαπάνες. Αυτό θα πρέπει να το πάρει υπόψη της η ΓΣΕΕ, ώστε να υπάρξει η ανάλογη πίεση, με στόχο την περιφρούρηση των κατακτήσεων των εργαζομένων και την προώθηση των αιτημάτων που περιλαμβάνονται στο υπόμνημά μας προς την κυβέρνηση και που αναφέρονται στο εισόδημα των εργαζομένων, στις εργασιακές σχέσεις, στη φορολογία, στις κοινωνικές δαπάνες, στις συντάξεις κλπ".

"Αδέσμευτη" παραπληροφόρηση

"Οπου ακούς πολλά κεράσια, πάρε μικρό καλάθι", λέει η λαϊκή παροιμία. Δεν τη θυμηθήκαμε τυχαία. Φρόντισε να μας τη θυμίσει η χτεσινή "Ελευθεροτυπία" του κ. Τεγόπουλου, που από την πρώτη σελίδα της μας "ενημερώνει" ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου εισηγείται στην κυβέρνηση Σημίτη να δοθούν το 1997 αυξήσεις 5% + 5% στους μισθούς και τις συντάξεις.

***

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα που ν' ακούστηκε και πολύ περισσότερο να γράφτηκε όχι μόνο μετά την επανεκλογή της κυβέρνησης Σημίτη, αλλά ούτε στην προεκλογική περίοδο. Μακάρι να διαψευστούμε, αλλά πολύ φοβόμαστε ότι σύντομα ο χρόνος θα επιβεβαιώσει πως το συγκεκριμένο σενάριο για αυξήσεις μισθών 5% το Γενάρη και άλλο 5% τον Ιούλη του 1997, υπάρχει μόνο στη φαντασία ορισμένων και φυσικά της - κατά τ' άλλα - "αδέσμευτης" εφημερίδας του κ. Τεγόπουλου. Εξάλλου, μια πρόγευση, για την εισοδηματική πολιτική που προτίθεται να εφαρμόσει το 1997 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έδωσε χτες - την ώρα που η "Ελευθεροτυπία" προανάγγελνε αυξήσεις στους μισθούς 10% για το 1997 - όταν στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ ζήτησε ..."κατανόηση για τα επόμενα δύο χρόνια"!

***

Αν υπήρχε τέτοια πρόθεση ή ακόμη και σκέψη, ο Γ. Παπαντωνίου θα την είχε αποκαλύψει στις 20 Σεπτέμβρη (δύο μέρες πριν τις εκλογές), όταν είχε ρωτηθεί από το "Ρ". Ομως, ο υπουργός είχε αποφύγει να απαντήσει στην ερώτηση πόσο μικρότερες από τις φετινές θα είναι οι αυξήσεις μισθών το 1997, όπως είχε αποφύγει να διαψεύσει την ύπαρξη σεναρίου για αυξήσεις 0% + 0%.

Αλήθεια, δεν τα σκέφτηκαν όλα αυτά, οι κύριοι συνάδελφοι που έβαλαν την υπογραφή τους κάτω από το σχετικό ρεπορτάζ για τις δήθεν μισθολογικές αυξήσεις με τον τίτλο "Κρίση απλοχεριάς 10%"; Η μήπως ζήλεψαν τη δόξα της εφημερίδας "Εθνος" του κ. Μπόμπολα, που την προεκλογική περίοδο - βάζοντας πλάτες στο ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις εκλογές και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση - φιλοξενούσε ρεπορτάζ για αυξήσεις στους μισθούς 7%+ 3% το 1997;

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

ΚΑΥΣΙΜΑ
Ερχεται "καυτό" το πετρέλαιο θέρμανσης

Ακριβαίνουν και πάλι οι τιμές

Νέα αύξηση στην τιμή των βενζινών κατά 0,70 δρχ. το λίτρο, που θα επιβαρύνει παραπέρα τις τσέπες των γιωταχήδων, καθώς και στην τιμή του ντίζελ κατά 2,70 δρχ. το λίτρο, που θα οδηγήσει στα ύψη την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ενόψει της αναμενόμενης αυξημένης ζήτησης από το τέλος του μήνα, ανακοίνωσε χτες η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ), ενώ αναμένονται και νέες αυξήσεις την επόμενη βδομάδα. Ας σημειωθεί ότι από τις 15 Αυγούστου μέχρι χτες η διυλιστηριακή τιμή του ντίζελ έχει αυξηθεί συνολικά 16 περίπου δρχ. το λίτρο, ενώ της βενζίνης περίπου 3 δραχμές. Η ΔΕΠ αποδίδει τη νέα τσουχτερή ανατίμηση στο πετρέλαιο στην αύξηση των τιμών στη διεθνή αγορά, λόγω της αύξησης της ζήτησης που αναμένεται να σημειωθεί στο επόμενο διάστημα στο ντίζελ θέρμανσης.

Ηδη, στις 21 Οκτώβρη, τρίτη Δευτέρα του μήνα, θα αρχίσει η διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης με σημαντικά αυξημένη τιμή, λόγω των τελευταίων αυξήσεων σε σχέση με πέρσι και με μειωμένο ειδικό φόρο σε σχέση με το ντίζελ κίνησης. Υπολογίζεται ότι φέτος η τιμή εκκίνησης θα είναι γύρω στις 115-120 δρχ. το λίτρο, έναντι 100-105 δρχ. το λίτρο που ήταν πέρσι.

Οι ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης της βενζίνης σούπερ και της αμόλυβδης, για την τρέχουσα βδομάδα και μέχρι τις 10 Οκτώβρη, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης, μετά τη νέα αύξηση διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για το λεκανοπέδιο της Αττικής και το Νομό Θεσσαλονίκης η σούπερ στις 211,90 δρχ. το λίτρο και η αμόλυβδη στις 195,90 δρχ. το λίτρο.
  • Για τα πρατήρια της Α ζώνης η σούπερ στις 216,90 δρχ. και η αμόλυβδη στις 200,90 δρχ. το λίτρο.
  • Για τη Β ζώνη η σούπερ στις 219,90 και η αμόλυβδη στις 203,90 δρχ. το λίτρο.
  • Για τη Γ ζώνη με ΦΠΑ 18% η ενδεικτική τιμή της σούπερ διαμορφώνεται στις 221,90 δρχ. και της αμόλυβδης στις 205,90 δρχ., ενώ για τις περιοχές της Γ ζώνης με ΦΠΑ 13% οι αντίστοιχες ενδεικτικές τιμές είναι 211,90 και 196,90 δρχ. το λίτρο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ