ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Οχτώβρη 1996
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ - ΜΙΣΚΟ
Αντίσταση στα σχέδια των πολυεθνικών

Κινητοποιήσεις και στα δυο εργοστάσια έκαναν χτες οι εργαζόμενοι. Σε ξένες εταιρίες απειλεί να παραδώσει το "σήμα" της ΑΧΑΪΑ η Εμπορική! Αποκαλύφθηκαν τα σχέδια της ΜΠΑΡΙΛΑ για τη ΜΙΣΚΟ

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Ελπιδοφόρα μηνύματα αντίστασης και αντεπίθεσης ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση του πολυεθνικού κεφαλαίου που, με την κυβερνητική ανοχή, στοχεύει στον αφελληνισμό και στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας και στη σαρωτική αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, έστειλαν χτες με τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι της "Μίσκο" και της "Αχάια Κλάους" στην Πάτρα, όπου χρόνια τώρα βρίσκουν "λιμάνι" οι αντεργατικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Οι αγώνες των εργαζομένων της "Μίσκο" και της "Αχάια Κλάους" κινούνται εκ των πραγμάτων σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, καθώς οι εργάτες της πρώτης παλεύουν ενάντια στην ιταλική "Μπαρίλα" και οι εργάτες της δεύτερης ενάντια στις γερμανικές ή γαλλικές οινοβιομηχανίες που καραδοκούν να αγοράσουν το κερδοφόρο σήμα της εταιρίας, με "μεσολαβητή" την κυβέρνηση και τις κρατικές τράπεζες.

Στις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων συμπαραστάθηκαν τα μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ, Χ. Κατσώτης και Γ. Μανωλάκος,το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και τα Σωματεία εργαζομένων της "Αλουκάνκο", της "Χαρτελλάς", της "Κόκα - Κόλα", το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Ιματισμού και πολλοί συνδικαλιστές.

Σε ό,τι αφορά τη "Μίσκο",το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει απόφαση την ερχόμενη βδομάδα, σχετικά με την προσφυγή της εταιρίας να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στις απολύσεις.

Στη διάρκεια της δίκης οι εργαζόμενοι της επιχείρησης πραγματοποίησαν πορεία προς το δικαστήριο αποκλείοντας την οδό Γούναρη, διατρανώνοντας την απόφασή τους να μην δεχτούν τις εκβιαστικές απολύσεις.Οι εκπρόσωποι της εταιρίας με το πρόσχημα του εκσυγχρονισμού της, παρουσίασαν τις απολύσεις σαν "φάρμακο" για την ομαλή λειτουργία του εργοστασίου, απειλώντας πως αν αυτές δε γίνουν δεκτές το εργοστάσιο θα κλείσει.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αντέκρουσαν τα "επιχειρήματα" αυτά, τονίζοντας ότι υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό καταγγέλλοντας παράλληλα την "Μπαρίλα" ότι στοχεύει στη συρρίκνωση του μεγάλου ανταγωνιστή της "Μίσκο", ώστε να αλωνίζει στην ελληνική και ξένη αγορά. Απέδειξαν τους ισχυρισμούς τους παρουσιάζοντας στοιχεία αυτής της στρατηγικής, την ανάθεση φασόν ζυμαρικών κακής ποιότητας σε άλλες εταιρίες, με στόχο τη δυσφήμιση της "Μίσκο".

Οσον αφορά την "Αχάια Κλάους",χτες αναβλήθηκε η δίκη που προκάλεσαν οι τράπεζες Κρήτης και Πίστεως για τις 6 Δεκέμβρη. Ωστόσο την Τετάρτη θα γίνει η δίκη που ζητά η Εμπορική Τράπεζα, η οποία απειλεί πως αν δεν εξοφληθεί, θα παραδώσει το σήμα της Κλάους σε ξένες εταιρίες.Το παιχνίδι που παίζεται εδώ, έχει να κάνει με χρέη του ιδιοκτήτη της Κλάους Νερουτσόπουλου, τα οποία ανέρχονται σε 9 δισ. από δάνεια. Ο Νερουτσόπουλος επινοικίασε την εταιρία στον Καραπάνο, τον οποίο οι τράπεζες πιέζουν να πληρώσει τα χρέη για να μην κλείσει το εργοστάσιο. Αν συμβεί αυτό, ούτε ο ιδιοκτήτης, ούτε ο ενοικιαστής θα χάσουν. Θα χάσουν οι εργαζόμενοι και η περιοχή. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι εργαζόμενοι οι οποίοι χτες έκαναν πορεία στα δικαστήρια, στη Νομαρχία και απέκλεισαν την Εμπορική Τράπεζα ως τις 12 το μεσημέρι.

Κάτω από πιέσεις, η τράπεζα επιφυλάχθηκε να απαντήσει την ερχόμενη Τρίτη για το μέλλον της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι προτείνουν να μείνει το εργοστάσιο σε ελληνικά χέρια, να μειωθούν τα χρέη που προκλήθηκαν από "θαλασσοδάνεια" και να συνεχίσει να λειτουργεί. Σύμφωνα με δήλωση του γραμματέα του Σωματείου Γ. Στεφανόπουλου,ο μύθος του "χρεωμένου εργοστασίου" καταρρέει αφού η Κλάους είναι μια βιώσιμη επιχείρηση η οποία μέσα σε λίγους μήνες έκανε εξαγωγές ύψους 1,5 δισ. δραχμών. Η κυβέρνηση - λένε οι εργαζόμενοι - κοροϊδεύει κατ' εξακολούθηση, υποσχόμενη αφ' ενός λειτουργία και αφ' ετέρου βάζοντας την κρατική τράπεζα να παίξει ρόλο πλασιέ σε ξένες εταιρίες.

Αναγκαίος ο συντονισμός

Η κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα στην πόλη της Πάτρας δημιουργεί έντονη ανησυχία στους εργαζόμενους. Κοντά στα δεκάδες κλειστά εργοστάσια - με κορυφαία τα "Πειραϊκή - Πατραϊκή" και "Λαδόπουλο" - και τους χιλιάδες απολυμένους και ανέργους (υπολογίζονται πάνω από 30%!), σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται εκατοντάδες εργαζόμενοι στην "Αχάια Κλάους" και τη ΜΙΣΚΟ. Οι βιομήχανοι εξαπολύουν μια γενικευμένη επίθεση ενάντια σ' ό,τι μέχρι τώρα έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι.

Με διαθεσιμότητες απαντά η ισπανική εργοδοσία, στο δερματάδικο, στην άρνηση των εργαζομένων να δεχτούν 7ωρο με περικοπές των αποδοχών. Ο "Δούρος" έκανε καθεστώς πια το 7ωρο.Στην επίθεση και η γνωστή "Κόκα Κόλα" για την κατάργηση των ειδικοτήτων. Από κοντά και η "Αλουκάνκο" με την 4η βάρδια...

***

Γίνεται πλέον φανερό ότι οι βιομήχανοι ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις και απολύουν, στο όνομα του "εκσυγχρονισμού", με στόχο τη μείωση του μισθολογικού εργατικού κόστους, την αποδυνάμωση και διάλυση του εργατικού κινήματος. Η παραγωγική βάση της πόλης και της περιοχής καταστρέφεται, στη βάση των γενικότερων κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τη βίαιη - με χιλιάδες θύματα ανέργους - μετατροπή της σε κόμβο μεταφορών, φτηνού τουρισμού υπηρεσιών, εμπορίου και παρασιτισμού. Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν εκρηκτική κατάσταση στους εργαζόμενους. Εκφρασή της είναι οι κινητοποιήσεις στη ΜΙΣΚΟ και την "Αχάια Κλάους", οι αντιδράσεις των εργαζομένων στο Δέρμα και στην "Αλουκάνκο". Μπροστά σ' αυτές τις δραματικές εξελίξεις οι ΕΣΑΚίτες πρέπει να πρωτοστατήσουν για να διαμορφωθεί μέσα στους εργαζόμενους κλίμα αλληλεγγύης και αγωνιστικής συσπείρωσης.

***

Πρέπει με όλους τους τρόπους να αναδείξουμε την ανάγκη συντονισμού της πάλης, πρώτα και κύρια των εργοστασιακών εργατών, που δέχονται συντονισμένα από τον ΣΕΒ και την κυβέρνηση καταιγιστική επίθεση σ' όλες τις κατακτήσεις. Αυτό πρέπει να αναδειχτεί στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου και στα ΔΣ όλων των σωματείων. Μα πάνω απ' όλα πρέπει να κινητοποιήσουμε στους ίδιους τους εργαζόμενους. Τώρα πρέπει σ' όλους τους χώρους δουλιάς να κυριαρχήσει ένα αίτημα. Στην επίθεση απαντάμε με συντονισμένο αγώνα, με 24ωρη απεργία σ' όλα τα εργοστάσια. Με κλιμάκωση της πάλης σε νέα πανεργατική πανπατραϊκή απεργία στα μέσα του Οκτώβρη. Η αντίσταση της εργατικής τάξης και ο συντονισμένος αγώνας, με κλιμακούμενες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, αποτελούν τον αναγκαίο όρο για την απόκρουση της νέας αντεργατικής λαίλαπας.

Ανδρέας ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

Μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων της ""ΜΙΣΚΟ""

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων της "ΜΙΣΚΟ"

ΝΕ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απόκρουση της αντεργατικής πολιτικής

Την έντονη ανησυχία της για τις τελευταίες εξελίξεις σε μεγάλα εργοστάσια της Πάτρας, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ,τονίζοντας τον κίνδυνο να μεγαλώσει και άλλο η ήδη τεράστια στρατιά των ανέργων.

"Γίνεται πλέον φανερό - τονίζεται στην ανακοίνωση - ότι οι βιομήχανοι, προχωρούν σε διαθεσιμότητες, απολύσεις, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με στόχο τη μεγιστοποίηση των υπερκερδών τους και την ελαχιστοποίηση του κόστους εργασίας. Ο εκσυγχρονισμός - συνεχίζει - η ανταγωνιστικότητα και η "νέα εποχή" φέρνουν έξαρση της εκμετάλλευσης, φούντωμα της ανεργίας και καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων".

Η ΝΕ υπογραμμίζει ότι "μπροστά στην καταιγιστική επίθεση της κυβέρνησης και των βιομηχάνων, αναδεικνύεται η ανάγκη της συντονισμένης πάλης της εργατικής τάξης, πρώτα και κύρια των εργοστασιακών εργατών, για: Την απόκρουση της αντεργατικής πολιτικής, την ανατροπή των αρνητικών συσχετισμών σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο και τη δημιουργία μετώπου για μια άλλη αντιμονοπωλιακή πολιτική παραγωγικής ανασυγκρότησης της πόλης και της περιοχής".

Ομόφωνη καταδίκη του ΣΕΒ

Τις νέες αξιώσεις του ΣΕΒ, προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τρεις μόλις μέρες μετά τις εκλογές, για "γκρέμισμα των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας", καταγγέλλουν με ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής τους Συνέλευσης, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο μετάλλου "ΕΜ. Ν. ΚΑΖΗΣ".

Δηλώνουμε - επισημαίνεται στο ψήφισμα - και προς τον ΣΕΒ και προς την κυβέρνηση πως "δε θα επιτρέψουμε ούτε συζήτηση για τα ελάχιστα δικαιώματα των εργαζομένων. Δε θα επιτρέψουμε να μας κάνουν εργαζόμενους "τύπου ΤΑΪΒΑΝ"".

Καλούν, τέλος, τις "συμβιβασμένες πλειοψηφίες που έχουν διαμορφωθεί στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα, να πάψουν να "βάζουν πλάτη" σε κυβέρνηση και εργοδότες και να παίξουν το ρόλο που τους έχουν αναθέσει οι εργάτες. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχουν την τύχη των Καρακίτσων καθώς και άλλων εργατοπατέρων".

"ΙΣΠΑΝΙΚΟ"
Εκβιάζει για μείωση ωρών και αποδοχών

Σε διαθεσιμότητα έθεσε η βιομηχανία κατεργασίας δέρματος "Ισπανικό",στην Πάτρα, τέσσερις εργαζόμενους, ανάμεσα στους οποίους και δυο συνδικαλιστές, προκειμένου να πιέσει τους 75 εργαζόμενους να αποδεχτούν το 7ωρο με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών. Με τετράωρες στάσεις εργασίας απαντούν οι εργαζόμενοι.

Με το πρόσχημα των οικονομικών δυσκολιών και της γενικότερης ύφεσης στην αγορά, η εταιρία κάλεσε τη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου και πρότεινε σαν "λύση" να μειωθούν οι ώρες εργασίας σε εφτά και ανάλογα να μειωθούν και οι αποδοχές!Το σωματείο αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Η εταιρία επανήλθε με νέα πρόταση, με την οποία ζητούσε να τεθούν σε διαθεσιμότητα όλοι οι εργαζόμενοι, μέχρι - όπως είπαν - να ξεπεραστεί η αναδουλιά. Και η νέα πρόταση απορρίφθηκε.

Την περασμένη βδομάδα, ωστόσο, η εταιρία έθεσε σε διαθεσιμότητα για ένα μήνα τέσσερις εργαζόμενους, ανάμεσα στους οποίους τον γραμματέα και ένα μέλος του ΔΣ του σωματείου.

Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε δυο τετράωρες στάσεις εργασίας την περασμένη Τετάρτη και χτες, ενώ τη Δευτέρα έχει καθοριστεί τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας Πάτρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ