ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Στους ρυθμούς του γαλλογερμανικού άξονα
  • Αφού η ΟΝΕ προχωρεί κανονικά, η Διακυβερνητική μπορεί να περιμένει...
  • "Ανετος διαπραγματευτής" η κυβέρνηση, έχοντας αποδεχτεί τις κυριότερες αξιώσεις των "ισχυρών"

ΔΟΥΒΛΙΝΟ (Αποστολή: Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ).-

Από τη στιγμή που η Οικονομική και Νομισματική Ενωση προχωράει κανονικά, βάσει σχεδίου και χρονοδιαγραμμάτων, αφού όλες οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ έχουν επιδοθεί σε μια "ευγενή άμιλλα" για την επιβολή των αντικοινωνικών προϋπολογισμών του 1997, τα υπόλοιπα, όπως η Διακυβερνητική, μπορούν να συζητούνται για λίγο ακόμα, έτσι ώστε "να μην πέφτουν όλα μαζί" και προκαλούνται "απογοητεύσεις και δυσαρέσκειες", κυρίως στις "μικρές" χώρες.

Αυτό το πνεύμα φαίνεται ότι επικράτησε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, το περασμένο Σάββατο, στο Δουβλίνο από την πλευρά του γαλλογερμανικού άξονα, ο οποίος όμως ταυτόχρονα δεν είναι καθόλου διατεθειμένος να κάνει υποχωρήσεις στα θέματα της Διακυβερνητικής, κυρίως στην αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων υπέρ των ισχυρών κρατών - μελών.

Ετσι, τα θέματα της Διακυβερνητικής ουσιαστικά θα συζητηθούν στην τακτική Σύνοδο του Δουβλίνου, τον Δεκέμβρη, αλλά οριστικές αποφάσεις είναι αμφίβολο αν θα παρθούν ακόμα και τον ερχόμενο Ιούνιο, στο Αμστρενταμ. Η δικαιολογία που προβλήθηκε, τουλάχιστον από ελληνικής πλευράς, ήταν μέχρι να γίνουν οι εκλογές στην Αγγλία, όπου προσδοκάται ότι θα εκλεγεί ο "φιλοευρωπαίος" ηγέτης των Εργατικών Τ. Μπλερ, δεν πρόκειται να υπάρξουν αποφάσεις. Αυτό που "αποφασίστηκε", όσον αφορά τη Διακυβερνητική, είναι να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Βέβαια, οι Γερμανοί και οι Γάλλοι έκαναν την πρώτη κρούση, ώστε να περάσουν από τη Διακυβερνητική επιλεκτικά ορισμένα από τα θέματα που θίγονται και να αφεθούν τα υπόλοιπα για αργότερα, στο πλαίσιο ενός "Μάαστριχτ 3", όπως είπε ο Χ. Κολ. Σύμφωνα όμως με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, επειδή οι περισσότερες χώρες διαφώνησαν, τελικά η θεματολογία της Διακυβερνητικής παραμένει, τουλάχιστον προς το παρόν, η ίδια.

Η "άνεση" της υποτέλειας

Η "χαλάρωση" που επικράτησε στην έκτακτη αυτή Σύνοδο για τα θέματα της Διακυβερνητικής επέτρεψε στην ελληνική κυβέρνηση να εμφανιστεί "άνετη" και "σκληρός διαπραγματευτής". Ωστόσο, από τις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, φάνηκε καθαρά ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχτεί βασικές αξιώσεις του γαλλογερμανικού άξονα.

Ετσι, όσον αφορά το κεντρικό θέμα της "ευελιξίας",η οποία θα επιτρέπει στις ισχυρές χώρες να συνεργάζονται για θέματα που θα επιλέγουν και θα επιβάλλουν τις αποφάσεις τους στους υπόλοιπους, ο Κ. Σημίτης παραδέχτηκε πως "είναι διαπιστωμένο ότι ορισμένα κράτη - μέλη μπορούν να προχωρήσουν γρηγορότερα από άλλα". Επίσης, δήλωσε ότι δε συμφωνεί με την καθιέρωση γενικά της αρχής της ευελιξίας, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις. "Είμαστε, είπε, αντίθετοι με μια γενική ρήτρα ευελιξίας, αλλά μπορούμε να συζητήσουμε, εφ' όσον προταθούν ειδικές ρήτρες ή σε ορισμένους ειδικούς τομείς σχετικές ρυθμίσεις".

Σχετικά με τις αλλαγές στους "θεσμούς",στην αλλαγή δηλαδή του τρόπου λήψης των αποφάσεων και την αυταρχική θωράκιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ των αυξημένων εξουσιών στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και υπέρ της "αποτελεσματικότητας" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία όμως "εξαρτάται πολύ περισσότερο από την πολιτική βούληση των κρατών - μελών και όχι από τροποποιήσεις, σε σχέση με τη συμμετοχή στην Επιτροπή ή σε σχέση με την προεδρία". Επισημαίνεται ότι οι "μεγάλοι" της ΕΕ επιδιώκουν να μειωθεί ο αριθμός των επιτρόπων - δε θα έχει δηλαδή η κάθε χώρα το δικό της επίτροπο στην Κομισιόν - αλλά και να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των ψήφων, με βάση πληθυσμιακά κριτήρια.

Οσον αφορά το θέμα της ομοφωνίας ο Κ. Σημίτης ουσιαστικά συμφώνησε στην κατάργησή της, λέγοντας ότι "η αρχή της ομοφωνίας θα πρέπει να παραμείνει σε όλους τους τομείς, όπου υπάρχει διακυβερνητική συνεργασία και πρέπει να περιοριστεί στους τομείς εκείνους, όπου εφαρμόζονται οι κοινοτικές διαδικασίες, δηλαδή, όπου έχει συμμετοχή το Ευρωκοινοβούλιο, όπου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μπορεί να ασκήσει ελεγκτικές διαδικασίες και συμμετέχουν η Επιτροπή και το Συμβούλιο" (!).

Τέλος, ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων και της καθιέρωσης της αρχής της πολιτικής αλληλεγγύης, για τα οποία όμως ακόμα και από τον ίδιο εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσο θα γίνουν αποδεκτά. "Η ανταπόκριση είναι βραδεία αλλά σταθερή", είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Δε γίνεται φιλολαϊκή η Συνθήκη του Μάαστριχτ

Ο Δημ. Κουτσούμπας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνέντευξή του στον "902 FM", μεταξύ άλλων τόνισε για τη Διακυβερνητική στο Δουβλίνο:

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τους πανηγυρισμούς του κ. Σημίτη.

"Από όσα παρακολούθησα στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, δε μου φάνηκε και ιδιαίτερα πανηγυρίζων ο κ. Σημίτης. Τα όσα πανηγυρικά είπε είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση, για να κρύψει ότι κάποιες ενέργειες έγιναν περισσότερο, για να αποπροσανατολίσει τον ελληνικό λαό, για να νιώσει ότι κάτι πρόσφεραν, κάτι έκαναν εκεί που πήγαν. Για παράδειγμα, το θέμα που έθεσε για τα σύνορα, για να υπάρξει μια διατύπωση στο εισαγωγικό κείμενο, που θα συζητηθεί την επόμενη φορά σε άλλη σύνοδο, για το ότι η ΕΕ θα πρέπει να προστατεύει τα σύνορα των χωρών - μελών της. Ακόμα και στην περίπτωση που το κάνει αποδεκτό αυτό η ΕΕ, στην πραγματικότητα δε θα σημαίνει τίποτε ουσιαστικό. Γενικές διακηρύξεις, διατυπώσεις, ανακοινώσεις σε άρθρα, σε κοινές συμφωνίες υπάρχουν ουκ ολίγα όλο το προηγούμενο διάστημα. Το αποτέλεσμα, όμως, ήταν πάντα αρνητικό για τη χώρα μας. Οταν προέκυπτε το πρόβλημα δε σήμαιναν απολύτως τίποτα οι διατυπώσεις. Δε μου φάνηκε και τόσο αισιόδοξος για το αποτέλεσμα αυτής της - ας την πούμε έτσι - πρωτοβουλίας του.

Δεν μπορεί να γίνει φιλολαϊκή

Η Συνθήκη του Μάαστριχτ δεν πρόκειται, ούτε μπορεί, να γίνει φιλολαϊκή σε καμία περίπτωση. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ είναι από το φτιάξιμό της μέχρι την υλοποίηση της στην πράξη αντιδραστική, αντιλαϊκή.

Η νέα συνθήκη, η οποία θα προκύψει, γίνεται επειδή υπήρχε άρθρο στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και όριζε ότι το '96 πρέπει να αναθεωρηθεί η συνθήκη.Το πρόβλημα, όμως, αυτής της αναθεώρησης είναι ότι θα είναι σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Το έχουμε πει επανειλημμένα, προειδοποιούμε ξανά τον ελληνικό λαό να βρίσκεται σε ετοιμότητα για τα δεσμά που πάνε να επιβάλουν στη χώρα μας, σε όλους τους τομείς και στον οικονομικό τομέα και στον πολιτικό τομέα και στον τομέα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Στον οικονομικό τομέα βλέπουμε ήδη την πορεία με τα προγράμματα "σύγκλισης" και τα νέα μέτρα που παίρνονται με μακροχρόνια πολιτική λιτότητας, με μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Με την περικοπή των κοινωνικών δαπανών σε όλους τους κρίσιμους τομείς για το λαό, την παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό, το ασφαλιστικό, την κατάργηση κατακτημένων δικαιωμάτων σε εργασιακούς χώρους, την επιλογή της ΕΕ, να φτάσει η αγροτιά στο 7% στην Ελλάδα από το 25% που είναι. Το γεγονός ότι θέλουν μείωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά 40% στην Ελλάδα και μια σειρά άλλα μέτρα δείχνουν ότι αυτή η Συνθήκη που υπάρχει, αλλά και αυτή που ετοιμάζεται να αναθεωρηθεί προς το χειρότερο, είναι μεγάλη πληγή για τον ελληνικό λαό και για τη χώρα. Για παράδειγμα αυτό που λένε "πολιτική ενοποίηση" προωθείται με την κατάργηση του "βέτο", με την κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας, με την κατάργηση μιας σειράς άλλων, έστω δημοκρατικοφανών μέτρων. Ετσι η Ελλάδα τελικά γίνεται νομαρχία της Ευρώπης. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα είναι ο νομάρχης, ο περιφερειάρχης της ΕΕ στην ίδια του τη χώρα. Το ίδιο συμβαίνει με την εξωτερική πολιτική και άμυνα, σε μια νευραλγική περιοχή με ανοιχτές πληγές στα Βαλκάνια, με προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με ανοιχτό το πρόβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας με ανοιχτά προβλήματα στη Μέση και Εγγύς Ανατολή, τη Β. Αφρική. Δυστυχώς αυτά προωθούνται σε ακόμα χειρότερη κατεύθυνση για τα συμφέροντα του λαού, για τα συμφέροντα της χώρας μας.

Να εκφραστεί ο ελληνικός λαός

Το ΚΚΕ έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτή την περίοδο επαναφέρει με οξύτητα τα εξής δύο προβλήματα: Οτι η υπόθεση της αναθεώρησης της Συνθήκης του Μάαστριχτ, η υπόθεση της Διακυβερνητικής, πρέπει να γίνει υπόθεση που θα παλεύουν τα λαϊκά κινήματα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και της χώρας μας. Χρειάζεται ένταση της πάλης, ανάπτυξη της ταξικής πάλης ενάντια στις κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου" ενάντια στα προγράμματα "σύγκλισης", που εφαρμόζουν οι διάφορες χώρες και η χώρα μας, ενάντια στα ζητήματα του πολέμου που είναι επί θύραις σε μια σειρά χώρες εδώ στη λεκάνη της Μεσογείου.

Εμείς λέμε ότι χρειάζεται παραπέρα ένταση της πάλης και του συντονισμού των λαϊκών κινημάτων όλης της Ευρώπης. Ο ελληνικός λαός δεν είναι μόνος του, οι αγωνιστές στη χώρα μας, οι ριζοσπάστες, αυτοί που θέλουν ανατροπή αυτού του οικοδομήματος της ΕΕ δεν είναι καθόλου μόνοι τους. Είναι μαζί με τους λαούς και τα λαϊκά κινήματα όλων των χωρών της Ευρώπης, όλων των χωρών της περιοχής αυτής που ζούμε, όλων των ανθρώπων του πλανήτη μας. Πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση που θα υποβοηθήσει την ανάπτυξη των αγώνων και της πάλης μπορεί να αποτελέσει αυτή την περίοδο η αναγκαιότητα πλήρους ενημέρωσης του ελληνικού λαού, αλλά και άλλων λαών της ΕΕ της κάθε χώρας ξεχωριστά, μέσα από τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος, έτσι ώστε να μπορέσει να εκφραστεί ο ελληνικός λαός και οι άλλοι λαοί, συνολικά ενάντια στη συνθήκη αυτή και την επικείμενη σε αντιδραστική κατεύθυνση αναθεώρησή της.

Νομίζουμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις, υπάρχουν οι δυνατότητες, να αναπτυχθεί ένα τέτοιο πλατύ μαζικό κίνημα. Αυτό δεν είναι θέμα μόνο των κομμουνιστών, δεν είναι θέμα μόνο των ριζοσπαστών. Είναι υπόθεση των διανοουμένων, των ανθρώπων της τέχνης, των ανέργων, των γυναικών, των ΕΒΕ της αγροτιάς, των ανθρώπων που βλέπουν και ζουν στο πετσί τους την αντιδραστική πορεία αυτού του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Θα πρέπει να συσπειρωθούν γύρω από τις επιτροπές πρωτοβουλίας που υπάρχουν για δημοψήφισμα ενάντια στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και να απαιτήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να ακούσει και να πάρει τη γνώμη του ελληνικού λαού εδώ και τώρα".

"Αριστερό" δεκανίκι της αντιλαϊκής πολιτικής

Με ύφος αυτάρεσκο, ο ΣΥΝ προσδιόρισε το ρόλο του ως αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ! Ωστόσο, έδωσε και αμέσως μετά τις εκλογές σαφή δείγματα γραφής, για το πόσο είναι αντιπολίτευση και, μάλιστα, αριστερή...

Αν δούμε ορισμένα παραδείγματα πράξεων και συνειδητών παραλείψεων της ηγεσίας του, διαπιστώνουμε, και πάλι, εκείνο που το ΚΚΕ συνεχώς υπογραμμίζει:Οτι, δηλαδή, ο ΣΥΝ, όχι μόνο δεν αποτελεί αντιπολίτευση επί της ουσίας της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και τη στηρίζει από τα"αριστερά".

1. Από τα δελτία ειδήσεων ΜΜΕ, πληροφορηθήκαμε ότι ο ΣΥΝ άσκησε "οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση", επειδή "αναχώρησε για το Δουβλίνο χωρίς κάποιους μεγάλους στόχους"! Ο Ν. Κωνσταντόπουλος, επιπλέον, όπως γράφει η εφημερίδα "Αυγή", "στηλίτευσε το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό προφίλ της νέας κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι μια Ελλάδα χωρίς διεκδικήσεις, χωρίς στόχους, πειθήνια και υπάκουη"! ("Αυγή" 6.10.96).

Στην προσπάθειά της, η ηγεσία του ΣΥΝ να παραστήσει την αντιπολίτευση, λέει συνειδητά ψέματα. Και λέει ψέματα στο λαό, επειδή γνωρίζει πολύ καλά πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο έχει στόχους, αλλά και ότι οι στόχοι της συμπίπτουν απόλυτα με τους στόχους του ΣΥΝ.

Σε σχέση μ' αυτό, ας παρακολουθήσουμε τι στόχους επισήμανε ο Ν. Κωνσταντόπουλος ότι θα έπρεπε να είχε στη Διακυβερνητική Διάσκεψη του Δουβλίνου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ: "Πρώτον: Η αναγνώριση των εθνικών συνόρων ως εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Δεύτερον: Η μετάθεση της ημερομηνίας για το ενιαίο νόμισμα, η χαλάρωση των κριτηρίων. Τρίτον: Η προσθήκη στη Συνθήκη του Μάαστριχτ ειδικού κεφαλαίου για την απασχόληση με στόχο την "πλήρη απασχόληση"" ("Αυγή" 6.10.96). Αυτές τις ...ρηξικέλευθες προτάσεις έκανε ο Ν. Κωνσταντόπουλος!

Και το ερώτημα είναι το εξής: Τι το διαφορετικό πρόβαλε στο Δουβλίνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ; Τίποτα απολύτως. Εκλιπαρούσε αυτά ακριβώς που επισημαίνει ο Ν. Κωνσταντόπουλος ως σημεία που θα έπρεπε να διεκδικήσει ο Κ. Σημίτης.

Αυτή είναι η αντίληψη του ΣΥΝ για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την πολυθρύλητη αναθεώρησή της, που θα την κάνει ακόμα πιο αντιδραστική από τη σημερινή. Ούτε το αίτημα του εθνικού δημοψηφίσματος δεν τολμάει (ούτε θέλει) να προβάλει ο ...ριζοσπαστικός ΣΥΝ...

2. Ενώ η κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι πεντακάθαρη από κάθε άποψη, ο ΣΥΝ επιμένει να ζητάει από την κυβέρνηση να την ...ξεκαθαρίσει. Ετσι, την ώρα που και οι πέτρες γνωρίζουν πως ο κρατικός προϋπολογισμός θα είναι πέρα για πέρα αντιλαϊκός, η ηγεσία του ΣΥΝ ζήτησε από την κυβέρνηση να ...διασαφηνίσει τις προθέσεις της γι' αυτόν!... "Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους", υπογραμμίζει η "Αυγή" της Κυριακής στο σχετικό ρεπορτάζ για την εισήγηση του Ν. Κωνσταντόπουλου στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΝ, στο οποίο γίνεται λόγος πως ο πρόεδρος "κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, από τις οποίες θα κριθούν στην πράξη προθέσεις και πολιτικές"...

3.} Τι προτάσεις κατέθεσε ο πρόεδρος; Μας το λέει ο ίδιος: "Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει αμέσως στη διαμόρφωση θεσμών, που να επιτρέπουν την εφαρμογή νέων πολιτικών"! ("Αυγή" 6.10.96).

Ποιοι είναι αυτοί οι θεσμοί, οι οποίοι, αν υπάρξουν, θα καταστήσουν προοδευτική (κατά το ΣΥΝ) την κυβερνητική πολιτική; Είναι εκείνοι που ο ΣΥΝ πρόταξε σαν στόχους "πάλης" (ουσιαστικά, και σαν όρους για να προχωρήσει σε διάλογο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ) αμέσως μετά τις εκλογές. Στόχοι που και αν υλοποιηθούν, τα μόνα που θα προσφέρουν είναι η ωραιοποίηση της βιτρίνας της συντηρητικής πολιτικής, η προώθηση της "συναίνεσης" και ντε γιούρε, καθώς και το σκόρπισμα αυταπατών στο λαό, ότι, δηλαδή, είναι αναγκαίο να γίνουν κάποια ρετουσαρίσματα στο πολιτικό σύστημα, προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση σε όφελος των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα: Αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, για να υπάρχει "μια Βουλή των κομμάτων και όχι των μονολόγων των αρχηγών τους"! "Αλλαγή και οργάνωση της λειτουργίας του Υπουργικού Συμβουλίου"! Την ενεργοποίηση του νόμου για την "προστασία του πολιτικού κόσμου ως προς τις δαπάνες" των εκλογών! "Αλλαγή στον τρόπο (!) συζήτησης και κατάρτισης του προϋπολογισμού"! Συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για την εποπτεία πόρων και του Πακέτου Ντελόρ! Αναθεώρηση του Συντάγματος, όπου, ωστόσο, από τις θέσεις του ΣΥΝ απουσιάζουν εκείνα τα κρίσιμα σημεία που θίγουν την πολιτικοοικονομική εξάρτηση της χώρας μας. Και, βέβαια, συγκρότηση "συμβουλίου για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής" στην εξωτερική πολιτική! (Το μόνο από τις προτάσεις του ΣΥΝ που έχει κάποια αξία, είναι το αίτημα για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, όπου, όμως, και από αυτό απουσιάζει τον τελευταίο καιρό ο όρος απλή αναλογική και στη θέση μπαίνει ο όρος "αναλογικότερο εκλογικό σύστημα").

Το ζήτημα, ωστόσο, που τίθεται εδώ είναι το εξής: Οτι όλα τα προηγούμενα πρέπει, κατά το ΣΥΝ, να αντικαταστήσουν εκείνα τα ζητήματα, από την προώθηση των οποίων καθορίζεται το αν θα υπάρξει ή όχι φιλολαϊκή πολιτική: Αντίσταση στη Νέα Τάξη Πραγμάτων (ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ), λαϊκό μέτωπο πάλης για βαθιές και ριζικές αλλαγές και αντιμετώπιση, τελικά, του προβλήματος της πολιτικής εξουσίας, μέτρα κατά των πολυεθνικών και της ντόπιας ολιγαρχίας κ.ά.

Η εφημερίδα "Επενδυτής", γνωστό όργανο της ολιγαρχίας, δεν ήταν καθόλου τυχαίο όταν έγραφε: "Το εντυπωσιακό εκλογικό άλμα του Συνασπισμού από καμία συνιστώσα του κατεστημένου δε βιώθηκε σαν απειλή, αφού άλλωστε ένα σημαντικό μέρος των νέων ψηφοφόρων του προήλθε από τη ΝΔ. Ο ΣΥΝ αποτελεί ένα κόμμα απολύτως ενσωματωμένο στο πολιτικό σύστημα, με συμβατές απόψεις και πρακτικές" (28.9.96).

Η ολιγαρχία γνωρίζει καλά τους πραγματικούς φίλους και εχθρούς της.

Μ.

Πάνω απ' όλα "Ευρωπαίος"

"Σκληρός" διαπραγματευτής και με "κοινωνική ευαισθησία" επιχείρησε να εμφανιστεί, εκ του ασφαλούς βέβαια, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στο Δουβλίνο. Ετσι, μετά τη συνάντηση των σοσιαλιστών ηγετών, δήλωσε με έμφαση: "Είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι το πρώτο, το κύριο αντικείμενο που πρέπει να προωθήσουμε είναι η απασχόληση. Υπάρχει μια πρόταση της ιρλανδικής προεδρίας και την πρόταση αυτή θα προωθήσουμε".

* * *

Μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ομολόγησε ότι δεν τέθηκε το θέμα της απασχόλησης από τους σοσιαλιστές ηγέτες, για να αποφευχθεί η καταψήφισή του, λόγω του "βέτο" που θα έβαζε ο Τζ. Μέιτζορ, ο οποίος θέλει να εκμεταλλευτεί το θέμα στο επικείμενο συνέδριο του κόμματός του (!). Τελικά η "κακιά" Αγγλία, αποδεικνύεται πολλές φορές "χρήσιμος εταίρος", για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα.

* * *

Συνολικά, όμως, οι "15" είναι αποφασισμένοι να αντιταχθούν στις αμερικάνικες εντολές για την Κούβα, το Ιράν και τη Λιβύη και να αποτρέψουν την εφαρμογή των σχετικών νόμων. Ομως, δεν εκδόθηκε κάποια ανακοίνωση για αυτό το θέμα, προκειμένου να μη δημιουργήσουν προβλήματα στην προεκλογική καμπάνια του Μπιλ Κλίντον (!).

* * *

Παρ' όλα αυτά, στην παρέμβασή του ο Κ. Σημίτης υπήρξε ιδιαίτερα οξύς απέναντι στους εταίρους: "Εμείς, στις παρεμβάσεις τις οποίες κάναμε, αναδείξαμε ως κύρια θέματα, τα θέματα της απασχόλησης, της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και του εμπορίου ναρκωτικών, τα θέματα του περιβάλλοντος και των ειδικών πολιτικών για τις νησιωτικές περιοχές". Τα "υπόλοιπα", δηλαδή τα πλέον κρίσιμα, τα άφησε στον αυτόματο πιλότο των Γερμανών και Γάλλων.

* * *

Ούτε στιγμή όμως ο πρωθυπουργός δεν έπαψε να αισθάνεται, πρώτα Ευρωπαίος. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για τη Διακυβερνητική ξεκαθάρισε την ελληνική θέση ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να τελειώσει. "Μπορεί να μην τελειώσει τον Ιούνιο, αλλά δεν μπορεί να τραβήξει σε μάκρος". Καμία σημασία δεν έχει για έναν "καθωσπρέπει" Ευρωπαίο να εκχωρεί την εθνική ανεξαρτησία του στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών, αν πρόκειται να κερδίσει την Ενωμένη Ευρώπη...

* * *

Πολύ περισσότερο, όταν έχει βρει ομοϊδεάτες, στους οποίους μπορεί να υπολογίζει. Ετσι ο Κ. Σημίτης φαίνεται ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με τον ιταλό ομόλογό του Ρ. Πρόντι, ο οποίος μάλιστα τον ενημέρωσε και για το τι σκέφτεται η Τουρκία για την Ελλάδα και το Κυπριακό. Τέτοια αλληλεγγύη είναι πραγματικά συγκινητική.

Π. Κ.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Δεν προδικάζει την κυβερνητική πολιτική

Συνεδρίασε το Σάββατο η ΚΠΕ του ΣΥΝ

Tο ΠΑΣΟΚ έχει προδικάσει την πολιτική που θα ακολουθήσει, αποσαφηνίζοντας τους στόχους, αλλά και την εμμονή του στο πρόγραμμα "σύγκλισης" των ευρωπαϊκών οικονομιών, ενώ έχει δώσει και τα διαπιστευτήριά του στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Δεν την προδικάζει όμως... ο Συνασπισμός που θα ασκήσει "ουσιαστική και γόνιμη αντιπολίτευση", με κύριο άξονα προτάσεις για θεσμικές αλλαγές. Αυτό προκύπτει ως γενικό συμπέρασμα από τα ντοκουμέντα που ψηφίστηκαν σχεδόν ομόφωνα από τη - διευρυμένη - ΚΠΕ του Συνασπισμού, που συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Ο Ν. Κωσταντόπουλος

Στην εισήγηση, που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωσταντόπουλος, αναφέρεται ότι "ήδη υπάρχουν δείγματα εμμονής του ΠΑΣΟΚ σε προηγούμενες πολιτικές", σημειώνοντας παράλληλα πως ο ΣΥΝ θα επιδείξει "μαχητική αντίθεση" στα φαινόμενα ασυνέπειας της κυβερνητικής πρακτικής, σε σχέση με τις προεκλογικές της υποσχέσεις! Εστίασε τη διαφορετικότητα των θέσεων του Συνασπισμού σε προτάσεις θεσμικού χαρακτήρα, όπως το "ασυμβίβαστο" στελέχους του κόμματος και του δημόσιου τομέα, αναβάθμιση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου κτλ. Αυτές τις θεσμικές αλλαγές έθεσε και ως προϋπόθεση για το "διάλογο της Κεντροαριστεράς", σημειώνοντας ότι η εν λόγω πρόταση του ΠΑΣΟΚ στην παρούσα περίοδο στερείται σοβαρότητας και είναι "αναζήτηση άλλοθι". Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης "ανοίχτηκε" από μερικά στελέχη (όχι από το σύνολο) το θέμα των πολιτικών συμμαχιών και της τακτικής του ΣΥΝ. Ο ευρωβουλευτής Ν. Αλαβάνος έκανε λόγο για πολιτική του Συνασπισμού που θα τον καταστήσει "τρίτο πόλο" συσπείρωσης της Αριστεράς, προτείνοντας ως μοντέλο δράσης στο Κοινοβούλιο την τακτική του ΣΥΝ στην Ευρωβουλή. Από άλλα στελέχη, όπως ο Δ. Χατζησωκράτης, έγινε λόγος για "ακομπλεξάριστη" συμμετοχή στις εξελίξεις, ενώ χαρακτηρίστηκε "ανύπαρκτη" η ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο. Παράλληλα οι εκπρόσωποι των ΝΕ του ΣΥΝ έκαναν σχεδόν στο σύνολό τους λόγο για άμεση ανάγκη αποσαφήνισης των θέσεων του κόμματος. Στο "κλείσιμο" της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωσταντόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα, σημείωσε ότι "αυτά είναι λυμένα. Ας μην ψάχνουμε εκδοχές για να βρούμε μια διακριτότητα", μιλώντας για διάλογο "προς πάσα κατεύθυνση". Πάντως η σχεδόν ομόφωνη υπερψήφιση της εισήγησης και της απόφασης της ΚΠΕ δείχνει και τα όρια των όποιων διαφοροποιήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ