ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δεκαήμερο Ελληνικού Κινηματογράφου

Για τρίτη συνεχή χρονιά η Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης,διοργανώνει το "10ήμερο Ελληνικού Κινηματογράφου".Αφιερωμένο στη "Θεσσαλονίκη του χτες και του σήμερα",το φετινό δεκαήμερο ξεκίνησε, χτες, με τις ταινίες "Μαρία Πενταγιώτισσα" του Αχ. Μαδρά και "Ο καιρός των Ελλήνων" του Λ. Παπαστάθη.Περιλαμβάνει διήμερο αφιέρωμα σε ταινίες μικρού μήκους του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, που έχουν διακριθεί, δέκα σύγχρονες ταινίες μεγάλου μήκους (επίσης παραγωγής του ΕΚΚ), δέκα ανακαινισμένες ταινίες της Ταινιοθήκης της Ελλάδας και ένα τριήμερο αφιέρωμα σε ταινίες με θέμα την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Απόψε,"Δάφνις και Χλόη" του Ορ. Λιάσκου,"1922" του Ν. Κούνδουρου - προλογίζει ο Β. Παπαβασιλείου.Αύριο,"Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας" των Δ. Τσακίρη, Η. Παρασκευά,"Ρεμπέτικο" του Κ. Φέρρη - προλογίζει ο Χ. Χριστοδούλου.Την Πέμπτη,"Μετέωρα" του Μ. Δόριζα,"Δεξιότερα της Δεξιάς" του Ν. Αντωνάκου - προλογίζει ο Γ. Πατρίκιος.Την Παρασκευή,"Ο μάγος της Αθήνας" του Αχ. Μαδρά,"Ο βιασμός της Αφροδίτης του Α. Παντζή.Προλογίζει ο Π. Νεράντζης.

Στις 12 και 13/10, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα σε ταινίες μικρού μήκους του ΕΚΚ που έχουν διακριθεί. Στις 14/10 θα προβληθούν οι ταινίες: "Οι περιπέτειες του Βιλλάρ" του Γ. Χεπ,"Ταξίδι στα Κύθηρα" του Θ. Αγγελόπουλου.Προλογίζει ο Λ. Κογκαλίδης.Στις 15/10, "Διαγωγή μηδέν" του Μ. Γαζιάδη,"Αντε γεια" του Γ. Τσαμπερόπουλου.Προλογίζει ο Μπ. Μπαρμπουνάκης.

Το Τριήμερο αφιέρωμα στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει: Στις 16/10, "Αγιον Ορος" του Γ. Χεπ,"Καραβάν Σεράι" του Τ. Ψαρρά.Προλογίζει ο Η. Κουτσούκος.Στις 17/10, "Θεσσαλονίκης αρχείο" του Χ. Κεχαγιόγλου,"Ο φάκελος Πολκ στον αέρα" του Δ. Γρηγοράτου.Προλογίζει ο Α. Κούρτης.Στις 18/10, "Πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης" των αδελφών Μανάκη,"Γενέθλια πόλη" του Τ. Παπαγιαννίδη.Προλογίζει ο Π. Θεοδωρίδης.Ολες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚΘ (Αριστοτέλους 32 - Ολύμπου), στις 9μμ, με είσοδο ελεύθερη.

Χίλιες σελίδες για παιδιά

Παιδική λογοτεχνία, βιβλία για παιδιά ή παιδικά βιβλία; Οποια ορολογία κι αν επιλέξει κάποιος, η πραγματική και ουσιαστική σχέση των παιδιών με τις σελίδες ενός βιβλίου από τον προηγούμενο κιόλας αιώνα είναι ένα θέμα που κρύβει εκπλήξεις. Πού και πώς θα τις αναζητήσει ο μελλοντικός ερευνητής είναι ένα ερώτημα που μόλις χτες βρήκε απάντηση. Ο μελετητής και συγγραφέαςΚυριάκος Ντελόπουλος πέντε χρόνια συνέλεγε το υλικό της, βραβευμένης από την Ακαδημία Αθηνών,μελέτης, που χτες παρουσίασε, με τίτλο "Παιδικά και Νεανικά βιβλία του 19ου αιώνα" (εκδόσεις "Εταιρεία Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου").

Στην πραγματικότητα, όμως, στον ογκώδη τόμο συνοψίζονται τριάντα χρόνια πείρας και δουλιάς, που πήραν τη μορφή σχολιασμένης και εικονογραφημένης βιβλιογραφικής καταγραφής.Οπως και ο ίδιος σημειώνει στην εισαγωγή του, "σκοπός αυτής της συναγωγής είναι να αποτελέσει το μέσο για την ενίσχυση και την προώθηση των μελετών για το παιδικό και νεανικό βιβλίο της πρώιμης περιόδου του στην Ελλάδα, η οποία αρχίζει από τις τελευταίες δεκαετίες του 18ου και τις πρώτες του 19ου αι., και έχει ολοκληρώσει τη φυσιογνωμία του κατά τις τελευταίες του ιδίου".

Η παρούσα έκδοση, η οποία δεν είναι μία άφωνη καταγραφή τίτλων, αλλά ένα όργανο πληροφοριών, παρέχει ονόματα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, που έγραψαν ή μετέφρασαν, κριτική της εποχής, τιράζ, αποσπάσματα εισαγωγών. Και ακόμα χρονολογική κατάταξη των λημμάτων, συντομογραφίες και κατάλογο βιβλιοθηκών. Αλλά ο αναγνώστης που θα περιτρέξει αυτές τις σελίδες και γενικότερα τη μελέτη, όπως σημειώνει ο συγγραφέας, πρέπει "να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη θέση του παιδιού και του νέου στα πλαίσια της κοινωνικής, παιδαγωγικής και κρατικής εκπαιδευτικής πολιτικής και πρόνοιας (...)".

Σημειώνεται ότι αύριο και την Πέμπτη (6μμ), στο Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν,η ΕΛΙΑ οργανώνει συνέδριο, με θέμα "Το Παιδικό Βιβλίο στην Ελλάδα τον 19ο αιώνα" και πρόεδρο τον Κ. Ντελόπουλο.Εισηγητές θα είναι οι: Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Μ. Γ. Μερακλής, Αλέξης Δημαράς, Κ. Ντελόπουλος, Αλκης Αγγέλου, Σοφία Ντενίση, Βίκυ Πάτσιου, Μάρθα Καρπόζηλου, Δημήτριος Ι. Πολέμης.

Λυρικό τραγούδι

Τη διάσημη σοπράνο Ρενάτα Σκότο,παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή στις 9 Οκτώβρη (8.30μμ), στο Μέγαρο Μουσικής. Η σοπράνο, πλαισιωμένη από την Ορχήστρα της ΕΛΣ,με διεύθυνση του Χόρχε Ρούμπιο,σ' αυτή την πρώτη εμφάνισή της στην Ελλάδα, θα ερμηνεύσει Βάγκνερ.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου η Ρ. Σκότο ανέφερε: "τραγουδώ σε όλες τις γλώσσες. Υπεύθυνος για τη στροφή μου στο γερμανικό τραγούδι ήταν ο Σ. Αργύρης,ο οποίος με παρότρυνε να ερμηνεύσω Στράους. Μία στροφή στο ρεπερτόριό μου είναι και η ερμηνεία Βάγκνερ, τον οποίο λατρεύω".

Στη συναυλία συμμετέχει και η Χορωδία της ΕΛΣ,με διεύθυνση Φανής Παλαμίδη.Στο δεύτερο μέρος, θα ερμηνεύσει χορωδιακά κομμάτια από όπερες των Βέρντι, Μότσαρτ, Τσαϊκόφσκι, Μπιζέ, Πουτσίνι κ.ά. Σημειώνουμε ότι η Ρ. Σκότο, εκτός προγράμματος, θα ερμηνεύσει στο Μέγαρο και το "Θάνατο της Ιζόλδης" του Βάγκνερ.

  • Ακρόαση για τη συμπλήρωση των θέσεων του Στούντιο Μπαλέτου της, πραγματοποιεί στις 13/10 στις αίθουσές της (Πειραιώς 199 και Αλκμήνης 68) ηΕθνική Λυρική Σκηνή.Οι αιτήσεις πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 10 Οκτώβρη. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 3612.496.
Εφυγε ο Κομπαγιάσι

Ο κορυφαίος Γιαπωνέζος σκηνοθέτης ο Μασάκι Κομπαγιάσι,που μαζί με τον Ακίρα Κουροσάβα διέπρεψε στον κινηματογράφο μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, έφυγε την Παρασκευή σε ηλικία 80 ετών. Η δημιουργία που τον έκανε γνωστό στη Δύση είναι η τριλογία "Ανθρώπινη Κατάσταση" (1959-'61), της οποίας το πρώτο μέρος βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας. Ακολούθησε το "Χαρακίρι" (1963), που απέσπασε το ειδικό βραβείο του Φεστιβάλ Καννών, ενώ το θέμα της ταινίας αφορούσε στην αμφισβήτηση του ηθικού κώδικα των Σαμουράι στην Ιαπωνία του 16ου αιώνα και αργότερα το "Καϊντάν",που πήρε το ίδιο βραβείο στις Κάννες.

Επιμελητήριο Βαλκανικού Κινηματογράφου

Η πρώτη γενική συνέλευση του Επιμελητηρίου Βαλκανικού Κινηματογράφου είναι πραγματικότητα και το ενδεχόμενο να οριστεί ως έδρα του η Θεσσαλονίκη είναι πολύ πιθανό. Πρόκειται για μια μη αστική μη κερδοσκοπική εταιρία,με σκοπό τη συνεργασία μεταξύ των κινηματογραφιστών από τις βαλκανικές χώρες, την προώθηση συμπαραγωγών,την προβολή και διανομή των ταινιών.

Στο μεταξύ αυτή η συνέλευση, ανάμεσα σε εκπροσώπους από Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, εξέλεξε το πρώτο προεδρείο, που απαρτίζεται από τους: Εμίρ Κουστουρίτσα, Νίνο Φένεκ Μικελίδη, Μποζιντάρ Ζέζεβιτς, Παβλίνα Τσέλεβα, Σαμπίνα Ποπ, Κανάν Γκερέντε και Νενάντ Ντούκιτς.Τη συνέλευση, ως παρατηρητές, παρακολούθησαν εκπρόσωποι από Ελλάδα, Γερμανία και Βρετανία.

Σημειώνεται ότι στη συνέλευση παρευρέθηκε και ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

ΛΟΤΤΟ ... ελεεί βιβλίο

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου επισκέφτηκε, χτες, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος,με την ευκαιρία της Ημερίδας για τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες. Στη διάρκεια της ημερίδας ανακοινώθηκε η ενίσχυση με 100 εκατ. δραχμές των φετινών δραστηριοτήτων του προγράμματος "Μ' ένα βιβλίο πετάω".Στη συνέχεια, ο υπουργός μίλησε στους εκπροσώπους των Δημοτικών Βιβλιοθηκών. Δήλωσε ικανοποιημένος που "το ΥΠΠΟ έχει τη μικρή δυνατότητα μέσα από κονδύλια, κυρίως από το ΛΟΤΤΟ και το ΠΡΟΤΟ, να ενισχύσει το δίκτυο των δημοτικών βιβλιοθηκών".Δηλαδή, είναι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η τύχη του βιβλίου και των βιβλιοθηκών παραπέμπεται στον τζόγο και όχι στον τακτικό προϋπολογισμό; Να σημειώσουμε ότι ο υπουργός δέχτηκε την πρόταση της προέδρου του ΕΚΕΒΙ, Μυρσίνης Ζορμπά, να διοργανωθεί "ένα νέο πρόγραμμα διαγωνισμού ανάγνωσης, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας".

Υπάρχουν και βιβλιογραφούν...

Υπάρχουν και βιβλιογραφούν τον κόσμο 101 χρόνια.Αλλά σήμερα γιορτάζουν τον πρώτο χρόνο της δεύτερης εκατονταετίας. Ο λόγος για τις εκδόσεις Ρώσση,των οποίων τα φετινά πεπραγμένα θα παρουσιαστούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στο Αρσάκειο Μέγαρο (Πεσμαζόγλου 5, Στοά Βιβλίου). Η παρουσίαση τιτλοφορείται "Ερχονται οι ...Ρώσση" και είναι ένα οπτικοακουστικό, χιουμοριστικό χάπενινγκ, που κινηματογραφεί καρέ καρέ τον 101ο χρόνο ζωής των εκδόσεων, σε ...σενάριο και σκηνοθεσία Νίκου Πλατή.Θα ακολουθήσει το περσινό φιλμάκι "99+1", που αναφέρεται στον πρώτο αιώνα ζωής των εκδόσεων.

Σε ρυθμό 9/8

Στο ρυθμό των 9/8 παίζεται το ζεϊμπέκικο. Αλλά υπάρχει και το χασάπικο και ο καμηλιέρικος και... Ολα αυτά και ακόμα περισσότερα θα ακούγονται από απόψε στα "9/8" της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου ο συνθέτης Βαγγέλης Κορακάκης ξεκινάει σειρά εμφανίσεων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλά δικά του τραγούδια από τους δίσκους "Λαύριο","Πικρό Φιλί","Εκεί που σβήνει ο άνεμος" κ. ά. και τραγούδια αγαπημένων συνθετών. Μαζί του βρίσκεται δεκαμελής ορχήστρα. Τραγουδούν ακόμα οι: Λάμπρος Καρελάς, Αφεντούλα Ραζέλη, Κοσμάς Κοκόλης.Από τις 17 του Οκτώβρη στην παρέα θα είναι και η πληθωρική Μαίρη Λίντα.

Το Κέντρο Μελέτης Νεοελληνικής Λογοτεχνίας "Γ. Χατζίνης" του Δήμου Καλλιθέας (οδός Ματζαγριωτάκη 118) θα παρουσιάσει αύριο (6.30 μ.μ.) την ποιήτρια Γεωργία Δαλιανά.Ομιλητής θα είναι ο Δ. Καραμβάλης.Θα απαγγείλει η Κωνσταντίνα Τζαφαρά.

Δύο διαλέξεις για τον Ομηρο οργανώνει το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού στο Λονδίνο.Στις 9/10 ο Δ. Μαρωνίτης θα μιλήσει με θέμα "Η ποιητική της Οδύσσειας: Από το παραμύθι στο ειρωνικό έπος" και στις 10/10 ο Π. Τζόουνς θα αναφερθεί στο θέμα "Ομηρος, ο σύγχρονός μας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ