Τρίτη 8 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χίλιες σελίδες για παιδιά

Παιδική λογοτεχνία, βιβλία για παιδιά ή παιδικά βιβλία; Οποια ορολογία κι αν επιλέξει κάποιος, η πραγματική και ουσιαστική σχέση των παιδιών με τις σελίδες ενός βιβλίου από τον προηγούμενο κιόλας αιώνα είναι ένα θέμα που κρύβει εκπλήξεις. Πού και πώς θα τις αναζητήσει ο μελλοντικός ερευνητής είναι ένα ερώτημα που μόλις χτες βρήκε απάντηση. Ο μελετητής και συγγραφέαςΚυριάκος Ντελόπουλος πέντε χρόνια συνέλεγε το υλικό της, βραβευμένης από την Ακαδημία Αθηνών,μελέτης, που χτες παρουσίασε, με τίτλο "Παιδικά και Νεανικά βιβλία του 19ου αιώνα" (εκδόσεις "Εταιρεία Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου").

Στην πραγματικότητα, όμως, στον ογκώδη τόμο συνοψίζονται τριάντα χρόνια πείρας και δουλιάς, που πήραν τη μορφή σχολιασμένης και εικονογραφημένης βιβλιογραφικής καταγραφής.Οπως και ο ίδιος σημειώνει στην εισαγωγή του, "σκοπός αυτής της συναγωγής είναι να αποτελέσει το μέσο για την ενίσχυση και την προώθηση των μελετών για το παιδικό και νεανικό βιβλίο της πρώιμης περιόδου του στην Ελλάδα, η οποία αρχίζει από τις τελευταίες δεκαετίες του 18ου και τις πρώτες του 19ου αι., και έχει ολοκληρώσει τη φυσιογνωμία του κατά τις τελευταίες του ιδίου".

Η παρούσα έκδοση, η οποία δεν είναι μία άφωνη καταγραφή τίτλων, αλλά ένα όργανο πληροφοριών, παρέχει ονόματα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, που έγραψαν ή μετέφρασαν, κριτική της εποχής, τιράζ, αποσπάσματα εισαγωγών. Και ακόμα χρονολογική κατάταξη των λημμάτων, συντομογραφίες και κατάλογο βιβλιοθηκών. Αλλά ο αναγνώστης που θα περιτρέξει αυτές τις σελίδες και γενικότερα τη μελέτη, όπως σημειώνει ο συγγραφέας, πρέπει "να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη θέση του παιδιού και του νέου στα πλαίσια της κοινωνικής, παιδαγωγικής και κρατικής εκπαιδευτικής πολιτικής και πρόνοιας (...)".

Σημειώνεται ότι αύριο και την Πέμπτη (6μμ), στο Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν,η ΕΛΙΑ οργανώνει συνέδριο, με θέμα "Το Παιδικό Βιβλίο στην Ελλάδα τον 19ο αιώνα" και πρόεδρο τον Κ. Ντελόπουλο.Εισηγητές θα είναι οι: Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Μ. Γ. Μερακλής, Αλέξης Δημαράς, Κ. Ντελόπουλος, Αλκης Αγγέλου, Σοφία Ντενίση, Βίκυ Πάτσιου, Μάρθα Καρπόζηλου, Δημήτριος Ι. Πολέμης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ