ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Οχτώβρη 1996
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αλυτα προβλήματα μετά τις εκλογές

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Β. ΜΑΣΙΝ). -

Η κατάσταση στη Ρωσία δεν είναι καθόλου καλύτερη μετά τις προεδρικές εκλογές.

Παράξενα συμβάντα διαδραματίζονται στη χώρα. Για πρώτη φορά, απεργία πείνας ξεκίνησε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Φυσικής στη Γη, το μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημόνων. Ο Βλαντιμίρ Στράκχοφ, ο υπ' αριθμόν ένας ειδικός για την έρευνα των προβλημάτων των σεισμών, ξεκίνησε τη Δευτέρα απεργία πείνας, με κύριο αίτημα τη σωστή λειτουργία της επιστήμης. Ο ίδιος δεν επέτρεψε στους συναδέλφους του να λάβουν μέρος στην απεργία. Η μόνη εξαίρεση ήταν αυτή του επικεφαλής του σωματείου του Ινστιτούτου, Ιγκορ Ναϊμένκο - Μπονταρένκο.

Οπως τόνισε ο Στράκχοφ, η πολιτική που εφαρμόζει το κράτος προς την επιστήμη από το 1992 την έχει καταστρέψει. Το χρέος του κράτους προς τα ρωσικά επιστημονικά κέντρα σήμερα φτάνει τα 3 τρισεκατομμύρια ρούβλια. Για τους τελευταίους τρεις μήνες οι επιστήμονες δεν έχουν λάβει τους μισθούς τους, παρά το γεγονός ότι λαμβάνουν πολύ λίγα - μόλις 280.000 ρούβλια (περίπου 50 δολάρια). Επισήμανε επίσης ότι 60 σεισμολογικά κέντρα από τα 188 έχουν κλείσει λόγω έλλειψης χρημάτων.

Ο ακαδημαϊκός θα συνεχίσει την απεργία πείνας μέχρι τις 10 Οκτώβρη, όταν θα συνεδριάσουν αυτοί που δουλεύουν στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, για να αποφασίσουν πώς θα ενωθούν και με ποιους τρόπους θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους.

Την Τρίτη, και τα 11 ανθρακωρυχεία της Βόρειας Βορκούτα παρέμειναν κλειστά λόγω της έναρξης απεργίας. Οι ανθρακωρύχοι και άλλοι εργαζόμενοι επιχειρήσεων της Βορκούτα συμμετείχαν στην απεργία, απαιτώντας από την κυβέρνηση να εκπληρώσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις, δηλαδή να καταβληθούν οι μισθοί που εκκρεμούν από το Μάη. Οι απεργοί αντιδρούν και για την πρόθεση της κυβέρνησης να δεχτεί τα σχέδια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ανοικοδόμηση των ρωσικών ανθρακωρυχείων.

Ωστόσο, η απεργία στο Βλαδιβοστόκ έχει "προσωρινά διακοπεί" και αυτό γιατί έλαβαν ένα μέρος των χρωστούμενων μισθών. Ομως, οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με μεταδώσεις της τηλεόρασης, δεν πιστεύουν πως θα λάβουν περισσότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας των Ανεξαρτήτων Σωματείων, πριν μερικές μέρες, αποφάσισε να οργανώσει πανρωσική κινητοποίηση διαμαρτυρίας στις 6 Νοέμβρη.

ΠΕΡΟΥ
Συντριβή "Μπόινγκ 757" με 70 αγνοούμενους

ΛΙΜΑ.-

Αμυδρές διαφαίνονται οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων από τη συντριβή του αεροσκάφους "Μπόινγκ 757" των περουβιανών αερογραμμών χτες τα ξημερώματα στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν 70 άτομα, είχε απογειωθεί στις 9.00 το πρωί από το αεροδρόμιο της Λίμα, με προορισμό την πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγο, και στη συνέχεια το Μαϊάμι.

Νωρίς το απόγευμα εντοπίστηκε η άτρακτος του αεροσκάφους κομμένη στα δυο. Επλεε στην επιφάνεια της θάλασσας 65 χλμ νότια των περουβιανών ακτών. Παρά τις πολύωρες έρευνες των σωστικών συνεργείων δε βρέθηκαν ίχνη επιζώντων. Το έργο των συνεργείων διάσωσης δυσχεραίνεται από την ομίχλη, το κρύο και τις δυσχερείς τοπικές καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των περουβιανών αερογραμμών, ο πιλότος του "Μπόινγκ 757" ανέφερε τεχνικά προβλήματα σχεδόν πέντε λεπτά μετά την απογείωση του αεροσκάφους. Ενημερώνοντας τον πύργο ελέγχου ζήτησε άδεια για να επιστρέψει στο αεροδρόμιο, όμως, ελάχιστα λεπτά μετά, το αεροσκάφος χάθηκε μυστηριωδώς από τα ραντάρ...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οι αγώνες φέρνουν αποτέλεσμα

Μετά την κινητοποίηση των εργαζομένων, το Διοικητικό Συμβούλιο της BMW αρνείται να εφαρμόσει τα μέτρα

ΒΟΝΝΗ.-

Η μαζική και πετυχημένη προχτεσινή κινητοποίηση των περίπου 150.000 εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας έχει προκαλέσει ρήγμα στο μέτωπο των εργοδοτών, αναφορικά με την εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των αποδοχών των εργαζομένων κατά 20% σε περίπτωση ασθενείας. Υστερα από την υπαναχώρηση της "Opel", της "Ford" και της "Siemens" να εφαρμόσουν "αυτόματα" τα μέτρα λιτότητας, ήρθε και η άρνηση του Διοικητικού Συμβουλίου της "BMW" να συμπράξει με αυτήν την τακτική.

Η προχτεσινή απεργία των εργαζομένων στα εργοστάσια της "Mercedes - Benz", της "Opel" και της "Ford" είχε ως αποτέλεσμα το κόστος της απώλειας μιας μέρας να ξεπερνάει το όφελος ενός χρόνου από τη μείωση του κόστους διά της περικοπής των αποδοχών σε περίπτωση ασθενείας.

Πάντως, σε ενημέρωση που έγινε χτες στη Βόννη από εκπροσώπους των συνδικαλιστών τονίστηκε ότι δεν είναι μόνο η "υλική πλευρά" του μέτρου αυτού που οδήγησε τα συνδικάτα στην αποφασιστική αντιπαράθεση, αλλά η "πραξικοπηματική" πρακτική των εργοδοτών.

"Αν την αφήσουμε να περάσει, δε θα μείνει τίποτα όρθιο", δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της "IG - Metall", Βάλτερ Ρίστερ και πρόβλεψε ότι έτσι και αλλιώς θα υπάρξει ένα "καυτό φθινόπωρο".

Εργάτες της "Μερσεντές" συγκεντρωμένοι έξω από ένα εργοστάσιο της επιχείρησης, κατά την προχτεσινή τους απεργία

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Εν ψυχρώ δολοφονία πρώην πρωθυπουργού

ΣΟΦΙΑ.-

Ο πρώτος μη κομμουνιστής πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, ο 58χρονος Αντρέι Λουκάνοφ, δολοφονήθηκε με δυο σφαίρες στο κεφάλι έξω από το σπίτι του χτες, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές στη Σόφια.

Ο Λουκάνοφ, ηγετικό στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, πρωτοστάτησε στην αποπομπή του ισχυρού άνδρα των κομμουνιστών, Τοντόρ Ζίβκοφ, και ηγήθηκε δύο κυβερνήσεων των σοσιαλιστών, πριν οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις του 1990 τον αναγκάσουν να παραιτηθεί.

Ο "ικανός επιχειρηματίας" - έτσι τουλάχιστον τον χαρακτηρίζει το "Ασοσιέιτεντ Πρες" - Λουκάνοφ διατήρησε έκτοτε τη βουλευτική του έδρα, ενώ παράλληλα ποτέ δεν έχασε την επιρροή που είχε σε μεγάλο μέρος του κοινοβουλευτικού σώματος.

Το Κοινοβούλιο της χώρας ομόφωνα υιοθέτησε ένα ψήφισμα, στο οποίο αναφέρεται ότι "η τρομοκρατία δεν πρόκειται να αποσταθεροποιήσει τη χώρα", ενώ ώρες αργότερα - στο τέλος της συνεδρίασης της Βουλής - τήρησε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν του εκλιπόντος.

Παραμένει μυστήριο το ποιοι και γιατί δολοφόνησαν τον - προσκείμενο στο ενεργειακό λόμπι της Βουλγαρίας και έχοντα υψηλές διασυνδέσεις με το αντίστοιχο της Ρωσίας - πρώην πρωθυπουργό. Η αστυνομία της Βουλγαρίας δεν έδειξε να έχει στη διάθεσή της καμία ένδειξη για την ταυτότητα των δολοφόνων και το ποιοι είναι οι εμπνευστές της.

Πάντως, κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες της χώρας συσχέτισαν τη δολοφονία με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη χώρα. Αλλοι πολιτικοί αναλυτές συσχέτιζαν το φόνο του Λουκάνοφ με την πανίσχυρη βουλγαρική Μαφία...

ΙΤΑΛΙΑ
Κινητοποιήσεις των εργαζομένων

ΡΩΜΗ.-

Σε τετράωρη απεργία κατέβηκαν χτες οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας, διαμαρτυρόμενοι για το αδιέξοδο το οποίο έχουν περιέλθει οι μισθολογικές διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα εγκρίνει τις συλλογικές συμβάσεις που είχαν υπογραφεί τον περασμένο Δεκέμβρη.

Τα συνδικάτα, σε ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι η απεργία ήταν επιτυχημένη, μιας και το 90% των μελών τους πήρε μέρος σ' αυτήν. Σημειώνεται ότι περαιτέρω απεργίες στο ιταλικό αστικό και υπεραστικό δίκτυο συγκοινωνιών έχουν προγραμματιστεί για τις 16,17 και 18 του Οκτώβρη.

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στην όπερα "Λα Σκάλα" πραγματοποίησαν απεργία χτες, αναβάλλοντας έτσι την παγκόσμια πρεμιέρα του "Ούτις". Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων, που αντιπροσωπεύουν την ορχήστρα, τη χορωδία και τους βοηθούς, τόνισαν ότι οι εργαζόμενοι της "Λα Σκάλα" έχουν προγραμματίσει την αναβολή των επόμενων πέντε παραστάσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ